Αθλητισμος

Καμίλα Βαλίεβα: Λέει ότι ντοπαρίστηκε από φάρμακα του παππού της

Η θέση της 15χρονης Ρωσίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμίλα Βαλίεβα
Καμίλα Βαλίεβα © EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Καμίλα Βαλίεβα ισχυρίζεται ότι βγήκε θετική στον έλεγχο ντόπινγκ εξαιτίας των φαρμάκων που έπαιρνε ο παππούς της.

Η Καμίλα Βαλίεβα υποστηρίζει ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά λάθος, από την ιατρική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της. Η νομική ομάδα της Καμίλα Βαλίεβα ισχυρίστηκε ότι το θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο ντόπινγκ ενδέχεται να προκλήθηκε από ένα ποτήρι νερό που μοιράστηκε με τον παππού της και περιείχε ίχνη από το φάρμακο που έπαιρνε για την καρδιά.

Το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντένις Όσβαλντ, επιβεβαίωσε πως η εξήγηση την οποία επικαλέστηκε η 15χρονη Ρωσίδα για το θετικό τεστ στην απαγορευμένη ουσία τριμεταδιζίνη ήταν «μόλυνση με σκεύασμα που λάμβανε ο παππούς της».

Η εφημερίδα Πράβντα αναφέρει πως η δικηγόρος της Βαλίεβα, Άνα Κοζμένκο, παρουσίασε ένα παρόμοιο επιχείρημα στην ακροαματική διαδικασία στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά ήρε την προσωρινή αναστολή της Ρωσίδας, χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, η 15χρονη μπορεί να συνεχίσει την παρουσία του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόπου με τους οποίους μπορεί να εισήλθε (η ουσία) στο σώμα της. Για παράδειγμα, μπορεί ο παππούς της να ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, να μετέφερε σε αυτό σάλιο, και αργότερα η αθλήτρια να χρησιμοποίησε το ίδιο ποτήρι», φέρεται να είπε η Κοζμένκο.

Τι είναι η τριμεταζιδίνη, η ουσία που βρέθηκε στην Καμίλα Βαλίεβα

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Η συγκεκριμένη ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Ειδικότερα:

Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό. Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Η τριμεταζιδίνη περιέχεται σε φάρμακο που ενδείκνυται για θεραπεία όταν παρουσιάζεται κρίση στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκή τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα.

Δημοσίευμα στο onmed αναφέρει:

«Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά.

» Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος».

Τριμεταζιδίνη: Τι αναφέρει για τη συγκεκριμένη ουσία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Σε έκθεσή του για την επανεξέταση φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε αναφέρει τα ακόλουθα:

  1. Η τριμεταζιδίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη πρόληψη κρίσεων στηθάγχης, δηλαδή αιφνίδιου πόνου στον θώρακα, στις σιαγόνες και στη ράχη κατά τη σωματική προσπάθεια, ο οποίος οφείλεται σε μείωση της ροής αίματος προς την καρδιά. Η στηθάγχη σχετίζεται συνήθως με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων που αιματώνουν την καρδιά.
  2. Η τριμεταζιδίνη είναι «μεταβολικός παράγοντας», δηλαδή φάρμακο που επιδρά στον μεταβολισμό (σ.σ. στη διαδικασία διάσπασης των ουσιών στον οργανισμό). Θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση έναντι της ισχαιμίας του μυοκαρδίου (μειωμένη αιμάτωση του καρδιακού μυός), καθώς αυξάνει τον ρυθμό διάσπασης της γλυκόζης.
  3. Η τριμεταζιδίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ιλίγγου (αίσθημα στροβιλισμού) και των εμβοών (βούισμα στα αυτιά), καθώς και για τη θεραπεία της μειωμένης οπτικής οξύτητας και διαταραχών του οπτικού πεδίου (θολή ή παραμορφωμένη όραση) λόγω προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ