Πολιτικη & Οικονομια

Ταξίδι Τσακαλώτου στη μακρινή Ανατολή με διαβατήριο Rothschild

Ο οίκος που από το «ανάθεμα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγινε ευνοούμενος στο Μαξίμου. Η εμπλοκή στον Ελλάκτωρα και η φυγή από την Folli Follie

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos.jpg

Η είδηση ότι το επιχειρηματικό σαφάρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη μακρινή Ασία έχει αναλάβει να διοργανώσει ο οίκος Rothschild, φυσικά και δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η τράπεζα που κάποτε είχε δαιμονοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση ως βραχίονας του εβραϊκού λόμπι, και υπεύθυνη για πολλά από τα σημερινά δεινά του τόπου, αποδεικνύεται ο μακροβιότερος τραπεζικός συνεργάτης του ελληνικού κράτους, αλλά και ένας οργανισμός που έχει «επαφή», όχι μόνο με το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που αποδείχθηκε και τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ενός κατά τα άλλα «αθώου» ταξιδιού στο Παρίσι, επισκέφθηκε τα γραφεία της τράπεζας στην πόλη, χωρίς να έχει ενημερώσει νωρίτερα ούτε καν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του. Έκτοτε η Rothschild ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης για το χρέος, ενώ ενεπλάκη και σε άλλες μεγάλες μπίζνες του ιδιωτικού τομέα, όπως η κρίση της Folli Follie και η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Business as usual για την τράπεζα με τις ελβετικές ρίζες, που ίσως να μην είναι ο «δαίμονας» που κάποτε εξόρκιζαν οι συνωμοσιολόγοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Business as usual για την τράπεζα με τις ελβετικές ρίζες, που ίσως να μην είναι ο «δαίμονας» που κάποτε εξόρκιζαν οι συνωμοσιολόγοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα γνωρίζει πώς να κάνει δουλειές και με …αυτό. Διόλου τυχαίο που σε έκθεσή της τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του 2015, είχε φροντίσει να κάνει την τοποθέτησή του, στρώνοντας  …βαθιά μπαλιά προς το κόμμα που φαινόταν πως έρχεται στην εξουσία. Σημειώνοντας, μάλιστα τότε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πολύ έχει δίκαιο να ζητά τη διαγραφή του χρέους, και ακυρώνοντας το φόβο ενός Grexit (που ήταν τότε το κεντρικό σύνθημα Σαμαρά), επισημαίνοντας με τη βαρύτητα της υπογραφής της, ότι κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να συμβεί»…

Από τις πλέον αγαπημένες θεωρίες συνωμοσίας των Ελλήνων, αφού περιλαμβάνει χρήμα και θρησκεία, η ιστορία της Rothchild, ξεκινά τον 18ο αιώνα, όταν ο Amschel Rothschild το 1773 πραγματοποίησε μία μυστική συνάντηση στην οικία με την «Πράσινη Ασπίδα» (Grünschild) στο εβραϊκό σοκάκι στη Φρανκφούρτη, με δώδεκα πλούσιους και ισχυρούς Εβραίους χρηματοδότες, τους «Σοφούς της Σιών», για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για το πώς να ελέγχουν την τύχη του κόσμου. Συζήτησαν μεταξύ των άλλων ότι η ίδρυση της «Τράπεζας της Αγγλίας» έκανε ήδη δυνατή μια σημαντική επίδραση πάνω στον αγγλικό πλούτο, αλλά χρειάζονταν ο απόλυτος έλεγχός της για να δημιουργηθεί το θεμέλιο για τον έλεγχο του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό το σχέδιο στη συνέχεια καταγράφηκε σε γενικές γραμμές. Κατά τη θεωρία αυτό ήταν το σχέδιο που αργότερα έγινε γνωστό και κυκλοφόρησε ως «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών»…

Εξαιρετικά βολικό το …story για να του προσάψει κανείς τα δεινά των Ελλήνων: «Οι Εβραίοι τραπεζίτες που αφαιμάσσουν τους Έλληνες και μάλιστα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους»… Ιδιαίτερα εφόσον εμπεριέχει και την ιστορική ακρίβεια του ότι από τα  θησαυροφυλάκιά της Rothschild προήλθαν τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση, και μάλιστα µε υψηλά επιτόκια…

Την …πεπατημένη της ιστορίας αυτής ακολούθησαν δεκάδες πολιτικοί στην Ελλάδα. Μεταξύ τους ήταν και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. όσο και οι μετέπειτα εταίροι του, του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσαν κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις επιθέσεις εναντίον των διαφόρων ξένων τραπεζών και οίκων. «Θα τους τσακίσουµε, κι ας έχουν µαζί τους τους Ρότσιλντ και τους Ροκφέλερ», έγραφε το 2013 ο Πάνος Καµµένος, καταγγέλλοντας τότε το ρόλο της Rothschild και της Goldman Sachs (άλλη μια τράπεζα εβραϊκής καταγωγής) στη διόγκωση του χρέους και την έλευση των μνημονίων.

Τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε κορυφαία στελέχη της Rothschild στη γαλλική πρωτεύουσα, ήταν και η πρώτη της δουλειά με τη νέα κυβέρνηση

Όλα αυτά άλλαξαν τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε κορυφαία στελέχη της Rothschild στη γαλλική πρωτεύουσα. Η συνάντηση έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας και προκάλεσε ποικίλα σχόλια την περίοδο εκείνη, ιδιαίτερα καθώς η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ο πρωθυπουργός συνάντησε στελέχη της τράπεζας που είναι σύμβουλος της χώρας για το χρέος στις 30 Ιανουαρίου. Όπως τελικά φάνηκε η Rothschild είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ήταν και η πρώτη της δουλειά με τη νέα κυβέρνηση. Που κατά πολλούς άνοιξε και το δρόμο για τη επιστροφή της και σε άλλες δουλειές του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Εκτός από σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ, την τελευταία διετία η Rothschild ανέλαβε σύμβουλος της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση, για την αναδιοργάνωση της Ελλάκτωρ. Δηλαδή, στον πόλεμό τους για να αναλάβουν τα ηνία της μεγάλης κατασκευαστικής, από τις οικογένειες Μπόμπολα και Κούτρα. Επίσης, ήταν και για ένα διάστημα σύμβουλος της Folli Follie για την αποτύπωση των χρηματοοικονομικών της μεγεθών στην κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι. Μια θέση, από την οποία αποχώρησε, αφού όπως διαφάνηκε, η επικοινωνιακή ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από τα οποία οφέλη…

Η ιστορία της Rothschild στην Ελλάδα, κρατά πάντως …αιώνες. Το 1832, ο γαλλικός βραχίονας της Rothschild δέχθηκε να γίνει ο τραπεζικός οίκος που θα χρηµατοδοτούσε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση. Το 1841 η Rothschild, µε περισσότερη εµπιστοσύνη, έγινε ένας από τους πέντε ιδρυτικούς χρηµατοδότες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Και σε µια ένδειξη των στενών δεσµών µε την Ελλάδα, η ίδια τράπεζα ανέλαβε και την αποζημίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας για την απώλεια των εδαφών που απέσπασε το νέο ελληνικό κράτος. Μάλιστα, για τη διευθέτηση της ειδικής αυτής «αποστολής», ο τότε «πατριάρχης» της οικογένειας, Leopold Rothschild, ταξίδεψε µε ελληνικό πολεμικό σκάφος στην Κωνσταντινούπολη για τις συναντήσεις στην Υψηλή Πύλη.

Στη σύγχρονη περίοδο, ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της Rothschild κινείται γύρω από το investment banking. 

Στη σύγχρονη περίοδο, ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της Rothschild κινείται γύρω από το investment banking. Η τραπεζική οικογένεια διέγνωσε νωρίς τις ευκαιρίες που άρχισαν να διαµορφώνονται στην ελληνική οικονοµία από το γύρισµα της δεκαετίας του ’90 και έτσι έγινε ο πρώτος σύµβουλος αποκρατικοποιήσεων του ελληνικού ∆ηµοσίου, µε συµβόλαιο που πήρε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Έκτοτε, είχε συµµετοχή, µε διάφορες µορφές, σε µεγάλα deals και προγράµµατα του επιχειρηµατικού προσκηνίου, όπως η αναδιοργάνωση της ∆ΕΗ και η είσοδός της στο χρηµατιστήριο, η αντίστοιχη διαδικασία για την ΕΥ∆ΑΠ, το deal εξαγοράς της Tellas από τη Wind, τα δίκτυα της ∆ΕΠΑ, αλλά και η πώληση της Γενικής Τράπεζας στη γαλλική Societe Generale. Με αυτά επεκτάθηκε και στον ιδιωτικό τοµέα, όπου ενορχήστρωσε µια σειρά από άλλα deals γαλλικού ενδιαφέροντος, όπως η πώληση της ασφαλιστικής Φοίνιξ στη γαλλική Groupama.

Επίσης, η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 1 δισ. ευρώ της Emporiki και η πώληση της ΕΛΒΟ από τον Όμιλο Μυτιληναίου. Τον Μάρτιο του 2009, ο επικεφαλής της οικογένειας, David de Rothschild, επισκέφθηκε την Ελλάδα και ξεκίνησε επαφές µε τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραµανλή, τις οποίες συνέχισε και µε τον Γιώργο Παπανδρέου, µε επίκεντρο το χρέος και τη διαχείρισή του. Ήταν οι επαφές αυτές που οδήγησαν στην πρώτη συµφωνία µε τον Ο∆∆ΗΧ το 2010. Το 2013, έγινε σύµβουλος για τη µεταβίβαση του ενεργητικού της ProtonΒank, που κατέληξε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την ίδια στιγµή επανήλθε στις ιδιωτικοποιήσεις και στα ελληνικά έργα.

Μαζί µε τη UBS και την Alpha Βank, ήταν ο σύµβουλος για την αποκρατικοποίηση της ∆ΕΠΑ, που τελικά ναυάγησε για πολιτικούς λόγους, ενώ νωρίτερα είχε αναλάβει σύµβουλος (µαζί µε την Barclays και την Ernst&Young) της «Ελληνικοί Αυτοκινητόδροµοι» Α.Ε., που διαχειρίστηκε τα µεγαλύτερα οδικά έργα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια: τον αυτοκινητόδροµο Μωρέας, τη Νέα Οδό, την Ολυµπία Οδό, τον «Αυτοκινητόδροµο Αιγαίου», την Κεντρική Οδό, τη Γέφυρα και την Εγνατία.

Στη συνάντηση στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2017, λέγεται ότι αναπτύχθηκε και η στενή σχέση του πρωθυπουργού με τη σιδηρά κυρία της Rothschild, Anne Laure Kiechel.

 

Πάντως, για τον πρωθυπουργό, η συνάντηση στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2017 είχε και παράπλευρα… οφέλη, αφού εκεί λέγεται ότι αναπτύχθηκε και η στενή του σχέση με την σιδηρά κυρία της Rothschild, Anne Laure Kiechel. Πρόκειται για ανώτατο στέλεχος της τράπεζας που κατά πληροφορίες του γαλλικού Τύπου οργάνωσε, τον Νοέμβριο του 2017, τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από το περιοδικό «Politique Internationale» και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού. Η ίδια έφερε σε επαφή τον Αλέξη Τσίπρα με στελέχη των γαλλικών media, ενώ όπως φημολογείται «κοουτσάρει» και τον πρωθυπουργό σε όλες τις δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση του χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήταν και αυτή που οργάνωσε τις επαφές του πρωθυπουργού με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών όπως τον Jean Paul Agon της L’ Oreal και τον Jean-Louis Chaussade, της Suez, του κολοσσού των υδάτων και του περιβάλλοντος, με εμπλοκή στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις…

Να δούμε, τώρα, πώς θα τα καταφέρει η Rothscild και με το ταξίδι του Ευκλείδη στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ