1821 Digital Gallery
Ντεμπούτο στην ελληνική σκηνή
ΤΕΥΧΟΣ 722

Ντεμπούτο στην ελληνική σκηνή

17 παραστάσεις που χειροκροτούμε για πρώτη φορά στα ελληνικά θέατρα
©ndp
Παραστάσεις που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο και τις σκηνές της Αθήνας

Νέοι συγγραφείς. Έλληνες, ξένοι, αναγνωρισμένοι ή όχι και τόσο. Σε μια αυλαία που ανοίγει και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να έκρυβε τόση ώρα πίσω της. Όσο κι αν αγαπάμε το «αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι» ως λαός, όταν το ελληνικό θέατρο έχει να προτείνει κάτι καινούργιο όλοι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Και χειροκροτάμε.

Terror
Θέατρο Αθηνών, Δευτέρα & Τρίτη

Μια πτήση. Μια έκρηξη. Μια δίκη. Το δυνατό έργο του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, έχοντας γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε εβδομήντα και πλέον σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, μετάφραση Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου.

© Stavros Habakis
Σχετικα
Λουκής Λάρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λουκής Λάρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

© Stavros Habakis

Χωρίς σπόιλερ: Βρισκόμαστε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται φορώντας στολή της πολεμικής αεροπορίας. Κατηγορείται για τον θάνατο και των 164 επιβατών, μετά από εκτόξευση ρουκέτας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους και η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εισέρχεται στην αίθουσα και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό. Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία. Ξεκινά η παράσταση.

© Stavros Habakis
Σχετικα
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο

© Stavros Habakis

Ο χορός της φωτιάς
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Από Τρίτη έως Κυριακή

Ο ταλαντούχος Άρης Μπινιάρης γράφει και σκηνοθετεί ένα έργο ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Όπως εξήγησε ο ίδιος στην ATHENS VOICE: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία που θεωρείται ταμπού για την Ελλάδα, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε ιστορικό θέμα. Ένα καθαρά εθνικιστικό κίνημα, αυτό των νεότουρκων, αποφασίζει στις αρχές του 1900 να δημιουργήσει ένα έθνος μόνο από Τούρκους και μουσουλμάνους και να καθαρίσει, να σφάξει και να εκτοπίσει όσους δεν είναι Τούρκοι ή μουσουλμάνοι, αλλά Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι. Η παράσταση εστιάζει μόνο σε αυτά τα γεγονότα ακριβώς γιατί θέλει να δείξει το πόσο αποτρόπαιο και φρικτό ήταν αυτό που συνέβη. Ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θεωρώ ότι είναι μια ιστορία που καλό είναι να τη μάθουμε».

© ndp photo agency / Thomas Daskalakis

© ndp photo agency / Thomas Daskalakis

Περηφάνια και προκατάληψη
Θέατρο Αλκυονίς, Από 14 Φεβρουαρίου

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης διασκευάζουν και ανεβάζουν στο Θέατρο Αλκυονίς μία από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών. Επί σκηνής θα βρεθούν η Ευγενία Δημητροπούλου και ο Δημήτρης Μοθωναίος.


Ένας αληθινός καουμπόι
Μικρό Χορν, Από Τετάρτη έως Κυριακή

Η Ελένη Γκασούκα ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το συγκινητικό έργο της Μαρίλια Σάμπερ «Ένας αληθινός καουμπόι» προτείνοντας στο κοινό να δει με λίγη περισσότερη συμπάθεια τον ηλικιωμένο που βρίσκεται στο σπίτι του. Ο Γιάννης Φέρτης, η Ιωάννα Μαυρέα και ο καουμπόι Βασίλης Μαυρογεωργίου με έναν ιδιαίτερο και χιουμοριστικό τρόπο κερδίζουν το στόχο αυτής της ευαισθητοποίησης κερδίζοντας το χειροκρότημα.


Η αδερφή μου
Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Από 19 Δεκεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί τη Δώρα Στυλιανέση στο βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Η αδερφή μου» μέσα στον ατμοσφαιρικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου.

Χωρίς σπόιλερ: Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο τελικά παρηγορητικό.


Mute
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Από Τετάρτη έως Παρασκευή

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου, τρία χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του «Πέτρες στις τσέπες τους», αναλαμβάνει να μας μυήσει στη διακριτική γοητεία τού να μένεις άφωνος με ένα έργο που δούλευε επί χρόνια στο μυαλό του.

Mute © Domniki Mitropoulou

Χωρίς σπόιλερ: Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης... Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται· οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό.

Mute © Domniki Mitropoulou

Mute © Domniki Mitropoulou

Τα κόκκινα τετράδια
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Από 7 Φεβρουαρίου

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της αντιστασιακής Βάσως Στροφύλλα, η οποία στήθηκε σε ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο από την εγγονή της και βραβευμένη ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη.

Χωρίς σπόιλερ: Η παράσταση ζωντανεύει την Οδύσσεια της νεαρής Βάσως από το 1940, τα χρόνια της στον αντιφασιστικό αγώνα, τη συνάντησή της με τον έρωτά της, τον Γιάννη, τη δολοφονία της αδελφής της, τη διαδρομή της στην παρανομία και τη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953.

Κόκκινα Τετράδια © Domniki Mitropoulou

Love not
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Δευτέρα & Τρίτη

Η Θεοδώρα Καπράλου σκηνοθετεί «το πείραμα μιας σχέσης». Πειραματόζωά της, είναι η Μαρία Κωνσταντάκη και ο Θύμιος Κούκιος.

Love Not © Domniki Mitropoulou

Χωρίς σπόιλερ: Η ιστορία παραδέχεται ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό. Η φυσική –σχεδόν αντανακλαστική– του τάση είναι να διαμορφώνει δυαδικά  συστήματα κλειστού τύπου –ευρέως γνωστά με τον όρο «ζευγάρια»– μέσα στα οποία λειτουργεί αβίαστα και πάντα σε απόλυτη αρμονία με τα ένστικτα και τις ενορμήσεις του.

Love Not © Domniki Mitropoulou

Himmelweg
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Δευτέρα & Τρίτη

Το έργο του Χουάν Μαγιόρκα βρίσκεται στα χέρια της Ελένης Καρακούλη, που όπως εξήγησε στην ATHENS VOICE: «“Himmelweg” σημαίνει στα γερμανικά “ο δρόμος για τον ουρανό”. Έτσι αποκαλούσαν οι Ναζί τη ράμπα που οδηγούσε στους θαλάμους αερίων. Το έργο έχει ως αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνά κάθε φαντασία, όμως δεν είναι ένα έργο μνήμης του ολοκαυτώματος. Περιγράφει ένα τοπίο, ανησυχητικά οικείο. Εμείς, οι θεατές είμαστε “τα μάτια του κόσμου”, αυτοί που παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας ειδήσεις, γενοκτονίες, αδικίες, φόνους και εγκλήματα. Καθημερινά αποδεχόμαστε ή συντάσσουμε αναφορές που αθωώνουν τους ενόχους. Είμαστε μάλλον επιρρεπείς στη χειραγώγηση. Άλλοτε επιλέγουμε να στρέψουμε αλλού το βλέμμα, σε άλλα θεάματα πιο ανώδυνα, πιο “διασκεδαστικά”. Το “Himmelweg” ξεκίνησε σαν μια βουτιά στο πιο σκοτεινό κομμάτι της νεότερης ιστορίας και μας “ξέβρασε” με έναν παράξενο τρόπο στο τώρα. Το “Himmelweg” μας προκαλεί να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε και ποιο ρόλο παίζουμε στην σκηνή του κόσμου».

Himmelweg © Elina Giounanli

Himmelweg © Elina Giounanli

Top Girls
Θέατρο Πόρτα

Για τη γυναίκα, τη χειραφέτηση, τα δικαιώματα. Κεντρική ηρωίδα του διάσημου θεατρικού της Caryl Churchill είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Όπως λέει ο σκηνοθέτης, Θωμάς Μοσχόπουλος, το TOP GIRLS είναι μια νηφάλια οπτική στο γυναικείο ζήτημα, που αρνείται τις χρωματισμένες υπερπλουστεύσεις και τη διαρκή συνθηματολογία, που δικαιολογείται μόνο ως θυμός και αμηχανία μπρος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει βίαια και δραματικά. Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη.

Top girls. Caryl Churchill. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. θέατρο ΠΟΡΤΑ

Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ
Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Το πολυσυζητημένο έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ», ανεβαίνει στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen. Το έργο, που γράφτηκε το 1897 και απαγορεύτηκε ως προκλητικό και αιρετικό, έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα». Πρόκειται για ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών. Όλους τους ρόλους υποδύονται η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Blaine Reininger (Tuxedomoon). Σε παραγωγή της Stefi & Lynx Productions.

Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ. Σκην. Αλίκη Δανέζη Knutsen με τη Θ. Τζήμου & το Γ. Χρανιώτη. Στο Θησείον-Ένα Θέατρο για τις τέχνες © Πάτροκλος Σκαφίδας
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο γιος
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Από 5 Δεκεμβρίου

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται με έναν δυνατό σύγχρονο θεατρικό συγγραφέα και φέρνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή τον «Γιο» του Φλοριάν Ζελέρ. Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου κάνουν το πρώτο αυτό ανέβασμα, άχαστο.  

Χωρίς σπόιλερ: Ο 17χρονος Νικολά περνάει μια δύσκολη φάση ύστερα από το χωρισμό των γονιών του. Είναι αδιάφορος, έχει παρατήσει το σχολείο, λέει ψέματα. Η μητέρα του έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, κι ο Νικολά σκέφτεται πως θα ήταν καλύτερα να πάει να μείνει με τον πατέρα του, που ζει με την καινούρια του σύντροφο και το μωράκι που έχουν αποκτήσει πρόσφατα. Όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες του πατέρα, ανάμεικτες με τις ενοχές του, ο οποίος θέλει να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον γιο του, και παρ’ όλες τις ελπίδες που γεννάει η καινούρια αυτή αρχή, το πείραμα δεν πετυχαίνει. Όπως πέφτει στο κενό και η προοπτική ψυχιατρικής βοήθειας.

Ο Γιος © Domniki Mitropoulou

Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα
Μικρό Γκλόρια, Δευτέρα & Τρίτη

Το καινούργιο έργο του Σάκη Σερέφα παίρνει στα χέρια της η Μαρία Αιγινίτου και σκηνοθετεί στον καινούργιο θεατρικό χώρο του Μικρού Γκλόρια.

Χωρίς σπόιλερ: Ένας ξένος εισβάλλει στο σπίτι του κυρίου Σμιθ και του θέτει ένα εκβιαστικό δίλημμα. Η ζωή του λήγει σε δύο ώρες. Ποιον θα διαλέξει να μπει στη θέση του ώστε να μην πεθάνει; Μια ετοιμοθάνατη γριά στην εντατική, τον Χίτλερ ή τη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που ζει στο διπλανό διαμέρισμα;

Ο Κύριος Σμιθ © Elina Giounanli

Ως την άκρη του κόσμου
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Σάββατο & Κυριακή

Η ομάδα C for Circus και ο πάντοτε μοναδικός Θάνος Μικρούτσικος πατούν πάνω στο κείμενο της Μαρίας Παπαγιάννη και στήνουν μια μουσικοχορευτική παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ως Την Άκρη Του Κόσμου © Domniki Mitropoulou

Χωρίς σπόιλερ: Η ιστορία μας ξεκινάει μετά από μια καταστροφή. Δυο μικρά παιδιά, οι ήρωες της ιστορίας μας, ξεκινούν τη δική τους περιπέτεια για να βρουν το «σημείο Χ». Την ασφάλεια, το σπίτι. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν ένα σωρό παράξενα πλάσματα, που θα προσπαθήσουν είτε να τους βοηθήσουν είτε να τους εμποδίσουν να πάνε παρακάτω.

Ως Την Άκρη Του Κόσμου © Domniki Mitropoulou

Ως Την Άκρη Του Κόσμου © Domniki Mitropoulou

Το νερό της Κολωνίας
Rex - Κατίνα Παξινού / Εθνικό Θέατρο, Από 29 Νοεμβρίου

Η Αργυρώ Χιώτη και οι Vasistas συναντούν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον Ευθύμη Φιλίππου. Στο επίκεντρο του ιδιότυπου κόσμου του «Νερού της Κολωνίας» βρίσκεται ένας χορός γυναικών και ένας άντρας έτοιμος για ένα προσωπικό, μεταφυσικό ταξίδι.

Eau de Cologne © Karol Jarek

Χωρίς σπόιλερ: Ένας άντρας έρχεται για να στείλει ένα γράμμα στην –εδώ και σαράντα χρόνια– νεκρή μητέρα του. Οι γυναίκες θέτουν σε λειτουργία τη μηχανή και καθοδηγούν βήμα-βήμα τον άντρα σ’ αυτή τη μεταφυσική εμπειρία, τραγουδώντας επίμονα παραλλαγές τραγουδιών. Η αποστολή τους ολοκληρώνεται όταν το γράμμα πάρει τον δρόμο για τον προορισμό του.

Eau de Cologne © Karol Jarek

Ερωτόκριτος Travel
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Από 10 Φεβρουαρίου

Δύο ταξίδια στη χώρα της αγνοημένης ελληνικότητας μετά, η Βijoux de kant ξαναερωτεύεται τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και κλείνει την τριλογία της ταυτότητας στήνοντας τη δική της εκδοχή σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Ερωτόκριτος © Domniki Mitropoulou

Ερωτόκριτος © Domniki Mitropoulou

Χωρίς σπόιλερ: Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, νέοι, όμορφοι και αγαθοί, προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα αστικό τοπίο σαν εξορία και φυλακή, περιφέρουν την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απελπισία τους αλλά και τους αρχαίους κώδικες ήθους που φέρουν στη γλώσσα τους.

Ερωτόκριτος © Domniki Mitropoulou

Ερωτόκριτος © Domniki Mitropoulou

Αφρική ή πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδερφό σας
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Από 3 Φεβρουαρίου

Μετά τη νίκη της στο Bob Theatre Festival 2019, η ομάδα Fem Tettix, παρουσιάζει την ολοκληρωμένη εκδοχή του έργου «Αφρική, ή πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας», ένα πρωτότυπο κείμενο των Κατερίνας Αγγελίτσα, Αγγελικής Γρηγοροπούλου, Ίριδας Κατσούλα.

Αφρική © Domniki Mitropoulou

Χωρίς σπόιλερ: Η Αντιγόνη και η Ισμήνη, δίδυμες αδελφές, συναντιούνται μετά από χρόνια για την κηδεία του αδελφού τους Ορέστη. Ο στρατηγός Αγαμέμνονας, ο πατέρας τους, θέλει να κηδέψει τον γιο του με χριστιανική κηδεία, για να συγχωρεθεί για τον «αμαρτωλό βίο» του, αλλά και για να εξιλεωθεί κι ο ίδιος που τον είχε αποκληρώσει. Μόνο που ο Ορέστης είχε μια τελευταία επιθυμία: Να φυτευτεί και να γίνει ένα περήφανο αφρικανικό δέντρο στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο. Η Αντιγόνη έρχεται να εμποδίσει αυτή την κηδεία κι αν χρειαστεί ακόμα και να… ξεθάψει τον αδελφό της!

Αφρική © Domniki Mitropoulou

Αφρική © Domniki Mitropoulou
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5