1821 Digital Gallery
Ο Pontus Lidberg βρήκε την κίνηση της επιθυμίας

Ο Pontus Lidberg βρήκε την κίνηση της επιθυμίας

Ο διάσημος χορογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την παράσταση «Siren» που παρουσίασε στο ΚΠΙΣΝ, για τους Δανούς και τους Έλληνες
«Siren»
Ο χορογράφος Pontus Lidberg μιλάει στην ATHENS VOICE για την παράσταση «Siren» που παρουσίασε στο ΚΠΙΣΝ, για τους Δανούς και τους Έλληνες.

Ένα χρόνο πριν, στην Κούβα σήκωνε το βραβείο Villanueva ως μία εκ των καλύτερων παραστάσεων που παρουσιάστηκαν στην πατρίδα του Τσε Γκεβάρα. Σήμερα -και συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Ιουλίου- το «Siren» υποκλίθηκε μπροστά στο εκστασιασμένο κοινό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

«Siren»

Εικόνες νερού που σε βουτάνε χωρίς να το καταλάβεις στη θάλασσα όπως οι Σειρήνες τους ναύτες του Οδυσσέα, μία χορογραφία που κινείται στους ρυθμούς της Σονάτας για πιάνο αρ. 18 του Σούμπερτ και η πρωτότυπη μουσική του Stefan Levin συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό άξιο ασταμάτητου χειροκροτήματος.

Ο ηθικός αυτουργός του κατά τα λεγόμενα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αριστουργήματος, Pontus Lidberg μας αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του στην Αθήνα. 

Σχετικα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα σε Αθήνα και Καλλιθέα λόγω SNF RUN
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα σε Αθήνα και Καλλιθέα λόγω SNF RUN

» Ήθελα να κάνω μία παράσταση που θα μιλάει για την επιθυμία. Το “Siren” πήρε το όνομά του από τα μυθικά πλάσματα του Ομήρου που “ξεμυάλιζαν” τους ναύτες με το τραγούδι τους και τους έπαιρναν μαζί τους στη θάλασσα. Μόνο ο Οδυσσέας κατάφερε να αντισταθεί στο κάλεσμά τους προφυλάσσοντας τα αυτιά του πληρώματός του από το μαγικό τραγούδι τους. Η δουλειά μου δεν είναι μία απόδοση του συγκεκριμένου μύθου. Η δουλειά μου δεν είναι απόδοση κανενός μύθου για την ακρίβεια. Το “Siren” είναι επηρεασμένο από όλες τις θεματικές που ανά τους αιώνες μας μιλούν για δημιουργικότητα και απρόσμενη ελευθερία. Η επιθυμία του Οδυσσέα δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιηθεί, το τραγούδι των Σειρήνων όμως είναι μία πηγή δημιουργικότητας που αντλεί το θέμα της από το τι έχει εκείνος ανάγκη. Οι Σειρήνες στο έργο μου είναι η απεικόνιση της σύγχρονης πραγματικότητας. 

» Μέσα στα πλάνα μου για όσο διάστημα μείνω εδώ πέρα από τις προετοιμασίες για την παράστασή μου είναι να δω φίλους και να βγω μαζί τους για φαγητό και βόλτες στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι ξανά στην Ελλάδα. 

» Η Αθήνα είναι μία τρομερή πόλη που μπορεί να συνδυάσει άψογα το παλιό με το καινούργιο, το παρελθόν με το μέλλον, τη Δύση με την Ανατολή. Αυτό το χαρακτηριστικό της σε συνδυασμό με την ελληνική κουλτούρα μπορεί να συμβάλλει -και το κάνει- στη διαρκώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια κουλτούρα. Η ελληνική κουλτούρα έχει τη δική της μοναδικότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εμπνεύσει τον οποιοδήποτε καλλιτέχνη. 

Σχετικα
11 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 23-29 Ιουνίου
11 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 23-29 Ιουνίου

» Ήθελα πολύ να παρουσιάσω δουλειά μου σε ένα μέρος όπως το ΚΠΙΣΝ. Η όλη αύρα του με εμπνέει και με κάνει να θέλω να κάνω πράγματα.

» Οι Δανοί είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι από τους Έλληνες. Παρόλα αυτά και οι δύο λαοί έχουν ευτυχώς καλή αίσθηση της φιλοξενίας.

«Siren»

*Εμπνευσμένη από τον μύθο των Σειρήνων του ομηρικού έπους της Οδύσσειας, η παράσταση χορού με τίτλο SIREN, του Σουηδού Pontus Lidberg, χορευτή, χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Danish Dance Theatre, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Κυριακή 28 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από το Danish Dance Theater σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5