1821 Digital Gallery
8 γυναίκες κατηγορούνται στο Θέατρο Αργώ

Οχτώ γυναίκες κατηγορούνται στο θέατρο Αργώ

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το αστυνομικό θρίλερ του Ρομπέρ Τομά

Σε μια μεγάλη εξοχική κατοικία, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '50, μια οικογένεια και το υπηρετικό της προσωπικό κάνουν προετοιμασίες για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ξαφνικά ο οικοδεσπότης ανακαλύπτεται νεκρός στην κρεββατοκάμαρά του με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Εξαιτίας της κακοκαιρίας (αλλά και πιθανού σαμποτάζ) οι ένοικοι του σπιτιού μοιάζουν αποκλεισμένοι, χωρίς τα μέσα να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο προτού ο καιρός επιτρέψει να πάει κάποιος στην κοντινότερη πόλη. Για να περάσει η ώρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναζητήσουν τον ένοχο ανάμεσά τους, μιας και η απομόνωση του σπιτιού καθιστά μάλλον αδύνατο το ενδεχόμενο να ήρθε κάποιος ξένος και να έκανε το στυγερό έγκλημα.

8 Γυναίκες Κατηγορούνται

Ποιος είναι όμως ο δολοφόνος, ανάμεσα στα μέλη του σπιτιού, που ανήκουν όλα στο γυναικείο φύλο; Η σύζυγος, η κουνιάδα, η πεθερά, η καμαριέρα, η μαγείρισσα, η αδερφή ή κάποια από τις κόρες του θύματος; Προκειμένου να υπερασπιστεί καθεμία τον εαυτό της, στρέφεται ενάντια στο πρόσωπο για το οποίο κρύβει τη μεγαλύτερη χολή βγάζοντας στη φόρα ανομολόγητα μυστικά με καταιγιστικό ρυθμό. Κάθε γυναίκα έχει μια ιστορία να πει και τα δικά της μυστικά να κρύψει.

8 γυναίκες κατηγορούνται στο Θέατρο Αργώ
Σχετικα
Ο Ορφέας στον Άδη: Η εμβληματική όπερα του Jacques Offenbach με μια αριστοφανική ματιά
Ο Ορφέας στον Άδη: Η εμβληματική όπερα του Jacques Offenbach με μια αριστοφανική ματιά

Το έργο του Ρομπέρ Τομά «Οχτώ γυναίκες κατηγορούνται» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1961 κι από τότε παίζεται με επιτυχία στις θεατρικές σκηνές παντού στον κόσμο. Από τις 20 Δεκεμβρίου η παράσταση ανεβάινει στο θέατρο Αργώ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, και η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά και οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. 

Γιάννης Καραχισαρίδης
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης αναφέρει για την παράσταση:
Ο Ρομπέρ Τομά είναι από εκείνους τους συγγραφείς που απέκτησαν φήμη και κύρος για ένα μόνο έργο τους. Από το 1961 που εμφανίστηκαν στο Παρίσι για πρώτη φορά, οι 8 γυναίκες γοήτευσαν το κοινό κι από τότε ακολούθησαν δεκάδες ανεβάσματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Το έργο δεν μπορεί να καταταγεί εύκολα σε μια κατηγορία. Μπορεί να έχουμε ένα φόνο, που οδηγεί στον κώδικα των αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά ο πρωτότυπος τίτλος είναι «8 γυναίκες». Οπότε κατά τον συγγραφέα πρυτανεύει η παρουσία 8 γυναικών παρά η αστυνομική δομή. Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά. Και όπως συμβαίνει πάντα και στη πραγματική ζωή, οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. Από αυτή τη πλευρά έχουμε ένα ψυχολογικό δράμα, αλλά ο συγγραφέας ενσωματώσει με άνεση ένα σωρό κωμικά περιστατικά. Το δράμα και η κωμωδία αναμιγνύονται με ευκολία. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ενώ το έργο αφηγείται μια ρεαλιστική ιστορία, ο σουρεαλισμός πάντα καιροφυλακτεί. Επιπλέον, ενώ η αναζήτηση του δολοφόνου απαιτεί ορθολογική μεθοδικότητα, ο φόβος της απειλής δίνει το παρόν. Τελικά στο διάστημα μιας μέρας, στον περίκλειστο χώρο ενός σπιτιού, αποκλεισμένου από τα χιόνια, η περιπέτεια των 8 γυναικών θα φιλοξενήσει πολλούς κώδικες και πολλά είδη της θεατρικής τέχνης, σ’ έναν γοητευτικό συνδυασμό. Και αυτό είναι και η αιτία που το έργο αποκτά μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική προσωπικότητα.

Σχετικα
Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική
Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice


Η Athens Voice και το Θέατρο Αργώ δίνουν 3 διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 6 Ιανουαρίου (εξαιρείται η Πέμπτη 3 Ιανουαρίου). Μπορείτε να διεκδικήσετε τις προσκλήσεις στέλνοντας ένα απλό e-mail με το ονοματεπώνυμο και έναν αριθμό επικοινωνίας στο contest@athensvoice.gr γράφοντας «8 γυναίκες κατηγορούνται» στο θέμα μέχρι 27 Δεκεμβρίου. Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω email.

* Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης προωθητικής ενέργειας και γίνεται με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων από τη στιγμή που στείλουν το σχετικό e mail.Τα στοιχεία των νικητών η εταιρεία Athens Voice θα τα χορηγήσει μόνο στo Θέατρο Αργώ. Καμία επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων δεν θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Athens Voice. Τα παραπάνω στοιχεία θα τηρηθούν σε αρχείο της Athens Voice και θα διαγραφούν από αυτό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5