Αθλητισμος

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέσα από τα pixels του Χάρη Τσέβη στο NBA Creator Series

Ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας μιλά στην ATHENS VOICE για την πρόταση από το NBA και το έργο που φιλοτέχνησε

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέσα από τα pixels του Χάρη Τσέβη στο NBA Creator Series

Ο visual designer, Χάρης Τσέβης, μιλάει για το πορτραίτο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που δημιούργησε για την επίσημη καμπάνια NBA Creators.

«Ο Γιάννης είναι για μένα μια πηγή έμπνευσης από την πρώτη στιγμή που έφυγε για το ΝΒΑ. Στην αρχή με είχε κεντρίσει το πολιτικό κομμάτι. Πώς ένα παιδί από αυτά που κάποιοι κυνηγούσαν, που δεν είχε καν διαβατήριο, μπόρεσε να αλλάξει ζωή από μια στιγμή στην άλλη». Ο κορυφαίος pixelmaker, Χάρης Τσέβης μίλησε στην Athens Voice για την εμπειρία του να δημιουργήσει τη σύνδεση της Ελλάδας με το ΝΒΑ, αποτυπώνοντας το έργο του με πρωταγωνιστή ποιον άλλον; Μα φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Με έδρα του την Πάφο της Κύπρου, ο Χάρης είναι ένας πολυβραβευμένος visual designer, illustrator και art director, ο οποίος εξειδικεύεται στα ψηφιακά ψηφιδωτά, στις εικονογραφήσεις υψηλής πολυπλοκότητας και στις νεοφουτουριστικές συνθέσεις.  Από το 1996, ο Χάρης είναι επίσης επίκουρος καθηγητής editorial design και τυπογραφίας σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια και συμπόσια.

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε πρόσφατα το λανσάρισμα της «NBA Creator Series» για τον εορτασμό της 75ης επετειακής σεζόν του πρωταθλήματος. Το δεύτερο έργο της NBA Creator Series στην Ευρώπη ανήκει στον Έλληνα καλλιτέχνη Χάρη Τσεβή και πήρε την ονομασία του από το γνωστό ρητό του Έλληνα φιλόσοφου Ηράκλειτου, «Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του». Η NBA Creator Series είναι μια σειρά πρωτότυπων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν για το ΝΒΑ από καλλιτέχνες με καταγωγή από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τον εορτασμό της 75ης επετειακής σεζόν του πρωταθλήματος για το 2021-22. Διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα στυλ και συνθέσεων, κάθε έργο τέχνης επικεντρώνεται γύρω από το πάθος των καλλιτεχνών για το NBA, τις αγαπημένες τους στιγμές από την ιστορία του πρωταθλήματος και τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και του μπάσκετ. Ως εκπρόσωπος της χώρας μας, ο κορυφαίος στο είδος του, Χάρης Τσέβης, με τεράστια και πλούσια καριέρα ως σχεδιαστής, μας μίλησε για την «μεγάλη πρόκληση» που του παρουσιάστηκε. «Μία πρόκληση που ανέβασε τον πήχη από τη στιγμή που αφορούσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο», όπως μας είπε. 

instagram_post

Ποια είναι η σχέση σου με το ΝΒΑ και γενικά με το μπάσκετ;

«Το ΝΒΑ είναι αναμφισβήτητα ένα αθλητικό υπερθέαμα. Όμως η δική μου σχέση δεν είναι τόσο αυτή του φιλάθλου. Αυτό που με γοητεύει στο ΝΒΑ και άλλα ανάλογα αθλητικά φαινόμενα είναι οι παράλληλες διαστάσεις τους. Η κοινωνική, η οικονομική και ίσως πάνω από όλα η ψυχολογική. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις προσπάθειες των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων, των φιλάθλων. Βρίσκω πως έχουν τόσα εξαιρετικά μαθήματα να προσφέρουν. Κι επειδή το παιχνίδι έχει κανόνες και καθορισμένους στόχους και σχήματα είναι τόσο διδακτικό να παρατηρεί κανείς προσπάθειες, στρατηγικές και βέβαια χαρακτήρες».

img_4030

Ποιος είναι ο λόγος πίσω από την επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως πρωταγωνιστή του έργου σου;

«Ο Γιάννης είναι για μένα μια πηγή έμπνευσης από την πρώτη στιγμή που έφυγε για το ΝΒΑ. Στην αρχή με είχε κεντρίσει το πολιτικό κομμάτι. Πώς ένα παιδί από αυτά που κάποιοι κυνηγούσαν, που δεν είχε καν διαβατήριο, μπόρεσε να αλλάξει ζωή από μια στιγμή στην άλλη. Έτυχε να έχω γεννηθεί και να έχω μεγαλώσει μέχρι τα 18 μου στα Σεπόλια πολλά χρόνια πριν το Γιάννη. Σε μια γειτονιά πολύ πιο ήσυχη, ασφαλή κι ίσως βαρετή. Δεν ταυτιζόμουν φυσικά. Πέραν της κοινής γειτονιάς είχαμε λίγα άλλα κοινά ως αφετηρίες. Είχα όμως το ενδιαφέρον να δω πως αυτό το παιδί θα διαχειριστεί όλο αυτό. Τον κοίταζα να αντιμετωπίζει τη μία πρόκληση μετά την άλλη με μια τόσο αξιοθαύμαστη απλότητα και σοφία. Από ρατσιστικές επιθέσεις ανεγκέφαλων μέχρι την πορεία του στα καθαρά αθλητικά πλαίσια. Ο Γιάννης φαινόταν να διαθέτει ικανότητες, ευφυία, κρίση και χαρακτήρα. Χρόνο με το χρόνο αυτό αποδεικνυόταν όλο και περισσότερο. Κάθε κομμάτι της καριέρας του, των επιλογών του, των επενδύσεών του, των προσωπικών συμπεριφορών σε κάθε επίπεδο δείχνουν αξίες, επίπεδο, ποιότητα. Δεν ξέρω αν το ΝΒΑ με επέλεξε στην ομάδα των NBA Creators επειδή περίμενε από μένα να ασχοληθώ μαζί του. Εγώ πάντως δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον από τους σημερινούς αστέρες που να θαυμάζω πιο πολύ».

antetokounmpo1

Πώς συνδέεται η απεικόνιση του συγκεκριμένου έργου σου με την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο;

«Αυτό είναι το 7 ή 8 έργο μου που του αφιερώνω. Σε αυτό κι όλα τα προηγούμενα προσπαθώ να περιγράψω τη σχέση του Γιάννη με το περιβάλλον του, τη σχέση του με τόπους, ανθρώπους, σύμβολα, κουλτούρες. Αυτή τη φορά όμως ήθελα να μιλήσω για τη σχέση που βρίσκω να έχει ο Γιάννης με την κλασσική Ελληνική σοφία. Μια σχέση που όμως έπρεπε να δείξω πως είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι η ματιά στην Ελλάδα της οικογένειάς του. Μια ματιά στην Ελληνική παιδεία μέσα από τα μάτια των γονιών του. Μια πολύχρωμη ματιά που συνδυάζει την αφρικανική πολυχρωμία με τη δική μας κληρονομιά, τόσο τη δωρική κι απέριττη όσο και την πιο ιωνική και ανοικτόκαρδη. Προσέθεσα αναφορές σε βιτρώ από Αφρικανικές εκκλησίες και γκόσπελ δίνοντας ένα στίγμα θρησκευτικότητας που την ίδια στιγμή είναι προσωπική και πολιτική στάση. Αν καταφέρω να προκαλέσω  συνειρμούς, διάθεση για συνδέσεις, ταξίδια ανάμεσα σε σύμβολα, χώρες και ιδέες τότε θα είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Αν δεν μπορούσες να επιλέξεις τον Γιάννη, θα επέλεγες κάποιον άλλο ΝΒΑer και αν ναι ποιος θα ήταν αυτός;

«Δύσκολο να επέλεγα οποιονδήποτε άλλον. Αλλά αν ο Γιάννης δεν υπήρχε και έπρεπε να επιλέξω από τους σημερινούς αθλητές θα με ενδιέφεραν πολύ ο νεαρός Ja Morant των Memphis Grizzlies».

antetokounmpo2

Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν το ΝΒΑ σου πρότεινε να συνεργαστείτε;

«Είναι πάντα πολύ τιμητικό και κυρίως μεγάλη χαρά να έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις σε τέτοια project. Ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη πρόκληση αφού έχεις τόσα να σκεφτείς και να υπολογίσεις τόσο ως δημιουργός όσο κι ώς επαγγελματίας. Όταν μάλιστα μπαίνει και κάποιου είδους εκπροσώπηση της χώρας σου ο πήχης ανεβαίνει. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η οποιαδήποτε σχέση με το Γιάννη».

Πόσο πιο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αποτυπώσεις ψηφιακά το έργο σου;

«Παρότι όταν σπούδαζα ξεκίνησα ως αναλογικός δημιουργός τα τελευταία 30 χρόνια είμαι απόλυτα ψηφιακός καλλιτέχνης. Είναι το μέσο που προτιμώ και αυτό που νιώθω πως μου δίνει τις δυνατότητες έκφρασης που θέλω. Δεν ξέρω αν είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο, φαντάζομαι πως όλα είναι θέμα επιλογών. Υπάρχει όμως μια ιδέα και μια κατάκτηση που ο αναλογικός κόσμος δε διαθέτει και για μένα είναι τεράστια σημασίας. Λέγεται UNDO. Στον ψηφιακό κόσμος διαθέτουμε τη δυνατότητα ανάκλησης. Το μέσο μας συγχωρεί, μας δίνει νέες ευκαιρίες. Έχουμε λοιπόν ένα πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μια ευθύνη να είμαστε αντάξιοί του».

antetokounmpo3

Πόσο χρόνο σου πήρε για να τελειοποιήσεις το έργο;

«Ήταν ένα project που δούλευα για 3-4 μήνες πιάνοντάς το και αφήνοντάς το. Ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος και ποτέ δε θα είμαι. Πιστεύω μάλιστα πως το έργο δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα έχεις κάτι να προσθέσεις ή πολύ περισσότερο να αφαιρέσεις. Ήταν πάντως μια πολύ καλή εμπειρία».

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τα ψηφιακά ψηφιδωτά και τις εικονογραφήσεις υψηλής πολυπλοκότητας; 

«Πολλές συμβουλές, από πρακτικές μέχρι πιο γενικές. Αν πρέπει όμως να είμαι λακωνικός θα τους έλεγα να παρατηρήσουν τον Γιάννη. Δείχνει το δρόμο σε τόσο πολλά επίπεδα. Μπορεί να διδάξει και ένα δημιουργικό επαγγελματία».

Δείτε το πλούσιο portfolio του Χάρη Τσέβη στην επίσημη ιστοσελίδα του

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ