Μουσικη

Ήρθε η Spiritualized φαρμακευτική αγωγή για τα blues του χειμώνα

Always Together With You: Ακούσαμε το σινγκλ - προπομπό του νέου άλμπουμ, που κυκλοφορεί στις 25.02

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Always Together With You: Ακούσαμε το σινγκλ - προπομπό του νέου άλμπουμ, που κυκλοφορεί στις 25.02

Οι Spiritualized του διαχρονικά αριστουργηματικού Jason Pierce επιστρέφουν με νέο άλμπουμ το 2022 και παίρνουμε μια πρώτη γεύση από το Everything Was Beautiful

O αναλογικός space symphony γαλαξίας του Jason Pierce σε ένα πολυπόθητο διπλό βινύλιο. Η υπόσχεση διαδοχικών ακροάσεων, το χάσιμο νου και ψυχής μέσα σε επαναλαμβανόμενα ριφ που χάνονται στα βάθη του σύμπαντος, οι τόσο οικείες ευφορικές ατμόσφαιρες ξεδιπλωμένες μέσα από echo, reverb, ήχο και φως. Είμαστε απλοί άνθρωποι και θέλουμε απλές απολαύσεις, ακούμε διαχρονικά τη μουσική αυτού του ανδρός με την ίδια δίψα που πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Λαίδες και τζέντλεμεν, επιπλέουμε ξανά στο διάστημα, οι Spiritualized ανακοίνωσαν καινούργιο LP. Το «Everything Was Beautiful» κυκλοφορεί στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 (με διανομή στη χώρα μας από τη Rockarolla) και το εισαγωγικό τραγούδι με τίτλο «Always Together With You» τρεντάρει ήδη στο YouTube.

Spiritualized - Always Together With You (Official Music Video)

Με σήματα μορς να στέλνουν κοσμικά μπλιπ και μια κυματομορφή να ανεβοκατεβαίνει την κλίμακα της ψυχεδελικής ευτυχίας, το «Always Together With You» γαργαλά το αυτί σε τόνους μειλίχιους προτού τέσσερα χορδίσματα της κιθάρας σιγονταρισμένα από γυναικεία φωνητικά απλώσουν τον καμβά πάνω στον οποίο θα ζωγραφιστεί ολόκληρη η μελωδία ενός τραγουδιού απαρέγκλιτα καταφατικού: «If you want a radio, I will be a radio for you», ψελλίζει μαχμουρλίδικα ο Jason, αντλώντας από τη στάνταρ οπτιμιστική ρητορική του ποιητικού τετραδίου του και ενώ τα πλάνα του βίντεο τυλίγουν το βλέμμα στο μεθυστικό τους φανκ.

Άνθη στη χλόη, σμήνη αποδημητικών πουλιών, δασώδη όρη, πίδακες φωτός, θαλάσσια κήτη στα βάθη του ωκεανού, μια κάμερα που σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη για να περάσει από την ανθρώπινη κατάσταση σε μια πλήρη περιστροφή της γης ώσπου το άσμα να φτάσει στο δοξαστικό εξηλεκτρισμένο κρεσέντο του με τυμπάνια, χορωδιακά vocals, σύνολα εγχόρδων και ποταμούς feedback, φέρνοντας όλες τις μνήμες του σπεκτορικού Wall of Sound πίσω. «Always Together With You», πράγματι. Βάλτε το στην ψυχή σας.

Το οπερατικό νέο σινγκλ είναι επαναπροσέγγιση ενός ντέμο το οποίο χρονολογείται από το 2014, ενώ το σύνολο του επικείμενου άλμπουμ δουλεύτηκε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, στο είδος δηλαδή των συνθηκών που ταιριάζει όσο τίποτα στον ερμητικό, μονόχνωτο Jason Pierce. «Ήταν σαν να προπονούμουν για μια τέτοια ερήμωση όλη μου τη ζωή», δηλώνει ο ίδιος ο J. Spaceman, αναφερόμενος στο λοκντάουν ως «υπέροχη μοναχικότητα», στη διάρκεια της οποίας «περιφερόμουν σε ένα άδειο ρωμαϊκό Λονδίνο όπου ακόμη και οι σειρήνες είχαν σιγήσει και ο κόσμος ήταν γεμάτος από παραδοξότητα και κελαηδίσματα πουλιών».

Ήρθε η Spiritualized φαρμακευτική αγωγή για τα μπλουζ του χειμώνα
O J. Spaceman Jason Pierce απογειώνει το κοινό των Spiritualized με το «Always Together With You» | photo © Juliette Larthe

Όντας ο πιο ξεροκέφαλα περφεξιονίστας μουσουργός της πλάσης, ο Pierce παίζει 16 διαφορετικά όργανα στο «Everything Was Beautiful», του οποίου οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 11 στούντιο, καθώς και στο σπίτι του. Περισσότεροι από 30 μουσικοί εργάστηκαν για την παραγωγή ενός άλμπουμ που συμπεριλαμβάνει σύνολα εγχόρδων και πνευστών, χορωδίες, καμπανάκια και κωδωνοκρουσίες από το χυτήριο του Γουάιτσάπελ. Όπως είναι βέβαιο ότι ο ήλιος θα ανατείλει, με την ίδια σιγουριά μπορείς να στοιχηματίσεις ότι εάν ο Jason Pierce αποκτήσει πρόσβαση σε παχυλό προϋπολογισμό, θα ξοδέψει μέχρι και το τελευταίο σεντ στην παραγωγή, ώστε να δημιουργήσει ένα προϊόν μαξιμαλιστικό, ταιριαστό με την οραματική μενταλιτέ του. Όσο για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του άλμπουμ, επιμελημένος από τον δημιουργό σε συνεργασία με τον Mark Farrow, προσιδιάζει περισσότερο από ποτέ σε κουτί χαπιών, τραβώντας στα άκρα την πάγια εμμονή του Spaceman με τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

spiritualized-everything-beautiful.jpg

Διανύουμε μια σπουδαία περίοδο ανανεωμένου ενδιαφέροντος για τον μύθο των Spiritualized. To μακρινό του ταξίδι στις δοξαστικότερες σκάλες του πενταγράμμου, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τους Spacemen 3, παίρνει νέα ορμή με την πρόσφατη επανακυκλοφορία των κομβικών τεσσάρων πρώτων LP των Spiritualized, όλα τους με πρωτότυπο artwork και υποδειγματικό mastering. Λαχταριστά σαν σοκολατίνες, άλμπουμ τα οποία ψάχναμε επί δεκαετίες με το τουφέκι, όπως τα «Pure Phase», «Lazer Guided Melodies», «Ladies & Gentlemen…» και «Let It Come Down» κοσμούν επιτέλους τις δισκοθήκες μας, ενώ η ακρόαση του «Always Together With You» μονάχα επιτείνει την αδημονία για το «Everything Was Beautiful», του οποίου το λανσάρισμα θα συνοδευτεί από μια εκτεταμένη τουρνέ σε Ευρώπη και Αμερική. Θα μπει άραγε και η χώρα μας στο συναυλιακό καλεντάρι των Spiritualized; Καμιά φορά δε θέλεις τίποτε άλλο… μονάχα να ηχήσει ξανά το «electricity, come and wash all over me» σε ελληνικό παλκοσένικο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ