Στην Πορτογαλία το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης
Με μέγεθος όσο τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου
Η Πορτογαλία έχει το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στην Ευρώπη. Η χώρα συνεχίζει να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Πορτογαλία δύο ρυμουλκά μεταφέρουν πλωτές εξέδρες με 12.000 ηλιακά πάνελ, έκτασης που αντιστοιχεί σε τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, στη θέση τους στην Αλκουέβα. Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
Αποτελεί έργο του πορτογαλικού ενεργειακού ομίλου EDP, που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Το πλωτό νησί βρίσκεται στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της δυτικής Ευρώπης και εντάσσεται στο σχέδιο της Πορτογαλίας για την απαλλαγή από την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκμεταλλευόμενη την ηλιοφάνεια και τους ανέμους του Ατλαντικού, η Πορτογαλία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς, αν και σχεδόν δεν χρησιμοποιεί ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο νιώθουν την πίεση των υψηλών τιμών των καυσίμων.
Πλωτό ηλιακό πάρκο στην Πορτογαλία - Πόση ενέργεια θα παράγει
Ο επικεφαλής του ηλιακού προγράμματος του ομίλου EDP, ο Μιγκέλ Πατένα, δήλωσε ότι όταν τα ρυμουλκά θα τοποθετήσουν τα ηλιακά πάνελ στη θέση τους, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το πλωτό πάρκο, δυναμικού 5 megawatts (MW), θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του κόστους της ενέργειας που παράγεται από έναν σταθμό φυσικού αερίου.
Το ηλιακό πάρκο της Αλκουέβα, το φράγμα της οποίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει 7,5 gigawatt/h (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Τα 2 GWh θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές λιθίου.
Τα ηλιακά πάνελ θα τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα 1.500 οικογένειες, αποδίδοντας το ένα τρίτο των αναγκών των γειτονικών πόλεων Μούρα και Πορτέλ. «Το έργο είναι το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο σε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ευρώπη και αποτελεί ορόσημο» ανέφερε επίσης ο Μιγκέλ Πατένα.
Πλωτά ηλιακά πάρκα, η απάντηση στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ηλιακά πάνελ τοποθετημένα σε πλωτές εξέδρες σε λίμνες ή στην θάλασσα χρησιμοποιούνται από την Καλιφόρνια ως την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα πλωτά ηλιακά πάρκα δεν απαιτούν τη χρήση ακριβής γης και όσα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών έχουν υψηλή οικονομική αποδοτικότητα αφού συνδέονται με ήδη υπάρχουσες συνδέσεις με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται τις ημέρες της ηλιοφάνειας, μπορεί να χρησιμοποιείται για την άντληση ύδατος στην τεχνητή λίμνη του υδροηλεκτρικού σταθμού το οποίο αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις συννεφιασμένες ημέρες ή τη νύχτα.
Η Πορτογαλία καινοτομεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ομίλου EDP, η Ανα Πάουλα Μαρκές, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το έργο της Αλκουέβα εντάσσεται στη στρατηγική του EDP για 100% πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030. Σήμερα η υδροηλεκτρική και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν στο 78% της παραγωγής, δυναμικότητας 25.6 GW, του πορτογαλικού ομίλου.
Ηδη το 2017, ο EDP εγκαινίασε το πρώτο πιλοτικό πλωτό ηλιακό πάρκο από 840 πάνελ στο φράγμα του Αλτο Ραμπαγκάο. Ηταν το πρώτο ευρωπαϊκό τεστ σύζευξης υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.