1821 Digital Gallery
Ζήνων Χ Skive

Ζήνων Χ Skive

Ο «Ζ» μας ψήνει για το live-φωτιά στην Θεσσαλονίκη

Σε μια Θεσσαλονίκη όπου τα μεγάλα ακροατήρια παλαντζάρουν μεταξύ Παντελίδη και Rihanna, κάποιοι επιμένουν σε λόγια γειτονιάς, πειραματικά samples και τολμηρές παραγωγές. Ο πιο τώρα ελληνικός ραπ δίσκος έχει όνομα «Άλλο slang και προφορά», τον μιλάει ο Ζήνων και τον λουπάρει ο Skive. Λίγο πριν τoν πρώτο σταθμό της περιοδείας τους για την προώθηση του άλμπουμ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Ποια είναι τα υλικά δημιουργίας του άλμπουμ; Φρέσκα ακούσματα, πώς βλέπω τα πράγματα αυτή την εποχή, τι είμαι. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του Skive και ο ήχος που θα συναντήσει κανείς σε αυτό το άλμπουμ έχει βγει ειδικά για αυτό. Δεν μοιάζει με κάτι άλλο που έχει κάνει στο παρελθόν. Είναι ένα άλμπουμ με έναν ήχο που αποφασίσαμε ότι είναι αυτός που πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες αυτή την περίοδο. Στο τραπέζι υπήρχαν ιδέες και θέληση για ωραία πράγματα.

Πώς βλέπεις τα πράγματα αυτή την εποχή; Τα πράγματα τα βλέπω ύποπτα, καχύποπτα, ανύποπτα. Να σου πω ότι βλέπω φτώχεια; Όχι. Δεν βλέπω φτώχεια στην Ελλάδα. Δεν είμαστε Κολομβία ή Βραζιλία, ίσως να οδεύουμε προς τα εκεί. Αν δεν φτάσουμε εκεί, να νιώσουμε την πούτσα, δεν μπορούμε να μιλάμε για φτώχεια. Μόνο ψευτοεπαναστάσεις. Ο κόσμος περνάει δύσκολα, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει η εξαθλίωση που θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν. Βλέπω να άλλαξε κάτι με όλα αυτά που γίνονται; Όχι. Όλα είναι μάρκετινγκ, ένα δελτίο ειδήσεων. Βλέπω πως κάποιοι προσπαθούν να επιβιώσουν και ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Βλέπω ποιος προσπαθεί και ποιος συμβιβάζεται.

n

Τι είναι συμβιβασμός για σένα; Συμβιβασμός είναι για μένα να πρέπει να ζήσω από τη μουσική και να γράφω για τη «βιομηχανία» και όχι για τον Ζήνωνα. Για αυτό επιλέγω να δουλεύω όπως μπορώ, ώστε να γράφω αυτά που θέλω. Θα μπορούσα να πάρω δρόμους άλλους, να γράφω μουσική για μαγαζιά και να τη δω έτσι και γιουβέτσι και κοκορέτσι.

Σχετικα
Η Patti Smith, οι trappers, οι influencers και οι γερόνεοι
Η Patti Smith, οι trappers, οι influencers και οι γερόνεοι

Τι σημαίνει να είσαι 30άρης ράπερ στην Ελλάδα; Έχεις δει και τις όμορφες και τις άσχημες πλευρές της χώρας. Έχεις δει την πρώτη γενιά από ραπάδες σαν ακροατής και έχεις συνεχίσει μετά μαζί τους. Στην ουσία έχεις δει το 80% από το life style της σκηνής πώς έχει εξελιχτεί. Υπάρχει εμπειρία.

Τι ένιωσες όταν πληροφορήθηκες τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Σοκ για τον αδικοχαμένο. Ήταν παντελονάτος.

Η Θεσσαλονίκη είναι σημαία ξανά στη θεματική σου. Θεσσαλονίκη 2014, χρονιά δημοτικών εκλογών. Τι βλέπεις να άλλαξε και τι περιμένεις να αλλάξει στην πόλη; Είναι μια πόλη που προωθεί το τζατζίκι, όσο πολλαπλασιάζονται τα ελληνάδικα δεν υπάρχει ελπίδα. Πλακάκι και πολύ πεζοδρόμιο. Πιο καλό από πριν, αλλά πλακάκι και πεζοδρόμιο. Θα ήθελα να αλλάξει η νοοτροπία της πόλης, είμαστε κλειστή κοινωνία. Εδώ θεωρείσαι κοπρόσκυλο, αν μετά τα 15 αράζεις σε ένα πάρκο. Αλλά για να αλλάξει κάτι πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.

Σχετικα
5 νέα web ραδιόφωνα από τον Athens Voice 102.5
5 νέα web ραδιόφωνα από τον Athens Voice 102.5

Αν ο δίσκος ήταν γειτονιά της πόλης, ποια θα ήταν; Φάληρο, κέντρο, ανατολικά.

Στον δίσκο έχει συνεισφέρει με τα δάχτυλά του ο Ασκληπιός Ζαμπέτας. Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Το ότι αυτός ο άνθρωπος πέρασε κιθάρες σε μια δική μου δουλειά ήταν σκέτη γκάβλα. Βγάζω τα σπέκια μου απλά.

n

«Άλλο slang και προφορά». Γιατί αυτός ο τίτλος; Γιατί όπως ραπάρουμε έτσι μιλάμε. Κάποιοι προσπαθούν να γράψουν κάτι έξυπνο, δεν προσπαθούν να δείξουν αυτό που είναι στην καθημερινότητά τους. Εμείς λέμε αυτό που είμαστε. Αν κάποιος το βρει αυτό ευφυές ή έξυπνο, οκέι, θα μας αρέσει.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς στον δίσκο τo βαλκάνιο sample στο ομώνυμο τραγούδι. Είμαστε Βαλκάνιοι ή Ευρωπαίοι; Είμαστε Βαλκάνιοι με βιτρίνα Ευρωπαίου.

Έχει γίνει το ραπ στις μέρες μας περισσότερο εικόνα αντί ήχος; Σκέψου πως επικρατεί η λογική «δεν βγάζω δίσκο, βγάζω βιντεοκλίπ». Εγώ για να αποδεχτώ κάποιον πρέπει να ακούσω το υλικό του και να ψηθώ. Δεν με ενδιαφέρει αν η μπλούζα μου θα αρέσει, αν θα έχω στιλίστα.

Τι απαντάς στις φήμες πως τα Βόρεια Αστέρια διαλύονται; Τα Βόρεια Αστέρια δεν διαλύονται. Μπορεί να είναι καθημερινά μαζί και να έχουν τριβή όχι σαν Βόρεια Αστέρια, αλλά σαν Lex, Mondi, Jamal, Πιλότος και Ζήνων. Για να διαλυθούν τα Βόρεια Αστέρια, πρέπει να διαλυθεί πρώτα η φιλία και μετά η ιδέα αυτού του πράγματος που λέγεται Βορ.Ας. Είμαστε μεγάλα παιδιά, ο καθένας κάνει τις δουλειές του, έχουμε δώσει δίσκους σαν Βόρεια Αστέρια, νιώθουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας, για να δώσουμε τα δικά μας μουσικά μονοπάτια. Όταν μας βγει πως πρέπει να δώσουμε κάτι ξανά στον κόσμο σαν Βόρεια Αστέρια, θα το κάνουμε.

Σε όσους γκρινιάζουν στα τραγούδια σου στο YouTube τι λες; Απλά ραπ κάνουμε, παιδιά. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει. Αν μπορείτε, κάντε το και ξεπεράστε μας, να γίνουμε εμείς ακροατές. Καταφέρετέ το να μας κάνετε να γουστάρουμε.

Φωτογραφία: Δημήτρης Μουγγός

n

Το «Άλλο Slang και Προφορά» ζεσταίνει μηχανή και πατάει γκάζια! Κοινώς, οι Ζήνων X Skive, με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, παίζουν live στις 3 Μαΐου στο Club του Μύλου. Special guests: Μικρός Κλέφτης, Lex, Jamal. Opening acts: Αντίθεση, Μπελαφόν, Dj Squeezy anks, Dj Aldow.

Info: Στις 3 Μαΐου, στο Club του Μύλου (Αγ. Γεωργίου 56, 2310504014). Εισιτήρια στην προπώληση: 8 ευρώ. Ταμείο: 10 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5