Περιβαλλον

Κλιματική αλλαγή: Νέα αρνητικά ρεκόρ - Πόσο ανέβηκε η παγκόσμια θερμοκρασία

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζεται - Πώς επηρεάζονται οι ωκεανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιώνουν οι πάγοι, καθώς η κλιματική αλλαγή δεν σταματά
Λιώνουν οι πάγοι, καθώς η κλιματική αλλαγή δεν σταματά © Pixabay

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η άνοδος της θάλασσας και οι δραματικές αλλαγές στους ωκεανούς.

Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έσπασαν νέα ρεκόρ το 2021, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

Σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021», που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO):

  • Η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
  • η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών,
  • η θερμοκρασία των ωκεανών και
  • η οξίνιση των ωκεανών

έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα το κλίμα να έχει επηρεαστεί ακόμα περισσότερο.

Γκουτέρες για κλιματική αλλαγή: «Κινδυνεύει να καεί το μοναδικό μας σπίτι»

«Η έκθεση αυτή αποτελεί μια ζοφερή λιτανεία της αποτυχίας της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική απορρύθμιση. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν αδιέξοδο από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Και προειδοποίησε: «Το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας είναι κατεστραμμένο και μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή». Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε:

  1. Να τερματιστεί η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα και
  2. να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «προτού καεί το μοναδικό μας σπίτι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το μόνο βιώσιμο μέλλον είναι το ανανεώσιμο. Τα καλά νέα είναι ότι η σανίδα σωτηρίας βρίσκεται μπροστά μας. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη διαθέσιμες και στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φθηνές από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Αν δράσουμε όλοι μαζί, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αναχθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα» πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Η έκθεση του WMO για την κλιματική αλλαγή - Το 2021 η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τον 1,1 βαθμό Κελσίου

Ο WMO επεσήμανε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στη Γη, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, με βλαβερές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι τα 7 προηγούμενα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το 2021 ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά μέσο όρο τον 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη προβιομηχανική εποχή.

«Το κλίμα αλλάζει μπροστά στα μάτια μας» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του WMΟ Πέτερι Τάαλας. Και πρόσθεσε: «Η ζέστη που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο, θα ζεσταίνει τον πλανήτη για πολλές γενιές στο μέλλον. Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών, η ζέστη και η οξίνιση των ωκεανών θα συνεχιστούν για πολλές εκατοντάδες χρόνια αν δεν βρεθούν τρόποι να εξαλειφθεί ο άνθρακας από την ατμόσφαιρα».

Υπερθέρμανση του πλανήτη - «Βράζουν» οι ωκεανοί

Οι τέσσερις δείκτες - κλειδιά της κλιματικής αλλαγής «συνθέτουν μια εικόνα ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται», επισημαίνεται στην έκθεση. Ειδικότερα:

  • Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου έσπασε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2020, με το διοξείδιο του άνθρακα να φτάνει τα 413,2 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) παγκοσμίως, αύξηση 149% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα εξακολούθησαν να αυξάνουν το 2021 και στις αρχές του 2022.
  • Το μέσο επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε για να φτάσει το 2021 σε νέο ρεκόρ, αφού ανέβηκε κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστόμετρα ετησίως από το 2013 ως το 2021.
  • Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης ανέβηκε, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020.

Προβληματισμός για την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική - Μονόδρομος η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την ίδια στιγμή η έκθεση αναφέρει ότι η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην Ανταρκτική είναι «εξαιρετικά βαθιά και εκτεταμένη», φτάνοντας τα 24,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021.

Ο Γκουτέρες πρότεινε πέντε δράσεις, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

  1. Να τερματιστούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα,
  2. να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  3. να καταργηθεί η γραφειοκρατία,
  4. να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός πρώτων υλών για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και
  5. να χαρακτηριστούν αυτές οι τεχνολογίες παγκόσμια, δημόσια αγαθά, διαθέσιμα ελεύθερα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ