Αθλητισμος

Τα αθλητικά πρόσωπα του 2018

Αυτοί που ξεχώρισαν και δεν θα ξεχαστούν

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20495698.jpg
photo: EPA/YOAN VALAT

Το 2018 μας αφήνει σήμερα, έχοντας πίσω του 365 μέρες δυνατών αναμνήσεων. Στον χώρο του αθλητισμού συνέβησαν πολλά με εκατοντάδες πρόσωπα να πρωταγωνιστούν, να αφήνουν το στίγμα τους και να γράφουν τη δική τους ιστορία.

Ας δούμε μερικά απ’ αυτά:

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ

Ο κοντοπίθαρος Κροάτης ποδοσφαιριστής θα μνημονεύεται για κάτι σημαντικό. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε μια σημαντική αλλαγή σελίδας. Έπειτα από δέκα χρόνια κατάφερε να πάρει τη Χρυσή Μπάλα και όλες τις άλλες αντίστοιχες διακρίσεις, σπάζοντας το δίπολο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Στα 32 του χρόνια οδήγησε την Κροατία από την αγωνιστική διάλυση στον τελικό του Μουντιάλ, ενώ ήταν βασικό γρανάζι στην κατάκτηση ενός ακόμη Τσάμπιονς Λιγκ για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

ΚΙΛΙΑΝ ΜΠΑΠΕ

Αν όλα πάνε καλά στην καριέρα του Γάλλου, θα συζητάμε γι’ αυτόν για τα επόμενα 15 χρόνια ανελλιπώς. Μπόρεσε να ξεχωρίσει στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, ανάμεσα σε τόσα αστέρια. Ακόμη και στην Παρί Σεν Ζερμέν αυτός είναι ο ηγέτης, παρά την παρουσία του Νεϊμάρ.

Πριν από δέκα μέρες έκλεισε τα 20 χρόνια του, έβαλε 35 γκολ μέσα στο έτος, ξέρει τρομερή μπάλα, είναι ταχύτατος, έχει όλο το πακέτο να γίνει σταρ επιπέδου Μέσι ή Ρονάλντο. Όσο πιο γρήγορα καταλάβει το λάθος του να παίζει στο γαλλικό πρωτάθλημα και όχι σε κάποιο ανώτερο, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν.

Η ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ

Ίσως η χρονιά του να είναι το 2019, όμως στο έτος που τελειώνει κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: Να βγάλει τη Λίβερπουλ από τη μετριότητα και να την επαναφέρει στο πάνω ράφι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Γερμανός προπονητής οδήγησε τους «κόκκινους» της Αγγλίας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εκεί ίσως να μην έχανε από τη Ρεάλ, αν δεν υπήρχε ο γκαφατζής τερματοφύλακας Κάριους. Αυτή η ήττα δεν τον πτόησε, μα τον πείσμωσε. Αυτή την εποχή βλέπουμε σε εξέλιξη την καλύτερη version της Λίβερπουλ εδώ και δεκαετίες και είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Μία πρωτιά που κυνηγάνε οι «scousers» από το 1990…

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

Θα μπορούσε να πει κανείς πως από το ΝΒΑ θα έπρεπε να δώσουμε βάρος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak, όμως, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, δεν μας εκπλήσσει πια αυτό και αναμένουμε τη νέα μεγάλη επιτυχία, όπως πχ. τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος.

Ο Λούκα Ντόντσιτς πήγε φέτος στις ΗΠΑ, έκανε το μεγάλο βήμα σε ηλικία 19 ετών και παίζει μοιάζοντας με 25άρη. Αφού πρώτα σήκωσε με τη Ρεάλ Μαδρίτης την Ευρωλίγκα, έγινε μέλος των Ντάλας Μάβερικς.

Μέσα σε δύο μόλις μήνες επίσημων αγώνων, έχει προλάβει να προσαρμοστεί απόλυτα και ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Χρησιμοποιείται ως «4άρι» στην άμυνα και ως πλέι μέικερ στην επίθεση. Μέρα με τη μέρα ολοένα και βελτιώνεται, αποκτά ηγετικές τάσεις και έχει ανεβάσει τον μέσο όρο του στους 19,6 πόντους ανά παιχνίδι. Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να σταματήσει φέτος και –το κυριότερο- πως θα έχει εξελιχθεί σε μια πενταετία…

Απαντάμε σε όσα έκαναν, έταζαν, έλεγαν και λένε... ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Μπορεί να μην έκανε το… γεγονός της χρονιάς όπως ο Ιβάν Σαββίδης (με το ένοπλο ντου στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας), αλλά συζητείται έντονα όλη τη χρονιά.

Ο διοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ έζησε για τα καλά μέσα σε λίγους μήνες τις δύο όψεις ενός νομίσματος. Πρώτα αποθεώθηκε για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά το 1994, στη συνέχεια για την πρόκριση σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2006 και στη συνέχεια ήρθε η απαξίωση.

Κάποιες κακές του επιλογές σε (μη) μεταγραφές και γενικότερα η άρνησή του να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, έφεραν την ΑΕΚ σε άσχημη θέση. Ουσιαστικά έχει χάσει ήδη τον τίτλο, έκανε το αρνητικό ρεκόρ των μηδέν βαθμών στο Τσ. Λιγκ και γενικά γνωρίζει την αμφισβήτηση, λίγους μόλις μήνες αφού ένιωθε σαν Θεός, από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

Ανακηρύχθηκε και είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής. Μπορεί η ενόργανη γυμναστική να μην είναι τόσο διαδεδομένο άθλημα, όμως αναμφισβήτητα είναι δύσκολο και ο συγκεκριμένος τύπος έχει καταφέρει να κάνει περήφανη όλη τη χώρα.

Ο δικός μας «Lord of the Rings» κατέκτησε μέσα στο 2018 –κατά σειρά χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα! Μάλιστα, στην τρίτη και πιο δύσκολη διοργάνωση, αγωνίστηκε τραυματίας και με το χειρουργείο να τον περιμένει…

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 10 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε ηλικία 89 ετών. Ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες παράγοντες και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ασχολήθηκε με όλα τα τμήματα του συλλόγου, όμως αγάπησε και γιγάντωσε αυτό του μπάσκετ.

Κάνοντας δαπανηρές κι εντυπωσιακές μεταγραφές, οδήγησε το «τριφύλλι» στην κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και δεκάδων εγχώριων τίτλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είχε εχθρούς, κερδίζοντας τον σεβασμό απ’ όλους τους αντιπάλους και την αιώνια ευγνωμοσύνη από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος"//λαβαρο-κορεο και Ομιλία Θανάση-Δημήτρη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ