Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2020: Tα ταλέντα που ξεχώρισαν στο ποδόσφαιρο

Οι νέοι ποδοσφαιριστές που εντυπωσίασαν στα γήπεδα μέσα στο 2020

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάντσο - Χάαλαντ - Φατί
Σάντσο - Χάαλαντ - Φατί © EPA

Το ποδοσφαιρικό 2020 φτάνει στο τέλος του και μας αφήνει παρακαταθήκη μερικούς από τους μεγαλύτερους αστέρες του μέλλοντος.

Το 2020 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη και περίεργη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις μέχρι τότε συνήθειές του και να μπουν σε μία νέα πραγματικότητα. Σε μία νέα πραγματικότητα μπήκε και το ποδόσφαιρο που δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστο από την επέλαση του ιού. Τα πρωταθλήματα διακόπηκαν, οι ομάδες σταμάτησαν τις προπονήσεις και διοργανώσεις όπως ακόμα και το Τσάμπιονς Λιγκ, αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Πολλές ομάδες είδαν τις βλέψεις τους να πηγαίνουν «περίπατο» λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν και κυρίως είδαν τα οικονομικά τους να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Ο κορωνοϊός έκανε τεράστια ζημιά στους ισολογισμούς όλων των συλλόγων και ακόμα και τα πιο ισχυρά οικονομικά κλαμπ ήρθαν αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις και πολλά προβλήματα. Αυτό το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, είχε όμως και ένα «θετικό». Κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Δημιούργησε χώρο στη «νέα γενιά». 

Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως το 2020 σε σχέση με το ποδόσφαιρο, εκτός από την καθολική κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου που σίγουρα θα έπρεπε να λάβει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, το άλλο που δεν θα έπρεπε σίγουρα να παραλείψουμε, θα ήταν η αναφορά μας στους νέους παίκτες. Οι «πιτσιρικάδες» που μπήκαν στις ζωές μας μέσα στη χρονιά που φτάνει στο τέλος της σιγά σιγά, έκαναν πολύ δυνατό ξεκίνημα και πολλοί από αυτούς είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Ειδικά υπό τη συνθήκη των οικονομικών προβλημάτων, οι ομάδες θα δίνουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες σε παίκτες με προοπτική από τις ακαδημίες τους. Αν μπορούσε κάποιος να κάνει μία πρόβλεψη για την εικόνα του ποδοσφαίρου τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα ήταν καλό να ποντάρει τα λεφτά του στις ομάδες που έχουν καλές ακαδημίες και μπορούν να δημιουργήσουν καλούς νέου παίκτες. Από κοντά και οι ομάδες που κάνουν καλό scouting και δίνουν ευκαιρίες σε νέα ταλέντα.

Έρλινγκ Χάαλαντ
Έρλινγκ Χάαλαντ © EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Η χρονιά του Έρλινγκ Χάαλαντ

Αδιαμφισβήτητα ο νούμερο ένα νέος ποδοσφαιριστής για το 2020 είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός, γεννημένος το 2000, έκανε την εμφάνισή του και άφησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο άφωνο με αυτά που κατάφερε από την αρχή της σεζόν. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, ο Χάαλαντ έκανε πράγματα που ακόμα και ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα ζήλευαν και σε καμία περίπτωση δεν έκαναν όταν ήταν στην αντίστοιχα ηλικία. Αρχικά το κοντέρ ξεκίνησε να γράφει στη Σάλσμπουργκ. Ο υψηλόσωμος σέντερ φορ σε 22 συμμετοχές με τη Σάλσμπουργκ στο πρώτο μισό της σεζόν κατάφερε να βρει δίχτυα 28 φορές κάνοντας το όνομά του ξακουστό σε όλη την Ευρώπη. Ξαφνικά όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο πιτσιρικάς που δεν σταματάει να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Χάαλαντ έκανε μοναδικά πράγματα. Στην πρώτη του συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σκόραρε 8 φορές στα 6 ματς της φάσης των ομίλων και έσπασε διαδοχικά ρεκόρ. Ξαφνικά, η Σάλσμπουργκ απέκτησε μία ιδιαίτερη λάμψη μιας και στις τάξεις του εκκολάπτονταν ένα ταλέντο που έδειχνε ικανό να αφήσει το στίγμα του στο ποδόσφαιρο. Ειδικά σε μία εποχή που οι καλοί κλασικοί επιθετικοί είναι σε έλλειψη, ο Χάαλαντ έμοιαζε one of the kind.

Αυτό όμως που έκανε τον Έρλινγκ Χάαλαντ μοναδικό και τον ξεχώρισε από άλλους ποδοσφαιριστές που εμφανίζονται και μετά από λίγο χάνονται, είναι ότι αμέσως έκανε το βήμα παραπάνω και παρόλα αυτά συνέχισε από εκεί που το είχε αφήσει. Μόλις το Γενάρη του 2020 και λίγους μήνες αφότου μας συστήθηκε, ο Νορβηγός πήρε μεταγραφή για την Ντόρτμουντ. Αντί για χρόνο προσαρμογής και μία πίστωση χρόνου, ο Χάαλαντ επέλεξε τον δρόμο των γκολ. Αυτόν δηλαδή που ξέρει καλύτερα. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, μετρά άλλα 33 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους Βεστφαλούς, αποδεικνύοντας ξανά ότι πρόκειται για ένα παίκτη  «χρυσάφι». «Χρυσάφι» κυριολεκτικά, καθώς η χρηματιστηριακή του αξία στο transfermarkt έχει εκτοξευτεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να τον κάνει δικό της το επόμενο καλοκαίρι.

Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή είναι ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, με απίστευτα προσόντα και μία παθολογική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Το μέλλον σίγουρα του ανήκει…

Erling Haaland 2020-21 ● Goals & Skills 🇳🇴🟡⚫️

Τζέιντον Σάντσο

Ο Τζέιντον Σάντσο μπορεί να μην έκανε την πρώτη του εμφάνιση την προηγούμενη σεζόν, αλλά μέσα στο 2020 έπεισε και τον πλέον δύσπιστο ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής με «ταβάνι» που αγγίζει τους κορυφαίους του είδους. Ο παίκτης της Ντόρτμουντ, μπορεί να μην είχε τη συνηθισμένη πορεία των άλλων Άγγλων ποδοσφαιριστών που εξελίσσονται μέσα από αγγλικά προγράμματα και αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά με τον δικό του τρόπο κατάφερε να ξεχωρίσει, να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της εποχής και να κάνει τους συμπατριώτες του να κυνηγάνε όσο τίποτα την επιστροφή του στο νησί.

Τζέιντον Σάντσο
Τζέιντον Σάντσο © EPA/Alex Grimm / POOL

Επίσης γεννημένος στο 2000, ο Σάντσο έχει ήδη αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Με τη χρηματιστηριακή του αξία να αγγίζει επίσης τα 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως και στην περίπτωση του Χάαλαντ, ο Σάντσο είναι ένας παίκτης που κατέχει πολύ το άθλημα και η τεχνική του κατάρτιση γίνεται αντιληπτή ακόμα και στον πιο αδαή από ποδόσφαιρο. Δεδομένα μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που θα μεσουρανεί στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά πολλά χρόνια.

Sylvie Simmons: "Sweet California" (Official Music Video)

Ανσού φατί

Ο Ανσού Φατί είναι το νέο μεγάλο πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα και ο άνθρωπος που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα γίνει ο επόμενος ηγέτης των Καταλανών. Για πολλούς μάλιστα, πρόκειται για τον νέο Λιονέλ Μέσι. Προϊόν της Μασία, ο Ανσού Φατί πρόλαβε από τα 16 του μόλις χρόνια να μας κάνει να πιστέψουμε ότι κάτι ιδιαίτερο έχει αυτός ο ποδοσφαιριστής. Με περίσσιο θράσος για το νεαρό της ηλικίας του, στάθηκε στην Μπαρτσελόνα και εκμεταλλευόμενος της απουσίες του συλλόγου κατάφερε να ξεχωρίσει.

Ανσού Φατί
Ανσού Φατί © EPA/David Aguilar

Μάλιστα, στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή ανήκει το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας, του νεότερου σκόρερ σε clasico τα τελευταία 73 χρόνια αλλά και του νεότερου σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μόνο αυτά τα επιτεύγματά του δείχνουν ότι είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση που έχει όλα τα φόντα να αφήσει το σημάδι του στην ιστορία.

Sylvie Simmons: "The Thing They Don't Tell You About Girls"

Μέισον Γκρίνγουντ 

Μία διαφορετική περίπτωση, με λιγότερες περγαμηνές αλλά εξίσου μεγάλη προοπτική είναι ο Μέισον Γκρίνγουντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γεννημένος τον Οκτώβριο του 2001, ο Γκρίνγκουντ δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα. Το περιβάλλον της Γιουνάιτεντ δεν είναι πολύ φιλικό αυτό το διάστημα, καθώς ο σύλλογος βιώνει μια μακροχρόνια κακή περίοδο μακριά από τίτλους που έχει εξαντλήσει την υπομονή των φιλάθλων.

Μέισον Γκρίνγουντ
Μέισον Γκρίνγουντ © EPA/Filip Singer

Ακόμα κι έτσι όμως, ο 19χρονος επιθετικός καταφέρνει να διαχειριστεί την πίεση και να ξεχωρίσει, δίνοντας την ελπίδα ότι το μέλλον για τους κόκκινους διαβόλους θα είναι διαφορετικό από την τωρινή κατάσταση. Επίσης ένας χαρισματικός σκόρερ που από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις δείχνει ότι έχει πολύ καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα.

Taylor Swift - willow (Official Music Video)

Εντουάρντο Καμαβινγκά

Ο Εντουάρντο Καμαβινγκά είναι ο νεότερος της λίστας μας και ο παίκτης που αγωνίζεται στο πιο χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο Γάλλος γεννημένος το 2002, είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα γράψει ιστορία και πολύ σύντομα θα αγωνίζεται ανάμεσα στα κορυφαία αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εξάλλου, ήδη όλη η Ευρώπη είναι στα πόδια του και η Ρεν όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει στην ομάδα της για πολύ ακόμα.

Εντουάρντο Καμαβινγκά
Εντουάρντο Καμαβινγκά © EPA/Eddy Lemaistre

Ο διεθνής με την εθνική Γαλλίας, αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου και παρότι η θέση  απαιτεί εμπειρία, δείχνει ικανός για πολύ μεγάλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας παίκτης της Ρεν έχει κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση από τα πρώτα κιόλας βήματα της καριέρας του, η οποία και προμηνύεται σπουδαία.

Lady Blackbird - Blackbird (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ