Αθλητισμος

Los Angeles Lakers - Miami Heat: Ποιος θα πάρει αυτό το δαχτυλίδι

Πώς έφτασαν ως τους τελικούς οι φιναλίστ του NBA: Ανάλυση, highlights, περίεργα των τελικών μιας τεράστιας σεζόν.

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
telikoi-nba-heat-lakers.jpg
© Michael Reaves/Getty Images

Τελικοί NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς των Λος Άντζελες Λέικερς έρχεται αντιμέτωπος με την ομάδα που κατέκτησε 2 δαχτυλίδια, τους Μαϊάμι Χιτ. Ποιος θα επικρατήσει;

Λος Άντζελες Λέικερς και Μαϊάμι Χιτ βρέθηκαν πέρυσι εκτός playoffs του ΝΒΑ και με την φετινή τους πορεία αυτομάτως έχουν και οι δύο γράψει ιστορία ως οι μοναδικές φιναλίστ που δεν βρέθηκαν την προηγούμενη σεζόν στις 8 καλύτερες ομάδες της περιφέρειάς τους. Από την μια πλευρά η ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς και από την άλλη μια ομάδα χωρίς ξεκάθαρο ηγέτη, που όλοι όμως έμαθαν να υπολογίζουν και να σέβονται. Τα ξημερώματα (04:00) της Πέμπτης 1ης Οκτωβρίου γίνεται το τζάμπολ της 64ης σειράς τελικών του NBA και οι δύο μονομάχοι μόνο άγνωστοι δεν είναι μεταξύ τους.

Best Of Lakers vs. Heat 2019-20 Season Series

Πώς έφτασαν ως τους τελικούς

Μαϊάμι Χιτ: Από ξεγραμμένοι, φιναλίστ
Οι Μαϊάμι Χιτ τερμάτισαν στην 5η θέση της Ανατολικής Περίφερειας και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι σημάδεψαν τη συγκεκριμένη θέση για να πετύχουν τους Μιλγουόκι Μπακς. Τα ματς απ έβγαιναν πράγματι αρκετά καλύτερα για την δουλεμένη ομάδα του Έρικ Σποέλστρα κόντρα στα «Ελάφια» παρά απέναντι στους πρωταθλητές Ράπτορς κάτι που φάνηκε στη σειρά των ημιτελικών. Πιο πριν οι Χιτ είχαν «σκουπίσει» με 4-0 νίκες τους Ιντιάνα Πέισερς ενώ μετά το 4-1 κόντρα στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, είχε ήδη φανεί ότι εκτός από πολύ δουλεμένοι, ήταν και πολύ clutch, κερδίζοντας όποιο παιχνίδι έφτανε στον πόντο. Ο Τζίμι Μπάτλερ που τα τελευταία χρόνια έβλεπε την μία ομάδα μετά την άλλη να τον ανταλλάσσει, μετατράπηκε σε παίκτη των κρίσιμων στιγμών και είδε το ΝΒΑ να τον αποθεώνει.

Jimmy Butler Took Over In Game 1 vs. Bucks | 2nd Half Buckets

Στον τελικό της Ανατολής, κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς οι Χιτ μπήκαν επίσης σαν αουτσάιντερ. Εκεί, και ενώ στα πρώτα δύο ματς βρέθηκαν πίσω με 14 και 17 πόντους αντίστοιχα, κατάφεραν να πετύχουν ισάριθμες ανατροπές και να προηγηθούν με 2-0, χωρίς να το καταλάβει κανείς. Ο 34χρονος Γκόραν Ντράγκιτς, οι άμυνες του Μπαμ Αντεμπάγιο και ο 20χρονος Τάιλερ Χίρο είχαν βάλει τις βάσεις για μια πρόκριση που έμοιαζε αδύνατη όταν οι ομάδες έφταναν στην «φούσκα» του Ορλάντο. Ακολούθησε μια εύκολη επικράτηση των Σέλτικς με 116-107 και μετά ήρθε ο «Ήρωας» τους. Ο rookie Τάιλερ Χίρο, που πολλές ομάδες προσπέρασαν στο περυσινό ντραφτ για να καταλήξει στο Νο 13 διαλεγμένος από τον αρχιτέκτονα αυτής της ομάδας (μάλιστα είχε επιλέξει και τον ίδιο τον Σποέλστρα ως διάδοχό του) Πατ Ράιλι. Ο 20χρονος σκόραρε 70 πόντους στα τελευταία 3 παιχνίδια της σειράς, οι Χιτ κέρδισαν 2 από αυτά και βρέθηκαν στους τελικούς του ΝΒΑ, 6 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία τους εκεί. Τότε που ο μεγάλος τους φετινός αντίπαλος ήταν στη δική τους μεριά.

Tyler Herro ERUPTS For #NBAPlayoffs Career-High 37 PTS!

Λέικερς: Στην μνήμη του Κόμπι
Η χρονιά για τους Λέικερς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς μετά την έλευση του Άντονι Ντέιβις. Η ταυτόχρονη ενδυνάμωση των Κλίπερς, επεφύλασσαν σε όλους μια κόντρα ανάμεσα στις ομάδες του Λος Άντζελες. Στις 26 Ιανουαρίου του φετινού έτους όμως. όλοι ξέχασαν για λίγο το μπάσκετ. Το ελικόπτερο που έβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ, συνετρίβη και ο μεγάλος αστέρας των Λέικερς μαζί με την κόρη του Τζιάνα, «έφυγαν» από την ζωή. Η πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία της ομάδας συνοδεύτηκε με ανείπωτο θρήνο για όλη την πόλη. Μαζί και μια υπόσχεση.

Vanessa Bryant shares powerful, emotional words at Kobe and Gianna Bryant Memorial | CBS Sports HQ

Στο δεύτερο παιχνίδι της τελικής σειράς για την Δύση η υπόσχεση αυτή βρήκε φωνή στο στόμα του Άντονι Ντέιβις. «Κόμπι» βρωντοφώναξε ο καλύτερος παίκτης της σειράς όταν πέτυχε το buzzer beater τρίποντο και ξέρανε τους Νάγκετς. Τόσο αυτός, όσο και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές ότι το κίνητρο για ένα πρωτάθλημα στην μνήμη του Κόμπι είναι τεράστιο.

Anthony Davis winning shot and yelled "KOBE" in WCF 2020

Οι Λος Άντζελες Λέικερς προκρίθηκαν στα Playoffs ως πρώτοι στην Δύση και δεν έδειξαν να τρομάζουν σε κανένα σημείο της post season. Κέρδισαν 4-1 τους Μπλέιζερς σε μια σειρά που σημαδεύτηκε από το ματς απ των παλιών φίλων, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι, για να βρουν τους Χιούστον Ρόκετς στα ημιτελικά. Εκεί, η παρέα του Τζέιμς Χάρντεν μπορεί να προηγήθηκε με 0-1, όμως δεν δυσκόλεψε τους Λιμνάνθρωπους σε κανένα άλλο σημείο.

LeBron James & Anthony Davis 2020 Western Conference Playoff Highlights

Στους τελικούς οι Λέικερς στάθηκαν τυχεροί καθώς δεν συναντήθηκαν με τους συμπολίτες τους και γεμάτους σταρ, Λος Άντζελες Κλίπερς. Ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Τζαμάλ Μάρεϊ φρόντισαν να στείλουν την ομάδα του Καουάι Λέοναρντ «σπίτι» της και τους Νάγκετς στον τελικό. Εκεί, οι Λέικερς είδαν τον Άντονι Ντέιβις, που είναι rookie σε Playoffs (!) να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και τον μπαρουτοκαπνισμένο ΛεΜπρόν Τζέιμς να τους οδηγούν με σχετική άνεση στο πρωτάθλημα της Δυτικής Περιφέρειας.

Τα παράξενα και οι αριθμοί των τελικών μιας τεράστιας σεζόν
Οι ιδιαιτερότητες των φετινών τελικών είναι πολλές αφού η διακοπή της σεζόν λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και το μποϊκοτάζ των Μπακς στο Ορλάντο δημιούργησε νέα δεδομένα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στους τελικούς της μεγαλύτερης σεζόν στην ιστορία της λίγκας ωστόσο δεν είναι λίγα και τα υπόλοιπα παράξενα.

  • Ο Ντάνκαν Ρόμπινσον των Χιτ πριν τρία χρόνια είχε στείλει sms ως φοιτητής για να συμμετάσχει σε μια τηλεοπτική εκπομπή για τους τελικούς του ΝΒΑ. Ενημέρωνε τον Mark Titus, δημοσιογράφο της εκπομπής «Ringer» ότι γνώριζε από μπάσκετ αν και είχε μια αποτυχημένη καριέρα στο κολλέγιο του και θα ήθελε να κάνει την πρακτική του εκεί. Ντραφτ δεν έγινε ποτέ και δεν συμμετείχε στην σημαντική εκπομπή, όμως το 2020 συμμετέχει στους τελικούς του ΝΒΑ, έχοντας μέσο όρο 13,5 πόντους ανά παιχνίδι.

 

 

  • Ο Τάιλερ Χίρο είναι ο πρώτος άνθρωπος γεννημένος τον 21ο αιώνα που θα αγωνιστεί σε τελικούς ΝΒΑ. Ο γκαρντ των Μαιάμι Χιτ γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2000.
  • Ο Αντρέ Ιγκουντάλα μετρά πλέον 6 συνεχόμενες συμμετοχές σε τελικούς ΝΒΑ. 5 με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και από τα ξημερώματα της Πέμπτης με τους Μαϊάμι Χιτ. Στην ιστορία του ΝΒΑ, περισσότερες σερί παρουσίες σε Τελικούς έχουν μόνο οι Μπιλ Ράσελ (10), Σαμ Τζόουνς (9), Τομ Χάινσον (9), Φρανκ Ράμσεϊ (8), ΛεΜπρόν Τζέιμς (8), Μπομπ Κόουζι (7), Κέι Σι Τζόουνς (7), Τζέιμς Τζόουνς(7).
  • Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα βρεθεί σε τελικούς ΝΒΑ για 10η φορά στην καριέρα του. Έχει στην κατοχή του 3 δαχτυλίδια. Δύο με την ομάδα που θα αντιμετωπίσει και ένα με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ταυτόχρονα είναι και ο δεύτερος σκόρερ των τελικών, πίσω μόνο από τον Τζέρι Γουέστ.
  • O Ντιόν Γουέιτερς των Λος Άντζελες Λέικερς θα παραλάβει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή ό,τι κι αν συμβεί, αφού το πρώτο μισό της σεζόν το πέρασε στο Μαϊάμι.
  • Αν οι Λέικερς κερδίσουν, τότε θα φτάσουν τους Μπόστον Σέλτικς στην λίστα με τις περισσότερες κατακτήσεις, με 17.
  • Είναι η πρώτη φορά που δύο ομάδες που έμειναν εκτός Playoffs την προηγούμενη χρονιά, συναντιούνται στους τελικούς της επόμενης.
  • Οι Μαϊάμι Χιτ βρίσκονται στους τελικούς για 6η φορά στην ιστορία τους. Ο 40χρονος Ουντόνις Χάσλεμ έχει λάβει μέρος και στους 5 προηγούμενους.
  • Ο Έρικ Σποέλστρα γίνεται ο 8ος προπονητής με 5 συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας και 2 κατακτήσεις. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Φιλ Τζακσον (13 παρουσίες – 11 πρωταθλήματα), Ρεντ Άουερμπαχ (11 παρουσίες – 9 πρωταθλήματα), Πατ Ράιλι (9 παρουσίες – 5 πρωταθλήματα), Τζον Κούντλα (6 παρουσίες – 5 πρωταθλήματα), Γκρεγκ Πόποβιτς (6 παρουσίες – 5 πρωταθλήματα), Στιβ Κερ (5 παρουσίες – 3 πρωταθλήματα).
  • Ο Πατ Ράιλι, πρώην προπονητής και νυν Πρόεδρος των Μαϊάμι Χιτ έχει φτάσει σε τελικούς ΝΒΑ τις τελευταίες 6 δεκαετίες. Ο  Ράιλι έχει πάει τελικούς ως παίκτης και προπονητής των Λέικερς, προπονητής των Νικς, προπονητής και πρόεδρος των Χιτ. Έχει τρεις παρουσίες ως παίκτης, εννέα ως προπονητής και πέντε ως διοικητικός παράγοντας.

 

 

Οι Λος Άντζελες Λέικερς λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ εύχονται να σηκώσουν το 17ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και να το αφιερώσουν στον Black Mamba. Οι Χιτ από την άλλη φτάνουν στους τελικούς ως το απόλυτο αουτσάιντερ με σκοπό να κερδίσουν το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Οι τελικοί της μεγαλύτερης σε διάρκεια σεζόν στην ιστορία του ΝΒΑ ξεκινούν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στις 04:00 και όλη η συναρπαστική σειρά θα μεταδοθεί από την COSMOTE TV. Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα παρακάτω.

  • Πέμπτη (1/10) Λέικερς - Χιτ (04:00)
  • Σάββατο (3/10) Λέικερς - Χιτ (04:00)
  • Δευτέρα (5/10) Χιτ - Λέικερς (02:30)
  • Τετάρτη (7/10) Χιτ - Λέικερς (04:00)
  • Σάββατο (10/10) Λέικερς - Χιτ (04:00)*
  • Δευτέρα (12/10) Χιτ - Λέικερς (02:30)*
  • Τετάρτη (14/10) Λέικερς - Χιτ (04:00)*

*Αν χρειαστεί

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ