TV + Series

Οι Αθηναίοι AfroGreeks συναντούν τους Χαλικούτες αδελφούς τους στην Κρήτη

Ποιοι ήταν οι Αφρικανοί που έζησαν στο νησί για τέσσερις αιώνες;

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Royal Accord Singers
The Royal Accord Singers

Αποκαθιστώντας την Εγγύτητα, Τhe AfroGreeks live: Μάθετε την ιστορία των Χαλικούτηδων της Κρήτης και ακούστε πολλή μουσική, την Κυριακή 15 Μαΐου, στην ΕΡΤ 2.

Αποκαθιστώντας την εγγύτητα, εντρυφώντας στο χθες, κοιτάζοντας το μέλλον: Οι AfroGreeks της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την Afro Κρήτη, από την οποία η Αφρική, ούτως ή άλλως, απέχει μιαν ανάσα, έναν άνεμο και λίγη θάλασσα. Ναι, αξίζει να παρακολουθήσετε την Κυριακή 15 Μαΐου, από τη δημόσια τηλεόραση, μια συναυλία φόρο τιμής στο χθες, το τώρα και το αύριο, καθώς μια εκλεκτή πλειάδα καλλιτεχνών από τη Μαύρη Αθήνα (say it loud, I’m black and AfroGreek proud) πορεύεται στα βήματα των Χαλικούτηδων. Η ιστορία τους τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται και να γίνεται ευρέως γνωστή. Ποιοι ήταν, πώς βρέθηκαν εκεί, πού πήγαν, τι συμβαίνει στο Ηράκλειο, αλλά και τι θα συμβεί στο μέλλον;

Μάθημα ιστορίας: Οι Χαλικούτηδες ήταν οι Αφρικανοί της Κρήτης, που έζησαν στο νησί για τέσσερις αιώνες. Λόγω μουσουλμανικού θρησκεύματος, έφυγαν από την Κρήτη για τη Σμύρνη το 1923, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης. Έως τότε, όμως, ζούσαν εκεί, συμβίωναν εκεί, γιόρταζαν εκεί, καθώς κάθε 15η Μαΐου ήταν παράδοση για τους Κρήτες Χαλικούτηδες να στήνουν ολοήμερες μαγιάτικες πομπές στις πόλεις του νησιού, με τραγούδια, χορούς και θυσίες ζώων, που είχαν για επίκεντρο το άγαλμα στην κρήνη Μπέμπα του Ηρακλείου. Εκείνη τη μέρα, το σιντριβάνι βαφόταν μαύρο προς τιμή τους, με όλη την πόλη να γιορτάζει και να χορεύει μαζί τους.

Αfrokalipsi
Αfrokalipsi

This when then, this is now. H Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου κάλεσε 7 ομάδες Αφρο-Ελλήνων, όλοι τους ήρωες του διαρκούς έργου «the AfroGreeks», για να στήσουν έναν μουσικό διάλογο με το παρελθόν και τα ίχνη του. «Από τους Χαλικούτηδες μέχρι τους Αφρο-Έλληνες, μια Ελλάδα δρόμος»: Το Ηράκλειο και η Κρήτη γίνονται φόντο τη συναυλίας, που ήδη προβάλλεται σε προτζέκτορες στημένους σε απρόβλεπτα σημεία της πόλης αλλά και μέσω του διαδικτυακού καναλιού του δήμου στο YouTube. Στη ζωντανή εκδήλωση του έργου «the AfroGreeks», που είναι αφιερωμένη στους Αφρικανούς της Κρήτης, οι Αφροέλληνες, ήρωες συνομιλούν με εκείνες τις μέρες φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα ανεξίτηλα ίχνη των Χαλικούτηδων προγόνων τους.

Trailer Αποκαθιστώντας την Εγγύτητα || Restoring Proximity “Τhe AfroGreeks” live

Πώς έφτασαν εδώ, πώς επιβίωσαν, πόσο ζωντανή είναι ακόμα η παράδοση εκείνων των Μαΐων και πόσο ανθρώπινα, γλυκά και τρυφερά μπαίνει στην 15η του φετινού Μάη αυτή η συναυλία! Οι Jerome Kaluta, Adalou, Ubuntu Drum and Dance, Idra Kayne, The Royal Accord Singers, Αfrokalipsi και Adédèjì έστησαν ένα επινοητικό μουσικό μωσαϊκό, αποδεικνύοντας πως η Κρήτη είναι διαχρονικά και τεκτονικά ένας δυναμικός ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Adalou
Adalou

Για όσους δεν γνωρίζουν, το συλλογικό έργο σε εξέλιξη «the AfroGreeks» έχει για πρωταγωνιστές 200 Αφρο-Έλληνες (έως τώρα), που πρωταγωνιστούν σε μια εγκατάσταση βίντεο όπου περιέχονται όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις, αλλά ένα αρχείο με τα εργαστήρια σχετικά με την Αφρικανική Διασπορά στην Ελλάδα, όπως τα καταγράφει η ομάδα Døcumatism, του κινηματογραφιστή Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Adédèjì
Adédèjì

Η συναυλία θα προβληθεί την Κυριακή 15/5/ στις 16.15 στην ΕΡΤ2 και την Τετάρτη 18/5 στο διαδικτυακό κανάλι της πόλης του Ηρακλείου.

Η δράση είναι μια ιδέα της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Ηρακλείου, Αριστέας Πλεύρη, η οποία, αφού γνώρισε τους AfroGreeks από το έργο της ομάδας Documantism και τη φιλμική καταγραφή των προηγούμενων δράσεων, αποφάσισε να τους προσκαλέσει στην Κρήτη και να τους συστήσει διορατικά με την ξεχασμένη ιστορία των Χαλικούτηδων Αφρικανών του νησιού. Επιθυμώντας να γεφυρώσουν το παρελθόν με το παρόν μέσω της συγκεκριμένης δημιουργικής καλλιτεχνικής δράσης, οι ΑφροΈλληνες ήρωες του έργου «the AfroGreeks» ανακάλυψαν τις ιστορίες των Αφρικανών που έζησαν στην Κρήτη και αναζήτησαν τα ίχνη τους με την πολύτιμη συνδρομή του συγγραφέα Χαρίδημου Παπαδάκη, του ερευνητή Γιάννη Σπυρόπουλου από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου, του μαθηματικού και Διευθυντή του Β’ Γυμνασίου Χανίων Αντώνη Αθανασάκη και των μαθητών του σχολείου και της Βικελαίας βιβλιοθήκης.

Idra Kayne
Idra Kayne

AfroGreek United, σε στεριά και σε θάλασσα: 7 ομάδες Αθηναίων Αφρο-Ελλήνων οργάνωσαν τον μουσικό διάλογο με την Κρήτη και μετέχουν σε μια δυναμική κουβέντα με τον καθηγητή Γιάννη Σπυρόπουλο, που επίσης κινηματογραφήθηκε από την ομάδα Documatism, φωτίζοντας την ιστορία της αφρικανικής διασποράς αλλά και πολλές άλλες ανεξιχνίαστες ιστορίες σχετικά με το δουλεμπόριο στη Μεσόγειο των τελευταίων τεσσάρων αιώνων. Η συνολική δράση θα αναπτυχθεί σε 3 μέρη και σε συνεργασία με τις γκαλερί Rodeo και Intermission του Πειραιά, που θα αναπτύξουν επίσης ένα σύνολο από διαλέξεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις μετά μουσικής που θα τις αποβιβάσουν και στην Αθήνα.

Jerome Kaluta
Jerome Kaluta

Η Μαριάννα Γιαλύτη, η Κωνσταντίνα Χατζάκη, ο Διονύσης Βρουχάκης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης έκαναν εφικτή την «επιδρομή» των τραγουδιών και της συναυλίας στην πόλη του Ηρακλείου, ο διάλογος άρχισε, μείνετε συντονισμένοι. Η Athens Voice αγαπά όλα τα χρώματα, όλες τις φωνές και σας συνιστά ανεπιφύλακτα να καλωδιωθείτε με την ιστορία των Χαλικούτηδων, αυτή την Κυριακή στην ΕΡΤ 2.

Ubuntu Drum and Dance
Ubuntu Drum and Dance

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ