Visual Browsing
Η θεατρική παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»

Ένα ανάπηρο αγόρι «πιο δυνατό κι από τον Σούπερμαν»

Μία παράσταση με καθολική προσβασιμότητα μάς βάζει στην καθημερινότητα της ζωής με αναπηρία
Μία επετειακή παράσταση του «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο © Νάντια Παναγοπούλου – Δέσποινα Τσουμάνη
Επετειακή παράσταση του «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα, παρουσία του Roy Kift

Η αναπηρία δεν είναι παρά ένα μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπη με παγιωμένες συμπεριφορές, προκαταλήψεις και φόβους. Το ’80 αυτά δεν ήταν δεδομένες αντιλήψεις ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε μεγάλες χώρες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία.

Η θεατρική παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»
Η θεατρική παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο © John D. Carnessiotis 2019

Αν στις δύο τελευταίες σήμερα βλέπουμε μεγάλη αλλαγή, τότε θα πρέπει να ομολογήσουμε πως γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο Roy Kift. Ο άγγλος συγγραφέας έγραψε στα 80s το έργο «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν». Πρωταγωνιστής ένα μικρό ανάπηρο αγόρι, ο Chris, ο χαρακτήρας του οποίου βασίστηκε σε πραγματικό πρόσωπο.

Στην επιφάνεια, η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» είναι μία τρυφερή κωμωδία. Όσο η πλοκή προχωράει, όμως, μπροστά μας ξεδιπλώνεται μία ιστορία γεμάτη έντονα συναισθήματα, πληροφορίες για τις αναπηρίες και τα ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ένα παιδί με αναπηρία.

Σχετικα
Ο Σάσα Μπάρον Κοέν αποκαλύπτει όσα του έμαθε ο Μποράτ
Ο Σάσα Μπάρον Κοέν αποκαλύπτει όσα του έμαθε ο Μποράτ

Ο θίασος του «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»
Ο θίασος της παράστασης «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» © Νάντια Παναγοπούλου – Δέσποινα Τσουμάνη

Το θεατρικό έργο, τα πρώτα του χρόνια, ταξίδεψε στην Αγγλία και στη Γερμανία. Τώρα, για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται στην Ελλάδα, σε μία σύμπραξη της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών με τη θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου. Ο Chris μετονομάστηκε σε Άρης και κατάφερε να κλέψει αρκετά τις καρδιές του αθηναϊκού κοινού, ώστε την περασμένη θεατρική σεζόν οι παραστάσεις του «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο να γίνουν sold out, αλλά και ώστε το έργο να επιλεχτεί από το βερολινέζικο θέατρο Grips για τον εορτασμό των 50 του χρόνων.

Φέτος θα γνωρίσει ακόμα μία επιτυχία. Το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα, δεν επιστρέφει απλά στο Σύγχρονο Θέατρο, αλλά επιλέχτηκε για την 40ή επέτειο από το πρώτο ανέβασμα του έργου. Στη σκηνή, με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά στο ηχητικό υπόβαθρο, θα βρεθούν οι Γιώργος Κατσής, Μικές Γλύκας, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Θοδωρής Σκυφτούλης, Θάνος Αλεξίου και Φώτης Λαζάρου.

Σχετικα
Ζαχαράκη: Ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαίδευση
Ζαχαράκη: Ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

Η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο
Από την παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» © Νάντια Παναγοπούλου – Δέσποινα Τσουμάνη

Στις 13:00 το Σάββατο 7 Μαρτίου, όμως, ημέρα της επετείου, σημασία έχει και ποιοι θα βρίσκονται κάτω από τη σκηνή. Στον χώρο του Σύγχρονου Θεάτρου θα βρεθεί ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», Roy Kift, αλλά και συγγενείς του πραγματικού προσώπου, βάσει του οποίου «γεννήθηκε» ο Chris-Άρης. Η παρουσία τους εκεί δεν θα έχει μόνο τον ρόλο του θεατή, καθώς με το τέλος της παράστασης θα συμμετέχουν σε μία συζήτηση με θέμα «Θέατρο και ανθρώπινα δικαιώματα – το παράδειγμα της αναπηρίας», την οποία θα ακολουθήσει και μία γιορτή για τα παιδιά.

Το θεατρικό έργο «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»
Μία παράσταση που μιλά για την αναπηρία στο Σύγχρονο Θέατρο © John D. Carnessiotis 2019

Προσβασιμότητα

- Ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)
- Ενδογλωσσικοί Υπέρτιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες (CAP)
- Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD)
με την επιμέλεια και την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.
- Το πρόγραμμα της παράστασης θα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης
- Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριές τους

Η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» είναι προσβάσιμη σε όλους
Μία παράσταση με καθολική προσβασιμότητα © Νάντια Παναγοπούλου – Δέσποινα Τσουμάνη

Δείτε το τρέιλερ της επετειακής παράστασης «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» εδώ:

40 χρόνια «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στο Guide της Athens Voice

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5