Πολιτικη & Οικονομια

Aπαισιόδοξος για την οικονομία ο Dr. Doom: Πάμε προς ύφεση

Τι άλλο αναφέρει ο «προφήτης» της κρίσης του 2008

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Roubini: Οι ΗΠΑ πάνε προς ύφεση – Οι αγορές θα πέσουν περισσότερο
Νουριέλ Ρουμπινί © EPA Pool

Νουριέλ Ρουμπινί: Η πρόβλεψη του για την αμερικανική οικονομία.

Η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί

«Πλησιάζουμε πάρα πολύ», είπε ο Ρουμπινί στην τηλεόραση του Bloomberg, καθώς οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κατοικιών επιβραδύνουν απότομα, ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Ο άνθρωπος που θεωρείται ο προφήτης τής οικονομικής κρίσης του 2008, αναφέρει ότι ο εφησυχασμός αυτός βασίστηκε σε σειρά λανθασμένων παραδοχών. 

Μάλιστα, ο οικονομολόγος θεωρεί ότι τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα θα υποχωρήσουν και άλλο, σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον. 

Οι μετοχές συνήθως πέφτουν κατά 35% όταν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση και κατά 50% σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού, είπε ο CEO της Roubini Macro Associates, προσθέτοντας ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ το 4%. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, οι πιθανότητες μιας ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί στο 30%, από 15% που ήταν πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι πιθανότητες της ύφεσης έχουν φτάσει σχεδόν στο 50%, από 35% που ήταν προηγουμένως.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, την περασμένη Τετάρτη, ήταν η μεγαλύτερη κίνηση της Fed από το 1994. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε τον Μάιο στις ΗΠΑ στο υψηλό 41 ετών, του 8,6%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ