1821 Digital Gallery
Διασκευές και αφιερώματα στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής

Διασκευές και αφιερώματα στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του γνωστού θεάτρου της Κυψέλης 

Το Θεάτρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής ετοιμάστηκε για την θεατρική περίοδο 2016-2017 και μας καθηλώνει στα καθίσματα του με τις διασκευές μεγάλων έργων του 20ού αιώνα.

Το πρόγραμμα αναλυτικότερα: 

Τον Οκτώβριο στο Θεάτρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Το Κουκλόσπιτο (Νόρα)-Χένρικ Ίμπσεν, 7 Οκτωβρίου-15 Ιανουαρίου 

Σχετικα
Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης του Στάθη Λιβαθινού
Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης του Στάθη Λιβαθινού

Μετάφραση-Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας-Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας- Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Συμεωνίδης, Νικόλας Παπαγιάννης 

Για 2η χρονιά Το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίμπσεν, παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής. Το αριστούργημα του Ίμπσεν, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας παρόλο που είναι γραμμένο το 1879. Το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα, πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία, γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για την γυναίκα αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο. 

Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή 20:30, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00 

Σχετικα
Σάσα Σταμάτη: Δεν κυκλοφορώ με μπράβους, μόνο με την τρέλα μου
Σάσα Σταμάτη: Δεν κυκλοφορώ με μπράβους, μόνο με την τρέλα μου

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 16€ και μειωμένο 12€, Σάββατο και Κυριακή 18€ και μειωμένο 12€ 

Οστέα Ξηρά Σφόδρα, Περί μνήμης θανάτου, του Περικλή Μουστάκη, Κυριακή από τις 9 Οκτωβρίου 

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης-Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης-Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης, Θανάσης Δόβρης, Σπύρος Αλιδάκης, Ελένη Γαρυφαλλή, Νίκη Σερέτη και ο ταχυδακτυλουργός Fanua. 

Για επίσης 2η χρονιά στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής η περφόρμανς Οστέα Ξηρά Σφόδρα του Περικλή Μουστάκη. Η παράσταση είναι βασισμένη στην προφητεία 37 του Ιεζεκιήλ και στο κείμενο του Χρήστου Μαλεβίτση για την απώλεια του τρίχρονου αδελφού του. Είναι μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με το Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής και εμπνέεται από το μεγαλειώδες όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ (Παλαιά Διαθήκη, Ιεζεκιήλ, § 37) με τα διασκορπισμένα στην πεδιάδα ξηρά οστά, τα οποία αποκτούν σιγά-σιγά και πάλι ζωή με τη θεία πνοή. Η περφόρμανς χρησιμοποιεί τη μνήμη του θανάτου ως όχημα για μια εσωτερική ανακαίνιση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση της ίδιας της ζωής. 

Παραστάσεις: Κυριακή στις 22:30 

Τιμές Εισιτηρίων: 16€ κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 

«Τα Σονέτα του Σαίξπηρ» στην νέα ΣΚΗΝΗ

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, θέλοντας να τιμήσει το έτος Σαίξπηρ και τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ελισαβετιανού ποιητή, θα παρουσιάσει στη διάρκεια της νέας καλλιτεχνικής σεζόν, την ενότητα «ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ στην νέα ΣΚΗΝΗ». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνεργάζονται και παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένα μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική. 

ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ. “57/ α passion play”, Γιώργος Κουμεντάκης και Θέμελης Γλυνάτσης. 24, 25, 31 Οκτωβρίου και 1, 7 και 8 Νοεμβρίου 2016  

Απόδοση: Θέμελης Γλυνάτσης- Παίζουν: Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας 

Το 57ο σονέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ είναι μέρος των ποιημάτων του που κατά τους ειδικούς απευθύνεται σε έναν μυστηριώδη, νεαρό άνδρα με τον οποίον ο Σαίξπηρ εικάζεται να είχε κάποιο είδος ερωτικής σχέσης. Το συγκεκριμένο σονέτο είναι καινούριο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη σε παγκόσμια πρώτη παράσταση. Φαίνεται να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της ιδιαίτερης αναπαράστασης μιας σχεδόν σαδομαζοχιστικής σχέσης, όπου ο ομιλών υποτάσσεται πλήρως στις επιθυμίες του απόντος εραστή, δημιουργώντας μια ακραία αίσθηση απώλειας, αναμονής και βίαιης παθητικότητας. Σε πρώτη Με βάση τον εξαιρετικά σύγχρονο χαρακτήρα αυτού του σονέτου, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στην θεατρική παράσταση και το μουσικό έργο, με συμμάχους τέσσερις λυρικούς τραγουδιστές και τρεις ηθοποιούς. 

Ώρα έναρξης: 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 

Τον Νοέμβριο στη νέα Σκηνή

Θέλετε να χορέψομε Μαρία; Μια παράσταση της bijoux de kant, Μέλπω Αξιώτη. 14 Νοεμβρίου-Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017 

Δραματουργική μεταφορά: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάνσυ Μπούκλη 

"Κάθε άνθρωπος θα καθόταν να αφηγηθεί τη ζωή του, αν βρισκόταν έστω κι ένας που να ‘θελε να τον ακούσει. Άνθρωποι μιλάνε μόνοι τους, άλλοι ξαπλώνουν ανάσκελα και φτιάχνουν περιβόλια στον ύπνο τους, ορισμένοι φτάνουν στο θάνατο και γυρίζουν. Κι όλοι περιμένουμε τη Μαρία. Όμως, πρέπει να φτάσουνε να αξίζουνε τα πράγματα με τρόπο πιο τρομαχτικό από τα πράγματά μας τα καθημερνά. Γιατί στα σύνορα της περασμένης ζωής μας και στα τώρα, θα συναντήσουμε τη Μαρία. Εκεί θα βρίσκονται και τα σπουδαία πράγματα. Στο Θέλετε να χορέψομε Μαρία; στέκομαι στο σύνορο αυτών που μπορώ να αφηγηθώ και σ’ αυτά που δε διανοούμαι ούτε να φανταστώ. Μια ερώτηση προσκαλεί σε κίνηση τις ιστορίες των ανθρώπων του ασήμαντου, αυτών των ελάχιστων που ατάραχοι παρατηρούν τα θαύματα που τους περιστοιχίζουν και μόνη τους έγνοια είναι να τα καταλάβουν ολοκληρωτικά, με όλη τους την τρομακτική λεπτομέρεια." Ηλέκτρα Ελληνικιώτη 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, Ώρα 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο) 

Τον Ιανουάριο στο Θεάτρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων), Τόμας Μπέρνχαρντ. Από τέλη Ιανουαρίου 2017 

Μετάφραση: Έρι Κύργια. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου 

Στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης.  

Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων. 

Παραστάσεις: Τετάρτη-Κυριακή 

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 16 € και μειωμένο 12 €/ Σάββατο και Κυριακή 18 € και μειωμένο 12 € 

Τον Ιανουάριο στην νέα Σκηνή

ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ, Στου έρωτα τα δύσβατα λημέρια, Στεφανία Γουλιώτη και Αργύρης Πανταζάρας. 9,10,16,17, 23 και 24 Ιανουαρίου 2017 

Σονέτα και σκηνές σε μετάφραση Διονύση Καψάλη 

Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αργύρης Πανταζάρας "γράφουν" το δικό τους έργο μέσα από μια συρραφή σονέτων και σκηνών από τα έργα του Σαίξπηρ, στην προσπάθειά τους να δώσουν αναπνοή στην πιο δυσνόητη και δύσβατη περιοχή της ανθρώπινης φύσης, τον Έρωτα. 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 

ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ. Αντιφώνηση στο Πρώτο Σονέτο, Δημήτρης Δημητριάδης - bijoux de kant. Τέλος Ιανουαρίου 2017 

Ερμηνεύει ο Θανάσης Ακοκκαλίδης 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης επιχειρεί μια «αντιφώνηση» απέναντι στο Α’ Σαιξπηρικό Σονέτο. Η bijoux de Kant παραλαμβάνει ένα «αντιστασιακό» κείμενο και το διαβάζει ως έσχατη βούληση ένωσης με το «Άλλο», το «Άλλο» άυλο και σάρκινο σώμα που μονίμως διαφεύγει. 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 

Τον Φεβρουάριο στη νέα Σκηνή

Καθώς ψυχορραγώ, Ουίλιαμ Φώκνερ. Αρχές Φλεβάρη 2017 

Μετάφραση/Θεατρική διασκευή: Χλόη Κολύρη. Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου. Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης 

Η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μένη Κουμανταρέα –εσαεί προέδρου της νέας ΣΚΗΝΗΣ και του Λευτέρη Βογιατζή που είχε πολλαπλά συνδεθεί με το εν λόγω έργο. 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 

Τον Μάιο στην νέα Σκηνή

Η Δίκη, Φραντς Κάφκα 

Σκηνοθεσία-θεατρική διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Άννα Ελεφάντη, Μελέτης Ηλίας, Σπύρος Τσεκούρας 

Ένα πρωί ο τραπεζοϋπάλληλος Γιόζεφ Κ. συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα που αγνοεί και οδηγείται στον ανακριτή. Λίγες μέρες αργότερα ορίζεται η δίκη του. Κι ενώ περιμένει υπομονετικά την ποινή του, εκτελείται βράδυ στην άκρη της πόλης από δύο μαυροντυμένους άνδρες με μια μαχαιριά στο στήθος.   

Επικίνδυνα εκτεθειμένος στον παραλογισμό των γεγονότων κι εγκλωβισμένος στα τείχη μίας «φυλακής» που ο ίδιος έχει κτίσει, ο Γιόζεφ Κ. αποδεικνύεται τελικά δέσμιος της ίδιας της ύπαρξής του. 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 (Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως με το Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής).


Info: Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής,Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, πληροφορίες και κρατήσεις 2108217877 

*Χορηγός Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής: Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος. 

Ticketservices.grwww.neaskini.gr 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5