Αθλητισμος

Καμίλα Βαλίεβα: Ρώσικος θρίαμβος στο καλλιτεχνικό πατινάζ

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου η 16χρονη από το Καζάν έσπασε το ίδιο της το ρεκόρ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kamila Valieva Lands Historic Quadruple Jump At Only 15 Years Old | 2022 Winter Olympics

Καμίλα Βαλίεβα: Η 15χρονη έγινε η πρώτη που εκτέλεσε επιτυχώς το τετραπλό άλμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Η Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα είναι το μεγάλο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, μετά την εντυπωσιακή της τετραπλή περιστροφή, κατά την οποία κρατούσε, με χάρη, τα χέρια της πάνω από το κεφάλι. Τέτοια εμφάνιση θεωρείται πρωτοφανής για το άθλημα. Η Βαλίεβα, που έκανε το ντεμπούτο της στον διεθνή στίβο των ενηλίκων πέρυσι στη Φιλανδία −τον Απρίλιο θα γίνει 16 ετών−, ξεπέρασε την Ελισαβέτα Τουκταμίσεβνα στον Καναδά και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, της Αλένα Κοστορνάγια, στο Σότσι της Ρωσίας.

Καμίλα Βαλίεβα
Καμίλα Βαλίεβα © Matthew Stockman/Getty Images

Στους φετινούς αγώνες του ρωσικού πρωταθλήματος ήρθε πρώτη στο σύντομο πρόγραμμα και στο ελεύθερο, δηλώνοντας μετά ότι «έκανε το μάξιμουμ». Οι νίκες συνεχίστηκαν: Τον περασμένο Ιανουάριο πήρε για πρώτη φορά μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας σπάζοντας το ρεκόρ στο «clean skate», και κατάφερε το λεγόμενο Axel jump: το πρόγραμμα ήταν άψογο και υπερίσχυσε της Άννας Σερμπακόβα και της Αλεξάντρα Τρούσοβα (η οποία έχει χαρακτηριστεί «γυναίκα που νίκησε τη βαρύτητα»). Τέλος, προχθές στο Πεκίνο, ήρθε, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, πρώτη στο σύντομο πρόγραμμα ξεπερνώντας το ίδιο της το ρεκόρ και εκτοξεύοντας τη ρωσική ομάδα στην κορυφή. H 22χρονη Kάρεν Τσεν, η μεγάλη ελπίδα της αμερικανικής ομάδας, έπεσε στο τριπλό άλμα και έχασε την ευκαιρία.

 

 

Η Βαλίεβα άρχισε να κάνει πατινάζ το 2009 στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, με προπονήτρια την Ξένια Ιβάνοβα και στη συνέχεια τη Μαρίνα Κουντριάβτσεβα. Το Καζάν έχει παράδοση στο πατινάζ (και στο χόκεϊ επί πάγου): τόσο η Αλίγια Μουσταφίνα (ολυμπιονίκης το 2012 και το 2016), όσο και ο Αλεξάντερ Φαντέγεφ και η Γεβγκένια Ταρασόβα ξεκίνησαν από κει. Η Βαλίεβα τράβηξε τη διεθνή προσοχή στη σεζόν 2018-19 όταν το πρόγραμμά της με μουσική το «Spiegel im Spiegel» του Arvo Pärt θεωρήθηκε πρωτοποριακό.

Kamila Valieva - Spiegel im Spiegel / Allerdale Hall - Champions on Ice

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, δεύτερη μετά τη ρωσική ομάδα, ήρθε η αμερικανική και τρίτη η ιαπωνική. Στο άθλημα συμμετέχουν 32 χώρες με 148 αθλητές, εκ των οποίων 18 είναι Ρώσοι, 16 Αμερικανοί, 13 Καναδοί, 10 Ιάπωνες, 9, Ιταλοί, 6 Γερμανοί, 6 Τσέχοι, 6 Γεωργιανοί. Πρωτοεμφανιζόμενη χώρα στο πατινάζ είναι φέτος το Μεξικό με τον 23χρονο Ντόνοβαν Καρίγιο.

Καμίλα Βαλίεβα
Καμίλα Βαλίεβα © Lintao Zhang/Getty Images

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ