Κοσμος

«Ο πόλεμος των drones γιγαντώνει τον ISIS και την τρομοκρατία. Σταματήστε τον»

Δραματική έκκληση τεσσάρων Αμερικανών που υπηρέτησαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν 

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114340-226692.jpg

Τέσσερα πρώην μέλη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών στο χειρισμό στρατιωτικών drones έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Άμυνας, Άστον Κάρτερ, και τον επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν.

image

Οι τέσσερις πρώην στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα εξουδετέρωσης τρομοκρατικών στόχων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει εξελιχθεί σε κινητήριο δύναμη στρατολόγησης μελών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. «Αυτή η στρατιωτική τακτική έχει αναζωπυρώσει το φανατισμό και το μίσος που οδηγεί τον κόσμο στις τάξεις τρομοκρατών σαν του ISIS. Αυτή η τακτική αναδεικνύεται σε εργαλείο στρατολόγησης, όπως ακριβώς συνέβαινε παλιότερα με τις φυλακές στο Γκουντάναμο» υποστηρίζουν οι τέσσερις συντάκτες της επιστολής προς τον Ομπάμα. «Ο θάνατος αθώων αμάχων στις αεροπορικές επιδρομές με drones είναι η πλέον καταστροφική κινητήριος δύναμη της τρομοκρατίας και της αποσταθεροποίησης στον κόσμο» συμπληρώνουν.

image

Η επιστολή συντάχθηκε και απεστάλη στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Τα τέσσερα πρώην μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εκτιμούν ότι η κακή ή υπέρμετρη χρήση του προγράμματος των drone συνδέεται με πράξεις αντεκδίκησης και εκρήξεις θυμού από την πλευρά των τζιχαντιστών. Ο 28χρονος Σιάν Γουεστμόρλαντ, εκ των συντακτών της επιστολής, ήταν υπεύθυνος πληροφοριακών συστημάτων στο πρόγραμμα drone και έχει υπηρετήσει στη Γερμανία και στο Αφγανιστάν. Οι τέσσερις «πληροφοριοδότες» εκπροσωπούνται νομικά από τη δικηγόρο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ExposeFacts. «Είναι η πρώτη φορά που τόσοι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ γνωρίζουν ότι ενδέχεται κάποιοι να κινηθούν νομικά σε βάρος τους» είπε η Αμερικανίδα δικηγόρος Jesselyn Radack.

image

Ο αριθμός των βομβαρδισμών με drones έχει εκτιναχθεί τα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι ο ημερήσιος αριθμός πτήσεων θα αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2019. Στις άγνωστες πτυχές του πολέμου με drones αναφέρθηκε πρόσφατα η ιστοσελίδα Intercept, η οποία απέκτησε πρόσβαση σε έναν όγκο μυστικών slides και εγγράφων που παρέχουν μια σπάνια ματιά στις επιχειρήσεις εξόντωσης/σύλληψης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μεταξύ του 2011 και του 2013 – περίοδος-κλειδί στην εξέλιξη της χρήσης των drones από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα έγγραφα, τα οποία, όπως υπογραμμίζεται, περιλαμβάνουν τις επισημάνσεις των ειδικών δυνάμεων σχετικά με τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος των drones, παρείχε μια πηγή στο εσωτερικό των υπηρεσιών πληροφοριών, που εργάστηκε πάνω σε επιχειρήσεις. Αποκαλύπτουν ότι το 90% των ανθρώπων που σκοτώνονται στις επιδρομές αυτές δεν ήταν οι προγραμματισμένοι στόχοι, αλλά άγνωστα θύματα. Η στρατιωτική ορολογία για αυτά τα θύματα είναι το γενικόλογο «εχθροί που σκοτώθηκαν εν δράσει».

Η πηγή που παρείχε τα έγγραφα στο The Intercept πιστεύει ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να κατανοήσει τις διαδικασίες με τις οποίες άτομα εισάγονται στις «λίστες εξόντωσης» και σκοτώνονται κατόπιν εντολών που προέρχονται από τα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. «Αυτή η απίστευτη έκρηξη του watchlisting –της παρακολούθησης ανθρώπων και της ένταξής τους σε λίστες με θανατικές ποινές χωρίς προειδοποίηση, σε ένα παγκόσμιο πεδίο μάχης– ήταν, από την αρχή, λάθος... εμείς επιτρέπουμε να γίνεται αυτό. Και όταν λέω “εμείς”, εννοώ κάθε Αμερικανός πολίτης που έχει πρόσβαση τώρα σε αυτές τις πληροφορίες, αλλά συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για αυτό».

Kαι οι τέσσερις Αμερικανοί που έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι δεν υπάρχει η επιλογή της διαπραγμάτευσης ή του διαλόγου με ακραίους, βίαιους τρομοκράτες σαν αυτούς που αιματοκύλησαν το Παρίσι. Αλλά τονίζουν: «Οφείλουμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσει η “γέννηση” τέτοιων τεράτων. Πρέπει να προσέχουμε ώστε να μη δίνουμε κανένα λόγο νομιμοποίησης των πράξεών τους. Πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί. Τα παιδιά στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν βγαίνουν στις αυλές τους το πρωί για να παίξουν, γιατί είναι η ώρα της ημέρας που “σηκώνονται” τα drones».

 

image


ΦΩΤΟ: EPA/ARSHAD ARBAB, EPA/REHAN KHAN, EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE, EPA/SANJEEV GUPTA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ