1821 Digital Gallery
 Μανόν Λεσκό (όπως Μέριλιν)
ΤΕΥΧΟΣ 409

Μανόν Λεσκό (όπως Μέριλιν)

Η όπερα του Πουτσίνι ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σκηνοθέτης Τζαν Κάρλο ντελ Μόνακο και ο σκηνογράφος Νίκος Σ. Πετρόπουλος της όπερας Μανόν Λεσκό δίνουν το στίγμα της παράστασης.


«Τόπος: Ένα κινηματογραφικό στούντιο στις ΗΠΑ την δεκαετία 1950-60.

Τι διαδραματίζεται: Γύρισμα μίας ταινίας με θέμα τη Μανόν Λεσκό, μεταφερμένη στην περίοδο αυτή. Μια μεταφορά ξεκάθαρη για τους θεατές, χωρίς τα τάχα βαθυστόχαστα νοήματα, μηνύματα, τις ψευδοφιλολογικές πομφόλυγες και άλλα ακατανόητα, τα οποία μπερδεύουν αντί να βοηθούν.

Η Μανόν Λεσκό έχει, όπως όλες οι όπερες τού Πουτσίνι, μία δική της δυναμική. Αυτή η δυναμική μεταφέρεται επί σκηνής σε όλο της το μέγεθος και με όλο το πάθος της, πολύ πιο κοντά στον θεατή του 21ου αιώνα».

Σχετικα
Είδαμε το «Ερωτευμένο σύννεφο», όπερα για παιδιά & νέους της ΕΛΣ
Είδαμε το «Ερωτευμένο σύννεφο», όπερα για παιδιά & νέους της ΕΛΣ

Η Μανόν Λεσκώ ήταν η τρίτη προσπάθεια του Πουτσίνι στον χώρο του μελοδράματος αλλά η πρώτη με την οποία έδειξε την πραγματική του αξία, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τα άλλα σπουδαία έργα που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. Η Μανόν Λεσκώ, παρά τον έντονα ρομαντικό χαρακτήρα της, σηματοδοτεί επίσης το πρώτο δείγμα γραφής του Πουτσίνι στη σχολή του βερισμού. Μία ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος, η πρώτη όπερα στην οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα η ξεχωριστή μουσική γλώσσα του Πουτσίνι. Βασισμένη στο άλλοτε δημοφιλέστατο ηθικοπλαστικό μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η ιστορία του ιππότη Ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ έχει μελοποιηθεί από αρκετούς συνθέτες. Η όπερα του Πουτσίνι ξεχωρίζει για την ένταση με την οποία εκφράζει τα συναισθήματα αλλά και τον ορχηστρικό πλούτο της μουσικής.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ένας από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες της όπερας παγκοσμίως, ο Τζαν Κάρλο ντελ Μόνακο, γιός του διάσημου ιταλού τενόρου Μάριο Ντελ Μόνακο, θρυλικού συμπρωταγωνιστή της Μαρίας Κάλλας την δεκαετία του ’50, στις ιστορικές παραγωγές της Σκάλας του Μιλάνου. Τα σκηνικά της μεγάλης αυτής παραγωγής έχει αναλάβει ο κορυφαίος έλληνας σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του έργου σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, την δεκαετία του ’60, όπου γυρίζεται μια ταινία με θέμα την Μανόν Λεσκώ. Η «ελευθερίων ηθών» έφηβη Μανόν Λεσκώ ζει μια ζωή στα άκρα, εκμεταλλευόμενη την ομορφιά και τη νιότη της.

Η Μανόν Λεσκώ με μια ματιά

Σχετικα
Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τη Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη
Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τη Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη

Το ποιητικό κείμενο για το τετράπρακτο λυρικό δράμα του Πουτσίνι, ανήκει στα πλέον περιπετειώδη του είδους, καθώς στη συγγραφή του συνέβαλλαν ταυτόχρονα ή σε διαδοχικά στάδια επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο συνθέτης αλλά και ο εκδότης του, Τζούλιο Ρικόρντι. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του αβά Αντουάν-Φρανσουά Πρεβό Η ιστορία του ιππότη ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ, το οποίο λόγω του ηθικοπλαστικού του χαρακτήρα ανήκε στα διασημότερα της εποχής. Εστιάζει στην κλασική σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και στα πάθη, στην αρετή και στην αμαρτία. Ο συγγραφέας, που είχε εγκαταλείψει το σχήμα δύο φορές, αντλούσε από την εμπειρία του. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα του νεαρού ιππότη Ντε Γκριέ για την όμορφη έφηβη Μανόν Λεσκώ. Εκείνη προτιμά την πολυτελή ζωή, που βρίσκει κοντά σε ώριμους, εύπορους προστάτες. Συλλαμβάνεται για κλοπή και για πορνεία και εξορίζεται στην Αμερική, όπου πεθαίνει από εξάντληση. Στο πλευρό της, καταστρέφοντας και τη δική του ζωή, μένει μέχρι το τέλος ο Ντε Γκριέ.

21, 24, 26, 28/10, 7, 9, 11, 14, 18/11, 20.00. Εθνική Λυρική Σκηνή (Θέατρο Ολύμπια), 210 3612.461, 210 3643. 725. €20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 15 (Παιδικό/ φοιτητικό). Στην παράσταση της Τετάρτης 14/11, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ.

imageimage

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5