Αθλητισμος

«Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο»

Η ελληνική ομάδα αστέγων αναχωρεί για Άμστερνταμ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107045-212301.jpg

Αναχωρεί η αποστολή της ελληνικής ομάδας αστέγων για το Άμστερνταμ, προκειμένου να συμμετάσχει στο 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. 64 εθνικές ομάδες - γυναικείες και ανδρικές -, από 48 χώρες συνολικά, θα δώσουν το παρών σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό μα πρωτίστως κοινωνικό γεγονός, στόχος του οποίου είναι η ενεργοποίηση, μέσα από τον αθλητισμό, συνανθρώπων μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η υποστήριξή τους στον αγώνα να κάνουν νίκες ζωής - και όχι μόνο ποδοσφαιρκές.

«Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» («a ball can change the world») είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, του μεγάλου αυτού κοινωνικού και αθλητικού κινήματος, που αξιοποιεί τον «βασιλιά των σπόρ», το ποδόσφαιρο, ως μέσο για κοινωνική αλλαγή. Με αυτόν ακριβώς το στόχο και όραμα, η Μαρία, η Στέλλα και ο Παναγιώτης –πωλητές της «σχεδίας» από τη Θεσσαλονίκη–, ο Νίκος και ο Αποστόλης από το Βόλο, ο Νίκος και ο Παναγιώτης από την Αθήνα αναχωρούν την Παρασκευή για την ολλανδική πρωτεύουσα, το Άμστερνταμ: για να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής, μιας αλλαγής που ξεκινάει πάντα από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι δύο Παναγιώτηδες με τους δύο Νικολήδες, η Μαρία, η Στέλλα και ο Αποστόλης είναι οι άνθρωποι που συνθέτουν τη φετινή αποστολή της Εθνικής Αστέγων, η οποία το Σάββατο ρίχνεται στη μάχη του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων. Μια μάχη με στόχο όχι να κερδίσουν κάποιον αγώνα ποδοσφαιρικό, μα πρωτίστως να κερδίσουν τον αγώνα με την ίδια τη ζωή, για μια καλύτερη ζωή.

Φέτος, είναι η πρώτη φορά που στην αποστολή της εθνικής συμμετέχουν δύο γυναίκες (το «ντεμπούτο» το είχε κάνει η Ορθοδοξία, η οποία στα 21 της έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αποστολή της Εθνικής Αστέγων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Πόζναν, το 2013). Από το Μάρτιο του 2007 που έγινε η πρώτη προπόνηση της ξεχωριστής αυτής κοινωνικής και ποδοσφαιρικής ομάδας, η «προσέλκυση» γυναικών ήταν σημαντικό ζητούμενο. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αφορούν μονάχα αγόρια και άντρες που «ξέρουν να κλωτσούν το τόπι», αλλά αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα.

Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς κανόνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων ενθαρρύνει τη συμμετοχή αδιακρίτως και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών. Το «οικογενειακό δίτερμα» που ξεδιπλώνεται κάθε Κυριακή στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, στο γήπεδο του Ρουφ, δεν είναι ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας, είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία. Μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι μια μικρή κοινωνία. Ίσως είναι και το πρώτο βήμα για κοινωνική (επαν)ένταξη.

Προπονητής της ομάδας είναι ένας πρώην παίκτης της. Ο Γιάννης Κώτσος συμμετείχε ως αθλητής στο 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που είχε φιλοξενηθεί το 2009 στο Μιλάνο. Ο Γιάννης είναι –κι αυτός– στο δίκτυο των πωλητών της «σχεδίας».

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι υποχρεώσεις της ομάδας ξεκινούν το Σάββατο, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Αυστρία, ενός παλιού μας γνώριμου, του Γκίλμπερτ Πρίλασνικ, ο οποίος κάποτε αγωνίστηκε και με τα χρώματα του Άρη Θεσσαλονίκης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ομάδας της Αυστρίας είναι ότι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αφγανούς πρόσφυγες. Οι ομάδες της Πολωνίας, του Περού, της Αγγλίας και της Ζιμπάμπουε είναι εκείνες που συμπληρώνουν τον όμιλο της εθνικής στην πρώτη φάση.

Πέρα, όμως, από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και εκδηλώσεις στόχος των οποίων δεν είναι να γίνουμε καλύτεροι ποδοσφαιριστές, αλλά καλύτεροι άνθρωποι. Τα εργαστήρια «River For Life» («Ποτάμι για τη Ζωή»), επί παραδείγματι, που διοργανώνονται από την οργάνωση «Women Win» είναι μία μέθοδος εικαστικής αφήγησης σκοπός της οποίας είναι να βοηθήσει τις συμμετέχουσες να ανασύρουν από τη μνήμη τους και να σκεφτούν το παρελθόν, αλλά και να τους δώσει ερεθίσματα να σκεφτούν για το αύριο. Το «Women Win» είναι μια διεθνής οργάνωση που στόχο έχει την ενεργοποίηση και υποστήριξη γυναικών μέσα από τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων (επισκέψεις στο μουσείο της Άννας Φρανκ, σε οικολογικά αγροκτήματα κ.λπ.).

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν συνολικά 48 ομάδες ανδρών, που χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των έξι ομάδων και 16 ομάδες γυναικών που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων. Για πρώτη φορά, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα πάρουν μέρος οι ομάδες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γρενάδας στους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Φινλανδία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά με γυναικεία ομάδα.

Αυτό το ταξίδι ζωής γίνεται πραγματικότητα για τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα της αποστολής (αεροπορικά εισιτήρια, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, αγορά συμπληρωματικού αθλητικού υλικού κ.λπ.)

Αρωγός και συμπαίκτης σε αυτή την προσπάθεια από το ξεκίνημα –το 2007 που συμμετείχε για πρώτη φορά η Εθνική Αστέγων στο θεσμό– η Interamerican, που παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όλη την αποστολή.

Οι αγώνες του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της «σχεδίας» www.shedia.gr. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.