Αθλητισμος

Η απάντηση πρώην κορυφαίας τενίστριας στο body shaming: Θα αγωνίζομαι για όλους που ντρέπονται για το σώμα τους

Η Ντόκιτς έχει μιλήσει για τις απόπειρες αυτοκτονίας και την μάχη με την κατάθλιψη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η απάντηση πρώην κορυφαίας τενίστριας στο body shaming: Θα αγωνίζομαι για όλους που ντρέπονται για το σώμα τους
© EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

H πρώην τενίστρια Γελένα Ντόκιτς απάντησε στο body shaming - Έπασχε από κατάθλιψη

Η Αυστραλέζα τενίστρια Γελένα Ντόκιτς αντέδρασε στα διαδικτυακά trolls που, όπως λέει, τη βομβάρδισαν με αρνητικά σχόλια για το σώμα της στο Australian Open.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram τη Δευτέρα, η Ντόκιτς η οποία εργάζεται ως σχολιαστής για το CNN θυγατρικό 9 στη διοργάνωση, δήλωσε ότι το «body shaming» και το «fat shaming» που δέχτηκε τις τελευταίες 24 ώρες ήταν «αηδιαστικό».

«Το πιο συνηθισμένο σχόλιο ήταν "τι της συνέβη, είναι τόσο μεγάλη";». έγραψε η Ντόκιτς. «Θα σας πω τι συνέβη, βρίσκω έναν τρόπο και επιβιώνω και αγωνίζομαι. Και πραγματικά δεν έχει σημασία τι κάνω και τι συνέβη, γιατί το μέγεθος δεν θα έπρεπε να έχει σημασία». 

Η Ντόκιτς αποσύρθηκε το 2014, μετά από αρκετές επιτυχίες στην καριέρα της, όπως η επίτευξη των προημιτελικών του Wimbledon το 1999, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ένα χρόνο αργότερα, έφτασε μέχρι την τετράδα του Wimbledon. Το 2000, εκπροσώπησε την Αυστραλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και έφτασε επίσης στα ημιτελικά του Wimbledon. Η παγκόσμια κατάταξή της κορυφώθηκε στο Νο. 4 αφού έφτασε στα προημιτελικά του Γαλλικού Όπεν το 2002.

Αλλά η επιτυχία της Nτόκιτς στο γήπεδο είχε τεράστιο κόστος, όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2018. Στο βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς τη σωματική, λεκτική και ψυχική κακοποίηση που, όπως λέει, υπέστη από τον πατέρα της και πρώην προπονητή της.

Σε πρόσφατες αναρτήσεις της στο Instagram, η πρώην τενίστρια λέει ότι δεν θα σωπάσει από τους νταήδες.

«Είμαι εδώ, αγωνίζομαι για όλους εκείνους εκεί έξω που κακοποιούνται, που ντρέπονται για το λίπος», είπε. «Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά θα συνεχίσω να μιλάω, να φωνάζω αυτή τη συμπεριφορά, να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα μου για κάτι καλό και να στηρίζω άλλους ανθρώπους εκεί έξω και να δίνω φωνή σε άλλους και να προσπαθώ να κάνω άλλους να νιώθουν λιγότερο μόνοι και φοβισμένοι».

Η Ντόκιτς αποχώρησε από την ενεργό δράση, δίχως να καταφέρει να κατακτήσει Grand Slam. Μετά το τέλος της επαγγελματικής πορείας άρχισε να κάνει κακή διατροφή φτάνοντας να ζυγίζει 120 κιλά τον Οκτώβριο του 2018. Κατάφερε να τα χάσει λίγους μήνες αργότερα αλλά το τέρας της κατάθλιψης ήταν εκεί.

Το καλοκαίρι του 2021, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νίκη της Άσλεϊ Μπάρτι στο Wimbledon σχεδόν κατέρρευσε στον τηλεοπτικό αέρα. «Θέλω να συγχαρώ τους γονείς της, την Τζόσι και τον Ρομπ. Οι άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της οικογένειας. Ως κάποιος που δεν είχε αυτή την υποστήριξη, είναι τόσο σημαντικό. Αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για τους γονείς στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο πώς να μεγαλώσουν έναν πρωταθλητή αλλά έναν πραγματικά υπέροχο άνθρωπο. Έτσι τους υποστηρίζεις. Δεν τους πιέζεις, είσαι εκεί για αυτούς και αυτός είναι ο λόγος που είναι εκεί η Άσλεϊ, φώναξε με όλη σου τη δύναμη ‘μπράβο’», ανέφερε η Ντόκιτς βγάζοντας το δικό της παράπονο για την υποστήριξη που δεν είχε ποτέ.

Η απάντηση πρώην κορυφαίας τενίστριας στο body shaming: Θα αγωνίζομαι για όλους που ντρέπονται για το σώμα τους
© EPA/MIGUEL SIERRA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ