Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2020: Τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που έγραψαν ιστορία

Γκολ, θέαμα και ιστορικά ρεκόρ για ακόμα μία χρονιά

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μπάγερν Μονάχου στη συντριβή επί της Μπαρτσελόνα
Η Μπάγερν Μονάχου στη συντριβή επί της Μπαρτσελόνα © EPA

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, που επηρέασε και το ποδόσφαιρο, από το οποίο, όμως, δεν έλειψαν τα παιχνίδια που έγραψαν ιστορία.

Όπως κάθε άλλη χρονιά, έτσι και κατά το 2020 παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και των περισσότερων διασυλλογικών διοργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες που έγραψαν ιστορία.

Ιστορία είτε λόγω του τελικού αποτελέσματος, είτε λόγω ρεκόρ που καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκειά τους και θα μείνουν χαραγμένα στα βιβλία του ποδοσφαίρου.

Ίντερ-Μίλαν 4-2

Inter 4-2 Milan | Incredible Inter Comeback Takes the Milan Derby! | Serie A TIM

9 Φεβρουαρίου 2020. 23η αγωνιστική της Serie A. Ένα ακόμα ντέρμπι του Μιλάνου ανάμεσα στις συμπολίτισες, Ίντερ και Μίλαν, με πάντα τεράστιο ενδιαφέρον για τους φίλους του ποδοσφαίρου εντός και εκτός Ιταλίας.

Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο, η Μίλαν κατάφερε να πάρει το προβάδισμα και μάλιστα με 2-0, εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της Ίντερ στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους. Την αρχή έκανε ο Ρέμπιτς στο 40ο λεπτό μετά από ασίστ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Λίγα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σουηδού αστέρα να σκοράρει και να δώσει «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα του.

Το παιχνίδι, όμως, για την Ίντερ, δεν είχε τελειώσει ήδη από τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου κατάφερε να δώσει εκ νέου ενδιαφέρον στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας σε 2-2 χάρη σε γκολ των Μπρόζοβιτς και Βέκινο στο 51' και 54' αντίστοιχα.

Η Μίλαν πιάστηκε εξαπίνης και η Ίντερ αύξησε την πίεσή της, φτάνοντας στο 3-2 με γκολ του Ντε Βράι στο 70ο λεπτό, ολοκληρώνοντας την ανατροπή του σκορ. Το τελικό 4-2 έγραψε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ρομέλου Λουκάκου.

Λίβερπουλ-Ατλέτικο 2-3

Liverpool - Atletico Madrid 2-3 (Marianella) 2020

11 Μαρτίου 2020. Φάση των «16» για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έχοντας στις αποσκευές της το υπέρ της 1-0 από το πρώτο παιχνίδι της Μαδρίτης, η Ατλέτικο ταξίδεψε στο «Άνφιλντ» για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε. Να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα άκρως δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς τις ανατροπές που έχει κάνει η Λίβερπουλ στην έδρα της αλλά και το γεγονός ότι παρέμενε αήττητη εκεί για μήνες.

Η Λίβερπουλ από την πλευρά της ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να διεκδικήσει το νταμπλ αφού όπως όλα έδειχναν σε εκείνο το χρονικό σημείο θα κατακτούσε και το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Στον αγωνιστικό χώρο, οι «reds» μπήκαν αποφασισμένοι να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα και το κατάφεραν με τον Βαϊνάλντουμ στο 43ο λεπτό.

Το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη ή κάποιο γκολ από τις δύο ομάδες και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο Βαϊνάλντουμ τροφοδότησε τον Ρομπέρτ Φιρμίνο και εκείνος με κοντινό τελείωμα έκανε το 2-0 και έδωσε σκορ πρόκρισης στη Λίβερπουλ. Η απάντηση, όμως, της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν άμεση και στο 97’ ο Γιορέντε έγινε κάτοχος της μπάλας και με ωραίο σουτ νίκησε τον Αντριάν για το 2-1. Ο 25χρονος Ισπανός, μάλιστα, έφερε το παιχνίδι στα ίσια στο 105’ μετά από ασίστ του Αλβάρο Μοράτα. Οι δυο τους άλλαξαν ρόλους στο 120’ με τον Μοράτα να πλασάρει ιδανικά και να γράφει το τελικό 3-2, «σφραγίζοντας» τη μεγάλη πρόκριση της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ 4-0

HIGHLIGHTS | Man City 4-0 Liverpool | De Bruyne, Sterling, Foden

2 Ιουλίου 2020. 32η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Το σκηνικό έφερε χαρακτήρα παράδοσης-παραλαβής του σκήπτρου των πρωταθλητών Αγγλίας. Η Λίβερπουλ το 2019 είχε φτάσει μία ανάσα από την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά οι «πολίτες» κατάφεραν στο νήμα να στεφθούν εκείνοι πρωταθλητές.

Η Λίβερπουλ ήταν και μαθηματικά πρωταθλήτρια, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι είχε πρόθεση να της βάλει δύσκολα και να πάρει μία νίκη γοήτρου αφού δεν μπόρεσε να πάρει το πρωτάθλημα. Έτσι έγινε και στο γήπεδο.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα μπήκε δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησε περιθώρια στη Λίβερπουλ να βρει τα πατήματά της. Στο 25’, μάλιστα, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ευστόχησε από τα έντεκα βήματα και άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Φόντεν βρήκε ωραία τον Στέρλινγκ και εκείνος τελείωσε ιδανικά τη φάση γράφοντας το 2-0 για την ομάδα του.

Η Σίτι όμως δεν έμεινε εκεί και με την εκπνοή του ημιχρόνου, ο Ντε Μπρόινε βρήκε τον Φόντεν και εκείνος με τη σειρά του πρόσθεσε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ κάνοντας το 3-0. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Τσάμπερλεϊν με αυτογκόλ του στο 66’. Η νίκη της Σίτι θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά το τέρμα του Μαχρέζ στις καθυστερήσεις του αγώνα ακυρώθηκε αφού ο άσος των «πολιτών» χρησιμοποίησε το χέρι του.

Μίλαν-Γιουβέντους 4-2

Milan 4-2 Juventus | Ronaldo Goal Not Enough as Milan Stun Serie A Leaders! | Serie A TIM

7 Ιουλίου 2020. 31η αγωνιστική της Serie A. Ένα ακόμα ντέρμπι μεταξύ Μίλαν και Γιουβέντους, με ξεκάθαρο φαβορί τη «Μεγάλη Κυρία». Η αίγλη του παρελθόντος δεν είχε φύγει από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, παρά το γεγονός πως η διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη.

Στο χορτάρι, οι δύο αντίπαλοι δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο για τα δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο επιφυλάσσοντας, όμως, ένα εξαιρετικό δεύτερο μέρος με έξι γκολ. Η Γιουβέντους έδειξε από νωρίς τα δόντια της και στα πρώτα δέκα λεπτά μετά την ανάπαυλα είχε πάρει κεφάλι με δύο γκολ διαφορά χάρη σε τέρματα των Ραμπιό και Κριστιάνο Ρονάλντο στο 47' και το 53' αντίστοιχα.

Η Μίλαν, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Στο 62' ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι σε 2-1 ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, μετά από ασίστ του Σουηδού, ο Κεσιέ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Οι πανηγυρισμοί δεν είχαν προλάβει να κοπάσουν και στο 67' ο Λεάο ολοκλήρωσε την ανατροπή μετά από μπαλιά του Ρέμπιτς, ο οποίος με δικό του προσωπικό τέρμα στο 80ο λεπτό έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της ομάδας του.

Λίβερπουλ-Τσέλσι 5-3

Highlights: Liverpool 5-3 Chelsea | Eight-goal thriller before the trophy lift

22 Ιουλίου 2020. 27η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Με χιλιάδες οπαδούς της έξω από το Άνφιλντ να ρίχνουν πυροτεχνήματα η Λίβερπουλ συνέτριψε 5-3 την Τσέλσι και έδωσε πανηγυρικό τόνο στην τελετή απονομής του τίτλου, του πρώτου μετά από 30 χρόνια.

Τον χορό των γκολ άνοιξε ο Κεϊτά στο 23' όταν με δυνατό σουτ νίκησε τον Κέπα και έκανε το 1-0. Το 2-0 δεν άργησε να έρθει και μάλιστα με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του Αλεξάντερ-Άρνολντ στο 38'. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Βαϊνάλντουμ να χριστεί σκόρερ και με ωραίο τελείωμα έγραψε το 3-0.

Η Τσέλσι προσπάθησε να αντιδράσει και μείωσε σε 3-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με κοντινή προβολή του Ζιρού. Με την επιστροφή των παικτών στο γήπεδο, ωστόσο, και συγκεκριμένα στο 55' ο Φιρμίνο με κεφαλιά πέτυχε το 4-1. Οι «μπλε» του Λονδίνου είχαν διάθεση να δώσουν χαρακτήρα «θρίλερ» στο παιχνίδι και με γκολ των Άμπραχαμ στο 61' και Πούλισικ στο 73' μείωσαν σε 4-3. Όμως στο 84', η αγωνία της Λίβερπουλ έλαβε τέλος αφού με τρομερή αντεπίθεση και εκτέλεση του Τσάμπερλεϊν έφτασε στο 5-3.

Αταλάντα-Παρί Σεν Ζερμέν 1-2

HIGHLIGHTS | Aston Villa 7-2 Liverpool

12 Αυγούστου 2020. Προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η φορμαρισμένη Αταλάντα των δεκάδων γκολ και των εκπλήξεων βρίσκεται στον δρόμο της Παρί Σεν Ζερμέν των σούπερ σταρ και των πολλών εκατομμυρίων. Οι προβλέψεις δεν δίνουν ξεκάθαρο φαβορί αφού παρά τη διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων, η Αταλάντα αγωνίζεται με περίσσιο θράσος και θάρρος και η Παρί από την πλευρά της είναι αρκετά άπειρη στις φάσεις αυτές του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις προβλέψεις, η ομάδα από το Μπέργκαμο, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της περσινής διοργάνωσης, κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης χάρη σε γκολ του Πάσαλιτς.

Τα λεπτά περνούσαν υπέρ της ιταλικής ομάδας και όλα έδειχναν πως θα έκλεινε «ραντεβού» με τη Λειψία σε έναν άκρως αμφίρροπο ημιτελικό. Αλλά οι ελπίδες της καταρρίφθηκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα όταν στο 90' ο Μαρκίνιος μετά από κακό σουτ του Νεϊμάρ μπήκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα και δύο λεπτά αργότερα ο Τσούπο Μοτίνγκ πλάσαρε σε κενή εστία μετά από παράλληλη μπαλιά του Κιλιάν Εμπαπέ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε ολοκληρώσει μόλις μία ονειρική ανατροπή που την οδήγησε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Λειψία.

Μπάγερν Μονάχου-Μπαρτσελόνα 8-2

All Goals   Round Of 16  1st Leg   UCL 2019 20

14 Αυγούστου 2020. Προημιτελικά Champions League. Μπαρτσελόνα εναντίον Μπάγερν Μονάχου σε ένα παιχνίδι που περίμενε όλο το φιλοθεάμον κοινό. Μία αναμέτρηση χωρίς φαβορί παρά το γεγονός ότι οι Βαυαροί βρίσκονταν σε πολύ καλά «φεγγάρια» και οι περισσότεροι πίστευαν την πρόκρισή τους. Αυτό όμως που θα επακολουθούσε εκείνο το βράδυ δεν το περίμενε κανείς.

Ήδη από τα πρώτα του λεπτά, ο αγώνας έδειξε τα χαρακτηριστικά σημάδια ενός μεγάλου ντέρμπι αφού τα γκολ των Μίλερ και Αλάμπα (αυτογκόλ) στο 4ο και 7ο λεπτό αντίστοιχα, διαμόρφωσαν γρήγορα το 1-1. Κάπου εκεί όμως σταμάτησαν τα όνειρα της Μπαρτσελόνα. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο, η Μπάγερν με γκολ των Πέρισιτς (21'), Γκνάμπρι (27') και Μίλερ (31') πήρε προβάδισμα με 4-1, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Όλοι ανέμεναν την αντίδραση της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μέρος και ενδεχομένως πίστεψαν σε αυτή με το γκολ του Σουάρες στο 57'. Αλλά ήταν φρούδες ελπίδες. Στο 63' ο Κίμιχ έκανε το 5-2 και τρία ακόμα γκολ σε διάστημα επτά λεπτών από τους Λεβαντόφσκι (82') και Κουτίνιο (85', 89') διαμόρφωσαν το τελικό 8-2.

«Ιστορικός εξευτελισμός» έγραψαν τα πρωτοσέλιδα πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η άνευ προηγουμένου βαριά ήττα της Μπαρτσελόνα οδήγησε αργότερα στην αποχώρηση πολλών παικτών, του προπονητή Κίκο Σετιέν και παρ' ολίγον του Λιονέλ Μέσι.

Σεβίλλη-Ίντερ 3-2

SEVILLA 3-2 INTER | HIGHLIGHTS | 2019/20 UEFA Europa League Final 🏆⚫🔵

21 Αυγούστου 2020. Τελικός Γιουρόπα Λιγκ. Μετά από μία χρονιά που πέρασε από σαράντα κύματα, Σεβίλλη και Ίντερ έδωσαν ραντεβού στην Κολωνία της Γερμανίας με κοινό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου του Γιουρόπα Λιγκ. Από τη μία, η πολυνίκης του θεσμού, Σεβίλλη με τις έξι κατακτήσεις ήθελε να επιστρέψει στην κορυφή της διοργάνωσης μετά από το  2016. Από την άλλη, η Ίντερ του Αντόνιο Κόντε, η οποία στην ίδια διοργάνωση μετρά τέσσερις τελικούς και τρεις κατακτήσεις.

Το παιχνίδι αναμενόταν σκληρό, γεμάτο θέαμα και πλούσιο από γκολ. Και ήδη από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι θα αποζημίωνε το κοινό στο έπακρο. Μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, ο φορμαρισμένος Ρομέλου Λουκάκου ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έκανε το 1-0 για τους «νερατζούρι». Οι πανηγυρισμοί των Ιταλών, όμως, δεν κράτησαν παρά μόνο επτά λεπτά αφού στο 12’ ο Ντε Γιονγκ με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν ισορροπημένος αλλά οι Ανδαλουσιάνοι κατάφεραν να ανατρέψουν εντελώς το σκορ με τον Ντε Γιονγκ να βρίσκει ξανά το δρόμο για τα δίχτυα στο 33’ μετά από μπαλιά του Μπανέγκα. Η απάντηση της Ίντερ, όμως, ήταν άμεση και στο 36ο λεπτό του αγώνα, ο Μπρόζοβιτς εκτέλεσε το φάουλ, ο Γκοδίν νίκησε στον αέρα τους αντιπάλους του και ισοφάρισε για την ιταλική ομάδα.

Το παιχνίδι κυλούσε με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το τρίτο γκολ που θα τους έδινε κεφάλι στο σκορ και ταυτόχρονα σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου. Το γκολ αυτό ήρθε εν τέλει για τη Σεβίλλη, από τα πόδια, ωστόσο, του Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στην εστία του Χαντάνοβιτς που δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το σκορ δεν άλλαξε και έτσι η Σεβίλλη πανηγύρισε το έκτο της τρόπαιο στον θεσμό.

Μπάγερν Μονάχου-Σάλκε 8-0

Bayern dominates Schalke with 8 goals! | FC Bayern - Schalke | 8-0 | Matchday 1 – Bundesliga 20/21

18 Σεπτεμβρίου 2020. 1η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Συνήθεια έγιναν οι οκτάρες για τη Μπάγερν Μονάχου, η οποία δεν αρκέστηκε στον διασυρμό της Μπαρτσελόνα, αλλά το επανέλαβε αυτή τη φορά στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα απέναντι στη Σάλκε.

Μέχρι τη συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρας, οι Βαυαροί είχαν ήδη πάρει προβάδισμα με 3-0 στο σκορ χάρη σε γκολ των Γκνάμπρι στο 4’, Γκορέτσκα στο 19’ και Λεβαντόφσκι στο 30’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Όπως ακριβώς άρχισε το πρώτο ημίχρονο για τη Μπάγερν, άρχισε και το δεύτερο. Στο 47’ ο Γκνάμπρι δέχτηκε την ασίστ από τον Σανέ και με όμορφο τελείωμα έκανε το 4-0 για την ομάδα του. Ίδιο ακριβώς σκηνικό στήθηκε και στο 59ο λεπτό του αγώνα. Ο Σανέ τροφοδότησε τον Γκνάμπρι και εκείνος ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του.

Δέκα λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Τόμας Μίλερ να χριστεί σκόρερ μετά από μπαλιά του Λεβαντόφσκι και να κάνει το 6-0. Δύο λεπτά μετά, στο 71’, ο Σανέ πρόσθεσε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Μπάγερν Μονάχου. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε στο 81ο λεπτό ο 17χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα, γράφοντας το τελικό 8-0.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τότεναμ 1-6

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ (1-6) Highlights-Premier League 2020/21 - 4/10/2020 | COSMOTE SPORT

4 Οκτωβρίου 2020. 4η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Ο προάγγελος των όσων θα παρακολουθούσαμε στο «Villa Park» ανάμεσα σε Άστον Βίλα και Λίβερπουλ, διαδραματίστηκε στο «Ολντ Τράφορντ» στο ντέρμπι μεταξύ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.

Η αναμέτρηση άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Αντονί Μαρσιάλ ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Ντάβιντσον Σάντσες. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο σπεσιαλίστας Μπρούνο Φερνάντες, ο οποίος νίκησε τον Ούγκο Λορίς για το 1-0.

Η συνέχεια, ωστόσο, ανήκε εξ ολοκλήρου στους «spurs», οι οποίοι  εκμεταλλεύθηκαν τα τραγικά λάθη των γηπεδούχων. Ο Εντομπελέ στο 4' έφερε το παιχνίδι στα ίσια και τρία λεπτά αργότερα ο Σον ολοκλήρωσε τη σύντομη ανατροπή κάνοντας το 2-1. Η Γιουνάιτεντ έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει και μέσα σε όλα, έμεινε με δέκα παίκτες μετά από αποβολή του Μαρσιάλ με απευθείας κόκκινη κάρτα. Η Τότεναμ εξαργύρωσε με δύο τέρματα την αριθμητική υπεροχή της με τον Κέιν στο 30' και τον Σον στο 37' αντίστοιχα.

Η Τότεναμ, ωστόσο, δεν είχε πρόθεση να ρίξει ρυθμούς παρά τα τέσσερα γκολ που είχε ήδη πετύχει στο πρώτο ημίχρονο. Στο 51' ο Οριέ εκμεταλλεύθηκε την ασίστ του Χόιμπεργκ και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 5-1 για να έρθει η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κέιν στο 79ο λεπτό για το τελικό 6-1.

Άστον Βίλα - Λίβερπουλ 7-2

HIGHLIGHTS | Aston Villa 7-2 Liverpool

4 Οκτωβρίου 2020. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ φιλοξενείται στο «Villa Park» από την Άστον Βίλα σε ένα φαινομενικά εύκολο παιχνίδι. Κάθε άλλο όμως παρά εύκολος δεν αποδείχθηκε ο αγώνας αυτός για τους «reds» του Γιούργκεν Κλοπ που διασύρθηκαν με το επιβλητικό 7-2.

Τον «χορό» των γκολ άνοιξε μόλις στο 4ο λεπτό ο Όλι Γουάτκινς, ο οποίος μάλιστα έβαλε ξανά το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ στο 22' γράφοντας το 2-0 για την ομάδα του.  Για την ομάδα του Μέρσισαϊντ, η πρώτη αντίδραση ήρθε στο 33' όταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ κατάφερε να χριστεί σκόρερ και να μειώσει για την ομάδα του.

Οι πανηγυρισμοί όμως για το γκολ της Λίβερπουλ κράτησαν ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά, η Βίλα με γκολ των ΜακΓκιν στο 35' και Γουάτκινς στο 39' έκανε το 4-1, σκορ με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Η ανάπαυλα θα περίμενε κανείς πως θα βοηθούσε τους πρωταθλητές Αγγλίας να συγκεντρωθούν και να κυνηγήσουν την ανατροπή του σκορ, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντ' αυτού, στο 55' ο Μπάρκλεϊ έκανε το 5-1 για τους γηπεδούχους.

Ο Σαλάχ βρήκε ξανά δίχτυα για τη Λίβερπουλ με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα αλλά προσωρινά αφού στο 66' ο Γκρίλις ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 6-2. Η Λίβερπουλ δεν έδειχνε ικανή να αντιδράσει, κάτι που η Βίλα γνωρίζοντας ότι πολύ πιθανόν να μην συμβεί ξανά, εκμεταλλεύθηκε και σκόραρε και πάλι με τον Γκρίλις στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.

«Κάθε χαμένη μπάλα, ήταν αντεπίθεση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να φταίει εκτός από εμένα και την ομάδα. Ποιος θέλει να χάνει με 7-2; Πριν χρόνια είχα πει ότι θέλαμε να γράψουμε ιστορία. Γράψαμε ιστορία αλλά αυτός ήταν ο λάθος τρόπος», είχε δηλώσει μετά το παιχνίδι ο Γιούργκεν Κλοπ.

Φένλο-Άγιαξ 0-13

Highlights | VVV-Venlo - Ajax | Eredivisie

24 Οκτωβρίου 2020. 6η αγωνιστική της Eredivisie. Αν μιλάμε για παιχνίδια που έγραψαν ιστορία, τότε αναμφίβολα το παιχνίδι του Άγιαξ με τη Φένλο σίγουρα ανήκει σε αυτά. Ο «Αίαντας» ξεπέρασε τα όρια του θριάμβου και έδωσε μία άλλη έννοια στον διασυρμό, διαλύοντας τη Φένλο, και μάλιστα εκτός έδρας, με 13-0. Με αυτό το σκορ κατάφερε να γράψει ιστορία, αφού πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ολλανδικού πρωταθλήματος. Το ρεκόρ αυτό κατείχε πάλι ο Άγιαξ, όταν στις 29 Μαΐου του 1972 είχε επικρατήσει της Φίτεσε με σκορ 12-1.

Το σκορ άνοιξε στο 12ο λεπτό ο Εκέλενκαμπ, ενώ στο 17ο λεπτό ο Τραορέ έγραψε το 0-2. Πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Άγιαξ είχε ήδη είχε σκοράρει τέσσερα τέρματα με τον Τραορέ (32') και τον Τάντιτς (45').

Στο 52ο λεπτό οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες, έπειτα από απευθείας αποβολή του Κουμ. Ο δρόμος ήταν ορθάνοιχτος πλέον για τον θρίαμβο του Άγιαξ. Μέσα σε τέσσερα λεπτά ακολούθησαν τέσσερα γκολ για τον «Αίαντα». Ο Τραορέ ολοκλήρωσε το χατ τρικ γράφοντας το 5-0 στο (54'), ένα λεπτό αργότερα ο Σάντος έκανε το 6-0, ενώ στο 57΄και στο 59' Εκέλενκαμπ και Μπλιντ ανέβασαν το σκορ στο 8-0.

Η ομάδα της ολλανδικής πρωτεύουσας, όμως, δεν έμεινε εκεί. Στο 65ο λεπτό ο Τραορέ πέτυχε το τέταρτο του γκολ, ενώ στον χορό των τερμάτων μπήκε με δύο τέρματα ο Κλας-Γιάν Χούντελαρ με πέναλτι στο 74' και με ακόμη ένα τέρμα στο 76'. Στο 79ο λεπτό ο Λισάντρο Μαρτίνες έγραψε το 12-0 ενώ στο 87’ ο Τραορέ πέτυχε το πέμπτο του γκολ.

Μίλαν - Ρόμα 3-3

Milan 3-3 Roma | Roma fight back thrice to rescue a point! | Serie A TIM

26 Οκτωβρίου 2020. 5η αγωνιστική της Serie A. Η Μίλαν με το απόλυτο σερί νικών υποδέχεται τη Ρόμα και φαντάζει το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης. Και έτσι θα αποδείκνυε. Τρεις φορές πήρε το προβάδισμα αλλά οι Ρωμαίοι κατάφεραν όλες τις φορές να ισοφαρίσουν και να «κλέψουν» τον βαθμό. 

Η Μίλαν μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και μόλις στο 2ο λεπτό ο Ζλάταν έκανε τη διαφορά, αφού με υπέροχο τσίμπημα προ του Μιράντε και μετά την ωραία μπαλιά του Λεάο πέτυχε το 1-0. Το παιχνίδι είχε ρυθμό και τρία λεπτά αργότερα η Ρόμα απάντησε, αλλά ο Τζέκο δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά. Ωστόσο, ο Βόσνιος τα κατάφερε στο 14'. Κάκιστη η έξοδος του Ταταρουσάνου στο κόρνερ του Πελεγκρίνι και ο Τζέκο έφερε το ματς στα ίσα.

Το δεύτερο μέρος ήταν εξαιρετικό, με γρήγορο ρυθμό και γκολ! Γκολ με την έναρξη για τη Μίλαν με πλασέ του Σελεμέκερς, μετά τη νέα ασίστ του Λεάο, στο 47'. Η Ρόμα απάντησε με ευκαιρία του Τζέκο, ενώ όποτε έβρισκε χώρους απειλούσε. Ετσι, στο 51' ο Πέδρο ανατράπηκε από τον Μπενασέρ με τον διαιτητή να πηγαίνει εύκολα στο πέναλτι, χωρίς να πάρει την άποψη του VAR. Ο Βερετού ανέλαβε την εκτέλεση κι έφερε το ματς στα ίσα.

Η Μίλαν απάντησε με το ίδιο νόμισμα, αφού στο 79΄ ο Τσαλχάνογλου ανατράπηκε από τον Μαντσίνι και ο Τζιακομέλι ξανά χωρίς να συμβουλευθεί το VAR έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Ιμπραΐμοβιτς δεν αστόχησε και πέτυχε το 3-2. Ωστόσο, η Ρόμα είχε τον τρόπο της και πάλι και με προβολή του Κουμπούλα στο 84' μετά το κόρνερ ισοφάρισε για το τελικό 3-3.

Σαχτάρ Ντόνετσκ-Γκλάντμπαχ 0-6

Highlights: Atalanta 0-5 Liverpool | Jota's Champions League hat-trick

3 Νοεμβρίου 2020. 3η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ υποδέχεται τη Γκλάντμπαχ με τις δυο τους να προέρχονται από εντός έδρας ισοπαλίες με Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Αήττητες από τις δύο πρώτες αγωνιστικές, η μεν Σαχτάρ βρισκόταν στην κορυφή του ομίλου με 4 βαθμούς ενώ η Γκλάντμπαχ είχε συγκεντρώσει μόλις 2 με ισάριθμες ισοπαλίες.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον τίτλο του φαβορί, τον οποίο απώλεσαν μόλις στο 8ο λεπτό όταν ο Πλεά τροφοδοτήθηκε από τον Λάινερ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-0. Πριν προλάβει να αντιδράσει η Σαχτάρ ήρθε και το 2-0 για τους φιλοξενούμενους όταν ο Μποντάρ σκόραρε στο τέρμα της ομάδας του. Μόλις εννέα λεπτά αργότερα, ο Πλεά έβαλε ξανά το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ γράφοντας το 3-0 για τη γερμανική ομάδα, η οποία δεν έμεινε εκεί και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με ακόμα ένα τέρμα από τον Ραμί Μπενσεμπαΐνι στο 44ο λεπτό του αγώνα.

Η Σαχτάρ δεν μπόρεσε να αντιδράσει ούτε στο δεύτερο ημίχρονο και η Γκλάντμπαχ έφτασε σε ακόμα δύο γκολ. Στο 65' ήταν η σειρά του Στιντλ να χριστεί σκόρερ και να κάνει το 5-0 για την ομάδα του μετά από ασίστ του Πλεά. Ο 27χρονος Γάλλος επιθετικός από δημιουργός έγινε ξανά εκτελεστής όταν στο 78' τροφοδοτήθηκε από τον Τουράμ και νίκησε για τρίτη φορά τον κίπερ των Ουκρανών ολοκληρώνοντας το χατ-τρικ του.

Αταλάντα-Λίβερπουλ 0-5

Highlights: Atalanta 0-5 Liverpool | Jota's Champions League hat-trick

3 Νοεμβρίου 2020. 3η,, αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η «θεά» του Μπέργκαμο υποδέχθηκε την πρωταθλήτρια Αγγλίας σε ένα παιχνίδι που όλοι περίμεναν με έντονο ενδιαφέρον, γνωρίζοντας τη δυναμική και των δύο ομάδων. Οι «reds» του Κλοπ, όμως, είχαν άλλα σχέδια και μετέτρεψαν τον αγώνα σε παράσταση για έναν ρόλο.

Αρχής γενομένης από το 16ο λεπτό, ο νεοαποκτηθείς Ντιόγκο Ζότα εκμεταλλεύθηκε τη μπαλιά του Αλεξάντερ Άρνολντ και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Στο 33’ ο Πορτογάλος στράικερ της Λίβερπουλ με ωραίο τελείωμα διπλασίασε τα προσωπικά του γκολ και αυτά της ομάδας του. Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, η Λίβερπουλ πρόσθεσε δύο ακόμα τέρματα, με τον Σαλάχ στο 47’ να γράφει το 3-0 και δύο λεπτά αργότερα να δίνει την ασίστ στον Μανέ για το 4-0.

Το τελικό 5-0 έγραψε στο 54ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντιόγκο Ζότα, εκμεταλλευόμενος τη μπαλιά του Σαντιό Μανέ και ολοκληρώνοντας το χατ-τρικ του στο παιχνίδι.

Σάλτσμπουργκ-Μπάγερν Μονάχου 2-6

Weghorst decides 8-Goal Thriller | VfL Wolfsburg - Werder Bremen | 5-3 | All Goals | Matchday 9

3 Νοεμβρίου 2020. 3η,, αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμα ένα «πλούσιο» ματς για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων, αυτή τη φορά στην έδρα της Σάλτσμπουργκ. Οι Αυστριακοί αιφνιδίασαν τη Μπάγερν, καταφέρνοντας να πάρουν το προβάδισμα μόλις στο 4ο λεπτό. Ο Κοϊτά έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στον Μπερίσα, ο οποίος από τα αριστερά μέσα στην περιοχή νίκησε τον Νόιερ για το 1-0.

Ωστόσο, η απάντηση των Βαυαρών ήταν άμεση. Ο Μουέπου ανέτρεψε τον Μίλερ μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι, με τον Λεβαντόφσκι να εκτελεί εύστοχα κάνοντας το 1-1 στο 21ο λεπτό.

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν την ανατροπή πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Μίλερ έκανε το σουτ από τα δεξιά, η μπάλα βρήκε στο σώμα του Κρίστενσεν και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-2 στο 44ο λεπτό. Η Σάλτσμπουργκ μπήκε αποφασισμένη για να βρει το γκολ της ισοφάρισης στο δεύτερο μέρος και το πέτυχε στο 66ο λεπτό. Ο Ογκουγκάβα, ο οποίος είχε περάσει στο γήπεδο ένα λεπτό νωρίτερα, έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και έκανε το 2-2.

Ωστόσο, παρότι δυσκολευόταν, η Μπάγερν με ένα ξέσπασμα προς το τέλος πέτυχε 4 γκολ σε 13 λεπτά, μετατρέποντας τη βραδιά σε… θρίαμβο. Ο Μπόατεγκ έδωσε τη λύση στην ομάδα του με κεφαλιά στο 79ο λεπτό (2-3) και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Σανέ με τρομερό πλασέ «κλείδωσε» τη νίκη, κάνοντας το 2-4. Ο Λεβαντόφσκι σημείωσε το 2-5 με κεφαλιά από κοντά στο 89ο λεπτό, ενώ το τελικό 2-6 διαμόρφωσε ο Ερνάντες με σουτ μέσα από την περιοχή.

Ισπανία-Γερμανία 6-0

Haaland’s four goals & Moukoko record debut | Hertha - Dortmund 2-5 | Highlights | MD 8 – Bundesliga

17 Νοεμβρίου 2020. 6η αγωνιστική του Nations League. Η μοναδική αναμέτρηση μεταξύ εθνικών ομάδων που δεν θα λησμονηθεί από το 2020. Δύο «γίγαντες» του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου αναμετρήθηκαν στη Μαδρίτη με τους Ισπανούς να διασύρουν την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία. 

Ο χορός των γκολ άνοιξε με την κεφαλιά του Μοράτα (17’), κάθε φάση που η μπάλα σηκωνόταν ψηλά μύριζε φάση. Λίγο αργότερα (33’) ο Φεράν Τόρες πήρε το ριμπάουντ από κεφαλιά του Όλμο στο δοκάρι και κεραυνοβόλησε τον Νόιερ για το 2-0, ενώ μία νέα κεφαλιά του Ρόδρι (38’) έκανε το 3-0 για την Ισπανία. Η Γερμανία έψαχνε απαντήσεις στο χορτάρι, αλλά αυτές δεν έρχονταν. 

Αντίθετα, για την Ισπανία κάθε αντεπίθεση έφτανε μία ανάσα από το γκολ. Ο Φεράν Τόρες ολοκλήρωσε υποδειγματικά δύο εξ’ αυτών (55’, 71’) με τους Γερμανούς να τα έχουν χαμένα. Ο Γκνάμπρι σημάδεψε το δοκάρι κι απέτυχε να βάλει το γκολ της τιμής, με την απίθανη συντριβή να ολοκληρώνεται στο 89ο λεπτό, όταν ο Ογιαρθάμπαλ έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο τελικό 6-0.

Χέρτα Βερολίνου-Ντόρτμουντ 2-5

Haaland’s four goals & Moukoko record debut | Hertha - Dortmund 2-5 | Highlights | MD 8 – Bundesliga

21 Νοεμβρίου 2020. 8η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Το ματς που ο Χάαλαντ έγραψε ιστορία με τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο, επισκιάζοντας το ντεμπούτο του next big thing της Μπορούσια, Μουκοκό. 

Στο 33ο λεπτό η Χέρτα άνοιξε το σκορ με εξαιρετικό σουτ από τον Κούνια. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, την σκυτάλη πήρε ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Πρώτα στο 47′ έκανε το 1-1 με πλασέ από ασίστ του Τσαν, στο 49′ με σουτ σε αντεπίθεση της Ντόρτμουντ έκανε το 2-1 και στο 62′ έφτασε σε χατ τρικ όταν έκλεψε την μπάλα κι έφυγε στην κόντρα κι αφού πέρασε και τον Σβολόβ πλάσαρε για το 3-1.

Ο Γκερέρο σκόραρε για το 4-1 στο 70′ με προβολή, ο Γκεντούζι μείωσε σε 2-4 με πέναλτι στο 79′ αλλά ο Χάαλαντ είχε κάτι ακόμη. Σχεδόν με τη σέντρα ο Νορβηγός πέτυχε και τέταρτο γκολ για το τελικό 5-2 με πλασέ από ασίστ του άλλου μεγάλου ταλέντου, του Μπέλινγκχαμ.

Βόλφσμπουργκ - Βέρντερ Βρέμης 5-3

Weghorst decides 8-Goal Thriller | VfL Wolfsburg - Werder Bremen | 5-3 | All Goals | Matchday 9

27 Νοεμβρίου 2020. 9η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Οι δύο «πράσινες» άνοιξαν την αυλαία της αγωνιστικής δράσης για την ένατη στροφή του πρωταθλήματος και μάλιστα, με εμφατικό τρόπο. Οκτώ γκολ με τους «λύκους» να επικρατούν έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βουτ Βέγκορστ. 

Ο αγώνας είχε πολλές ανατροπές και φυσικά πολλά γκολ. Ο Μπιτενκούρ ήταν εκείνος που έβαλε μπροστά στο σκορ την Βέρντερ μόλις στο 13', αλλά η Βόλφσμπουργκ απάντησε με δύο γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά.

Στο 22' ο Μπακού και στο 25' ο Μπρουκς έφεραν τούμπα το ματς, όμως, ο Μόχβαλντ στο 36' έκανε το 2-2 για την ομάδα του. Ο καταιγισμός των τερμάτων συνεχίστηκε στο αμέσως επόμενο λεπτό με τον Βέγκχορστ να κάνει το 3-2 μετά από ασίστ του Μεχμέντι, δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στους γηπεδούχους. 

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου το αυτογκόλ του Μπρουκς στο 47' έδωσε νέα τροπή στο ματς, φέρνοντας το πάλι σε ισορροπία. Τελικά το τρίποντο στους γηπεδούχους έδωσε ο συνήθης ύποπτος, Βουτ Βέγκχορστ. Ο Ρουσιγιόν με σέντρα ακριβείας στο 76' τον βρήκε ολομόναχο στη μικρή περιοχή και εκείνος έκανε το 4-3.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μόχβαλντ είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 80' αφήνοντας την Βέρντερ με δέκα παίκτες και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπιάλεκ διαμόρφωσε το τελικό 5-3.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ