Αθλητισμος

Είναι ο Άντονι Ντέιβις ο κορυφαίος συμπαίκτης που είχε ο ΛεΜπρόν;

Άντονι Ντέιβις: Ο «Φρύδιας» έγινε σε μια χρονιά το απόλυτο alter ego του ΛεΜπρόν Τζέιμς

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anthony-davis-james-lakers.jpg
© Douglas P. DeFelice/Getty Images

Ο Άντονι Ντέιβις στην πρώτη του χρονιά ως συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Τα φετινά ιδιαίτερα Playoffs ξεκίνησαν με ένα βασικό ερώτημα για τους Λιμνάνθρωπους του Λος Άντζελες: Πώς θα ανταποκριθεί ο ίσως καλύτερος Rookie που βρέθηκε ποτέ σε ημιτελικά περιφέρειας; Ο Άντονι Ντέιβις αποτέλεσε όλη τη χρονιά το τέλειο δίδυμο για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στην κανονική διάρκεια και ήταν ο μοναδικός που έβαλε δύσκολα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το βραβείο του Αμυντικού της Χρονιάς, ωστόσο δεν έπαυε να ήταν ένας πρωτάρης από την δεύτερη φάση των Playoffs και έπειτα.

Στους Πέλικανς μπορεί να ήταν ο μόνιμος ηγέτης, όμως καμία χρονιά δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω στην ανταγωνιστική Δύση. Έτσι, στα 27 του, ο γεννημένος στο Σικάγο, Άντονι Ντέιβις είχε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει μετά την κανονίκη διάρκεια, αλλά και να ηγηθεί μιας ομάδας που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Στο Game 2 των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας απέναντι στους Νάγκετς είχε πια αποδείξει ότι μπορεί ακόμα και να κλείσει τα παιχνίδια εφόσον χρειαστεί.  

Anthony Davis Hits Game-Winning BUZZER-BEATER vs. Nuggets | Game 2 WCF

Τρεις περίπου μήνες μετά την επανένερξη του NBA στην υγειονομικά άριστη «φούσκα» του Ορλάντο, ο «φρύδιας» και οι Λος Άντζελες Λέικερς είναι πια Πρωταθλητές. Ο Ντέιβις μπήκε στους πρώτους τους τελικούς φουριόζος, πετυχαίνοντας 66 πόντους αστοχώντας σε 15 από τα 41 σουτ που δοκίμασε. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Στο κρίσιμο τέταρτο παιχνίδι ο καλύτερος ψηλός αμυντικός της λίγκας βγήκε μπροστά και στο μαρκάρισμα του Τζίμι Μπάτλερ. «Προσπάθησα να τον κλειδώσω. Ξέραμε τι έγινε στο Game 3. Το πήρε πάνω του ο Μπάτλερ. Τα έδωσε όλα και στις 2 πλευρές του παρκέ και εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την αντιμετώπιση μας στο Game 4. Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε σε τραβηγμένα σουτ. Ήθελα να του το κάνω δύσκολο. Στο προηγούμενο ματς, τα πράγματα ήταν εύκολα για αυτόν». Το κρίσιμο 3-1 είχε πραγματοποιηθεί, με το alter ego του ΛεΜπρόν Τζέιμς να κάνει εξαιρετική δουλειά.

Anthony Davis’ clutch block | Game 4 | Lakers vs Heat

Όπως και στο 2-0 απέναντι στους Νάγκετς, όταν μετά το buzzer beater ούρλιαζε «Kobe», έτσι και στα πρώτα 4 παιχνίδια των τελικών, ο Ντέιβις είχε αποδείξει ότι είναι (και) για τα κρίσιμα. Οι Αμερικάνοι σχολιαστές βλέποντας τον στα φετινά Playoffs σημείωναν ότι ο «φρύδιας» όπως είναι το παρατσούκλι τους για... εμφανείς λόγους από το κολέγιο του Κεντάκι, είναι μια μίξη των κορυφαίων της λίγκας. Ποστάρει και αμύνεται σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σουτάρει σαν τον Ζοέλ Εμπίιντ και βλέπει γήπεδο περίπου σαν τον Νίκολα Γιόκιτς (εδώ επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε). Την ίδια στιγμή είχε καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να αποδειχθεί και μεγάλος Winner.

O αναλυτής του ESPN, Zach Lowe τον περιέγραψε πρόσφατα ως την κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία μετά τη μετακίνηση του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ πάλι στους Λέικερς από το Μιλγουόκι το 1975. Η τελευταία χρονιά του στους Πέλικανς θα έλεγε κανείς ότι ήταν αντιεπαγγελματική, αφού από τη στιγμή που δεν πήρε την ανταλλαγή που ζήτησε στην αρχή του 2018, ξεκίνησε ουσιαστικά να μην παίζει. Εμφανιζόταν αδιάφορος για μια χρονιά ακολουθώντας περίπου το παράδειγμα του Καουάι Λέοναρντ στην τελευταία του χρονιά στους Σπερς. Βέβαια, ο Λέοναρντ προσποιούμενος τραυματισμό απέφυγε να βρεθεί γενικά στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ ο Ντέιβις φάνηκε αδύναμος και διαφορετικός για μια ολόκληρη χρονιά. Στην τελευταία του παρουσία, εμφανίζεται με Looney Tunes μπλουζάκι, με το χαρακτηριστικό «That’s All, Folks», προετοιμάζοντας όλους για αυτό που θα ακολουθούσε.

 

 

Η υπογραφή του στους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς στις 7 Ιουλίου του 2019 θα έκανε τους φίλους των Λιμνάνθρωπων να ενθουσιαστούν. Το ίδιο έπαθαν και αρκετοί συμπαίκτες τους όταν είδαν τον Άντονι Ντέιβις σχεδόν θρασύ να διορθώνει τον «Βασιλιά» στις προπονήσεις και να προσπαθεί να τον κάνει καλύτερο. Κάτι που φυσικά γινόταν και αντίστροφα. Σχεδόν ένα χρόνο και μια πανδημία αργότερα, στο Ορλάντο, η φιλία τους έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για όποιον αντίπαλο βρισκόταν στο διάβα τους. Κάτι που φάνηκε και στους αριθμούς με τον Ντέιβις να μετρά 27,7 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ ανά παιχνίδι. Τα ποσοτά ευστοχίας του ξεπέρασαν το 50%. Καθόλου άσχημα για κάποιον που παίρνει 17,7 προσπάθειες σε κάθε αγώνα.

Όταν θα τελειώναν τη σειρά με τους Νάγκετς κατακτώντας το πρωτάθλημα για τη Δυτική Περιφέρεια, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δήλωνε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να γίνω συμπαίκτης του, για αυτό τον έφερα εδώ». 6 παιχνίδια αργότερα θα πανηγύριζε το 4ο δαχτυλίδι του με τρεις διαφορετικές ομάδες. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί αν δεν ήταν δίπλα του ο Φρύδιας. Όπως θα σημείωνε ο πρώην συμπαίκτης του, Κέντρικ Πέρκινς «Με όλο τον σεβασμό στον σπουδαίο Ουέιντ, ο Ντέιβις κουμπώνει καλύτερα με τον ΛεΜπρόν από οποιοδήποτε άλλον πάικτη». Αυτή φαίνεται να είναι και η αλήθεια. Με τον Ντέιβις ο 35χρονος ΛεΜπρόν εμφάνισε ίσως την πιο ώριμη version του σε τελικούς, πλησιάζοντας σε κάθε παιχνίδι το Triple Double και όντας έτοιμος να συνεισφέρει όταν τα παιχνίδια έφτασαν στην κόψη του ξυραφιού.

23264535.jpg
© EPA/ERIK S. LESSER

Μπορεί να μην μάθαμε ποτέ τι θα γινόταν σε περίπτωση που οι δυο τους αντιμετώπιζαν τους Λος Άντζελες Κλίπερς, που από την αρχή της χρονιάς εμφανίζονταν ως το Νο 1 φαβορί για τον τίτλο, δεν πειράζει όμως. Άφησαν και κάτι για την δεύτερη χρονιά της συνύπαρξης τους. Αν και εφόσον αυτή γίνει πραγματικότητα, αφού ο Ντέιβις πάνω στους πανηγυρισμούς έριξε μια μίνι βόμβα περί αποχώρησης, δηλώνοντας άγνοια για το μέλλον του στους πρωταθλητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ