Περιβαλλον

Η Τήλος μας δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα

Διεθνής αναγνώριση για το πρόγραμμα Just Go Zero TILOS, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία της Polygreen

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τήλος

Το Just Go Zero Tilos, ο σωστός διαχωρισμός των αποβλήτων και η διεθνής αναγνώριση του προγράμματος.

Την επόμενη μέρα για ένα βιώσιμο μέλλον μας δείχνει το νησί της Τήλου, που έγινε η πρώτη κοινότητα που κάνει πράξη τα μηδενικά απόβλητα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυκλική διαχείρισή τους και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, που αγκάλιασαν ο δήμος και οι κάτοικοι του νησιού και υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία της εταιρείας Polygreen, της ελληνικής εταιρείας-ηγέτη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ταμπέλα στο λιμάνι της Τήλου που σηματοδοτεί πως είναι το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων

Just Go Zero Tilos

Στη βάση της λύσης του Just Go Zero είναι ο σωστός διαχωρισμός των αποβλήτων στην πηγή, για την επίτευξη του οποίου διατέθηκε σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της Τήλου ειδικός εξοπλισμός. Η συλλογή των διαχωρισμένων αποβλήτων γίνεται πόρτα-πόρτα, στις μέρες που καθορίζονται και επικοινωνούνται από τον Δήμο, και εντατικοποιούνται τη θερινή περίοδο που αυξάνονται δραστικά οι επισκέπτες στο νησί. Αμέσως μετά τα απόβλητα μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας – 3Κ που αντικατέστησε τον ΧΥΤΑ και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογικές εφαρμογές. Εκεί γίνεται ο τελικός διαχωρισμός και η προετοιμασία των αποβλήτων για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση. Το πρόγραμμα υποστηρίζουν καθημερινά στην πράξη κάτοικοι και επιχειρήσεις, ύστερα  από τη συνεχή ενημέρωση, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Και ήδη, μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και κομποστοποιούνται από τα απόβλητα ξεπερνάει το 85%, ενώ δημιουργήθηκαν και καλύφθηκαν ήδη 10 νέες θέσεις εργασίας.  

Να σημειωθεί ότι στην Τήλο λειτουργεί πλέον μόνιμα το «Point Zero» ως σταθερό σημείο πληροφόρησης για το πρόγραμμα, όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται για οδηγίες προκειμένου να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν σωστά το σύστημα, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του Just Go Zero.

Άντρας με τσάντα της Just Go Zero Tilos

Το ενδιαφέρον της Προέδρου της Δημοκρατίας

Το καινοτόμο πρόγραμμα Just Go Zero Tilos παρουσίασε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις αρχές Μαΐου στην Τήλο, όπου παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, βουλευτές, επικεφαλής φορέων και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο νέο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας – 3Κ, όπου μεταφέρονται τα απόβλητα για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία τους για την περαιτέρω κυκλική τους διαχείριση. Λίγες ημέρες νωρίτερα το έργο είχε επισκεφθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονόπουλος, «στην Τήλο εγκαινιάζουμε τον πολιτισμό που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως πολιτισμός των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ενός πολιτισμού με 100% εκτροπή από ταφή, πλήρη κυκλική διαχείριση όλων των υλικών και, το σημαντικότερο, μια εντελώς νέα αντίληψη ζωής. Σε αυτόν το νέο πολιτισμό η έννοια του απόβλητου θα συναντιέται μόνο σε μουσειακούς χώρους». «Η Τήλος γίνεται παράδειγμα εφαρμογής πράσινης καινοτομίας και αποκομίζει πολλαπλά οφέλη: Καθαρότερο περιβάλλον που βοηθά κατοίκους και επιχειρήσεις να ζουν μια καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη απήχηση ως σύγχρονος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός, όπου η βιωσιμότητα μετατρέπεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα και προσελκύει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση», τόνισε από την πλευρά της η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά - Αλιφέρη.

ΧΥΤΑ Τήλου

Το Just Go Zero Tilos υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήλου, ενώ χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος που υπήρξε διεθνώς ήταν η αποστολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος από τον  Ευρωπαίο Επίτροπo, αρμόδιο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius.

Το Just Go Zero Tilos προβλέπει ακόμη την αξιοποίηση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως παλιές συσκευές ή μικρά έπιπλα, τα οποία μεταφέρονται στο νέο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Κέντρο θα φιλοξενηθούν οι καλλιτέχνες The New Raw και Hypercompf, οι οποίοι θα αναδείξουν στην πράξη την έννοια του upcycling και της κυκλικότητας μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες και εικαστικές εγκαταστάσεις εμπνευσμένες από τον τοπικό χαρακτήρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ