Αθλητισμος

Μάρκανεν, ο Φινλανδός… Νοβίτσκι (video)

Ο ηγέτης των σημερινών αντιπάλων μας είναι το next big thing για την μπασκετική Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lauri Markkanen (22 points) was magic against France!

Αν θέλει η Εθνική Ελλάδος να νικήσει τη Φινλανδία σήμερα στις 8 το βράδυ και να αποκτήσει σημαντικές ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, θα πρέπει να σταματήσει αυτόν εδώ τον νεαρό κύριο.

Ο Λάουρι Μάρκανεν είναι μόλις 20 ετών και τεσσάρων μηνών και είναι δεδομένο πως θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Όχι στην Ευρώπη, αλλά στο ΝΒΑ, καθώς από φέτος ανήκει στους Σικάγο Μπουλς. Έπαιξε μόλις δύο χρόνια ανδρικό μπάσκετ στη χώρα του, πέρυσι αγωνίστηκε στο κολλέγιο της Αριζόνα με τεράστια επιτυχία, με συνέπεια να επιλεγεί στο νούμερο 7 του ντραφτ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, που τον αντάλλαξαν και τον έστειλαν στο Σικάγο.

Όσοι δεν ασχολούνται με το κολεγιακό μπάσκετ των ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν στα πρώτα ματς του Ευρωμπάσκετ. Και όλοι έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Με ύψος 2.13 μπορεί και παίζει εξίσου καλά τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Καρφώνει με κάθε πιθανό τρόπο, κόβει με τα τεράστια χέρια του, αλλά παράλληλα μπορεί και ευστοχεί από μέση και μακρινή απόσταση.

Στους πρώτους τρεις αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετρά κατά μέσο όρο 24,3 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ στα ποσοστά ευστοχίας έχει 57,1% στα δίποντα, 53,8% στα τρίποντα (!), ενώ έχει χάσει μόλις μία βολή επί συνόλου 13.

Οι περισσότεροι λένε ότι μοιάζει με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, οι παλιότεροι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιο μοντέρνο Τόνι Κούκοτς, αλλά η ουσία είναι πως οι Φινλανδοί μπορούν να ελπίζουν πως βρήκαν έναν λόγο για να καμαρώνουν και στο μπάσκετ, το οποίο καθόλου δεν το είχαν σε εκτίμηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ