Κοσμος

Cubama ή αλλιώς Obama goes Cuba

Μάθε ό,τι χρειάζεται για το ιστορικό ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123811-277649.jpg
  • Ο Ομπάμα ταξιδεύει σήμερα Κυριακή με το Air Force One με τις κόρες του Μάλια και Σάσα, την σύζυγό του Μισέλ και την μητέρα της Μάριαν Ρόμπινσον. Τον συνοδεύουν εκτός από σύμβουλοι και γραμματείς, καμιά 40αριά Γερουσιαστές και μέλη του Κονγκρέσου (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι), επιχειρηματίες, οικονομολόγοι αλλά και σημαντικοί Κουβανο-αμερικάνοι. Φυσικά με την κυβερνητική αποστολή θα ταξιδέψουν στην Κούβα δεκάδες αστυνομικοί και μέλη των μυστικών υπηρεσιών, όπως και δημοσιογράφοι. Μαζί τους θα βρίσκεται και μία ομάδα μπέιζμπολ (Tampa Bay Rays baseball team) που θα παίξει και αγώνα τον οποίο θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος. Συνολικά η αμερικάνικη αντιπροσωπεία έχει κλείσει 1200 δωμάτια σε ξενοδοχεία. 

    image

    (Μπάρακ, Μισέλ, Μάλια, Σάσα και Μάριαν σε παλιότερη κοινή τους εμφάνιση)

     

  • Το ταξίδι ανακοινώθηκε με ένα tweet στις 18 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα έγραψε ότι τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στην Κούβα για να ενισχύει στις προσπάθειες για τη βελτίωση των ζωών του Κουβανικού λαού. Με το ίδιο μέσο απάντησε και στους (αρκετούς!) επικριτές του ταξιδιού αυτού γράφοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές με την κυβέρνηση της Κούβας τις οποίες και θα θέσει ευθέως και συμπληρώνοντας ότι η Αμερική θα υποστηρίζει πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι το ταξίδι αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει, τουλάχιστον όσο κάποιος από την οικογένεια Κάστρο είναι στην εξουσία. Αλλά και πολλοί Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Ομπάμα ότι επισκέπτεται μία χώρα που δεν σέβεται την ατομική ελευθερία και καταπατάει τα δικαιώματα. 

    image

     

  • Η επίσκεψη θα διαρκέσει συνολικά δυόμιση μέρες. Τη Δευτέρα θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρ. Κάστρο, θα συμμετάσχει σε δείπνο με κυβερνητικούς παράγοντες και θα μιλήσει σε συνάντηση Κουβανών επιχειρηματιών. Την Τρίτη προγραμματίζεται να μιλήσει ανοιχτά στον Κουβανικό λαό – μία ομιλία που ήδη χαρακτηρίζεται ως ιστορική. Το απόγευμα θα παρακολουθήσει τον αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ της αμερικανικής Tampa Bay Rays και της Εθνικής Ομάδας της Κούβας. Φυσικά έχει προβλεφθεί χρόνος για τουριστικές στάσεις και μίνι ξεναγήσεις στα σημαντικά σημεία της Αβάνας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η ομάδα θα επιβιβαστεί και πάλι στο προεδρικό αεροσκάφος και θα πετάξει για την Αργεντινή.

     image

     

  • Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 9 δεκαετίες για να πατήσει το πόδι του εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που ταξίδεψε στην Κούβα ήταν ο Calvin Coolidge. Βρέθηκε στην Αβάνα με τη σύζυγό του το 1928 για να μιλήσει στην 6η Συνδιάσκεψη Αμερικανικών Πολιτειών. Λέγεται μάλιστα ότι αυτό ήταν και το μοναδικό ταξίδι εκτός συνόρων που έκανε όσο ήταν πρόεδρος. Μαρτυρίες της εποχής περιγράφουν ότι οι Κουβανοί υποδέχτηκαν τον Coolidge με ενθουσιασμό, βγήκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν την επίσκεψη αυτή. Ο Harry Truman επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του την περιοχή του Γκουαντάναμο που όμως θεωρείται αμερικανικό έδαφος και ως εκ τούτου δεν μετράει αφού δεν συναντήθηκε και με κανέναν εκπρόσωπο των κουβανικών αρχών. Τέλος, ο Jimmy Carter έχει επισκεφτεί μεν την Κούβα αρκετές φορές, αλλά όλες μετά τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος. 

    image

    (Ο Αμερικανός Calvin Coolidge και ο Κουβανός Gerardo Machado με τις συζύγους τους στην Αβάνα το 1928)

     

  • Το 2014 και αφού είχε ήδη δημόσια εκφραστεί θετική διάθεση από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ρ. Κάστρο στον Παναμά. Συζήτησαν πως θα ομαλοποιήσουν τις επαφές των δύο χωρών και πως θα χτίσουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις ενώ στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε με νόημα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Λίγους μήνες μετά (Απρίλιος 2015) η Αμερικάνικη Πρεσβεία άνοιξε ξανά τις πύλες της στην Αβάνα και μετά από χρόνια η σημαία των ΗΠΑ κυμάτιζε στο κέντρο της κουβανικής πρωτεύουσας. Αργότερα την ίδια χρονιά, οι δύο άντρες συζήτησαν ξανά στην έδρα του ΟΗΕ σε μία ιστορική συνάντηση στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 με την φωτογραφία με την χειραψία τους να κάνει τον γύρο του κόσμου. 

    image 

    (Η ιστορική χειραψία Ομπάμα – Κάστρο το 2015)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ