1821 Digital Gallery
Ανακαλύψτε την ΙΟΚΟΙ μέσα από το πρώτο της άλμπουμ «Liquefy»

Ανακαλύψτε την ΙΟΚΟΙ μέσα από το πρώτο της άλμπουμ «Liquefy»

Η Ιταλο-Ελβετίδα μουσικός συνθέτει τη μουσική ενός ρευστού σημερινού κόσμου
Fabrizio Consoli

Περφόρμερ, τραγουδίστρια, μουσικός, αίνιγμα.  Ζει και εργάζεται μεταξύ Μιλάνου και Ζυρίχης ενώ σύντομα θα προστεθεί στο χάρτη της και το Άμστερνταμ. Με ένα μικρόφωνο και συνθεσάιζερ περιοδεύει από το 2012. Αυτοσχεδιάζει ζωντανά πάνω σε προβολές βουβών ταινιών, είναι ιδρυτικό μέλος στη μιλανέζικη κολεκτίβα MADAM (Many Atoms Develop A Mountain), συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο, συμμετείχε στην πειραματικό θεατρικοχορευτικό πρότζεκτ TSIB – The Space In Between. Ένα από τα κομμάτια της επιλέχθηκε για το trailer της χειμωνιάτικης κολεξιόν του Yohji Yamamoto το 2012. Με το ολοκαίνουργιο πρώτο της άλμπουμ «Liquefy» κινείται στο ρευστό διάστημα του εικονικού υπερρεαλισμού #HYPERCYBEREALISM, όπου πραγματικά και δυνητικά περιβάλλοντα  αποτοπικοποιούνται με μεταλλαγές ταυτότητας. Παίζοντας με τα όρια της πραγματικότητας και του ασυνείδητου δημιουργεί μια σουρεαλιστική περφόρμανς στην οποία διαπραγματεύεται την ταυτότητά της και συνδιαλέγεται με το κοινό. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του «Liquefy» συστήνεται στην Athens Voice.

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα;

Με ενδιαφέρουν οι καθρέφτες, οι αντανακλάσεις και πάνω απ 'όλα το νερό. Το όνομα ΙΟΚΟΙ  είναι εμπνευσμένο από το χρυσόψαρο Koi με την ονομασία του να αντικατοπτρίζεται ώστε να δημιουργείται μια νέα λέξη που διευρύνει τη σημασία της από κάθε άποψη.  

Σχετικα
Τι φέρνουν οι περφόρμανς στην Art Athina 2021;
Τι φέρνουν οι περφόρμανς στην Art Athina 2021;

Συνδέετε εννοιολογικά το νέο σας άλμπουμ  «Liquefy» με έναν εικονικό υπερρεαλισμό #HYPERCYBEREALISM. Τι σημαίνει για σας μέσα  στον φρενήρη ρυθμό του ψηφιακού κόσμου;

Ζούμε με την ενισχυμένη αντίληψη μιας εικονικής πραγματικότητας που ρευστοποιείται όλο και περισσότερο προς το φυσικό χώρο, αυτό είναι που το  #HYPERCYBEREALISM επιχειρεί να περιγράψει. Γενικότερα, διαισθάνομαι αυτή τη φρενίτιδα, τόσο στα ψηφιακά όσο και στα φυσικά περιβάλλοντα που κινούμαστε. Υπάρχει πολύς θόρυβος, διαρκής κίνηση, το μυαλό μας υπερπληροφορείται, τα σώματά μας παραμένουν στατικά. Αυτός ο ρευστός χώρος μεταξύ του δυνητικού και του πραγματικού μπορεί να μας φέρει σε μια κατάσταση όπου είτε θα βρούμε τον  «πραγματικό εαυτό» είτε θα τον χάσουμε εντελώς. Στην τελική νομίζω ότι είναι θέμα προσωπικής ισορροπίας μεταξύ φυσικής επαφής και των τεχνολογικών προεκτάσεων που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους.  

Πως θα περιγράφατε το Μιλάνο σε δημιουργικό επίπεδο πέρα από την προφανή σχέση της πόλης με τη μόδα;

Σχετικα
Ο Charlie Puth κλείνει τα 29
Ο Charlie Puth κλείνει τα 29

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που γίνονται στην πόλη. Αποτελεί  πλέον ένα χωνευτήρι δημιουργικής ενέργειας και ιδεών.  Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και curators όπως οι  Buka, Terraforma και S/V/N, χώροι  σαν το  Macao που φιλοξενεί διαφορετικές δημιουργικές ομάδες από μία πιο πειραματική underground κουλτούρα. Αλλά πραγματικά οι αναφορές αυτές αποτελούν  μόνο ένα μικρό δείγμα. Θα έλεγα ότι αν κάποιος είναι αρκετά περίεργος ώστε να προσπεράσει την πρώτη επιδερμική εντύπωση  και επιθυμεί να ψάξει λίγο περισσότερο θα ανακαλύψει ένα πολύ δημιουργικό ρεύμα στο Μιλάνο του σήμερα.

Έχετε δημιουργήσει ένα conceptual άλμπουμ με ξεχωριστή συνθετική ματιά. Τι διαφορετικό προτείνετε με το «Liquefy» στο σημερινό ρευστό και αβέβαιο κόσμο;

Σας ευχαριστώ.  Το «Liquefy» δεν αποτελεί μια προσωπική πρόταση ή κρίση αλλά μια αντανάκλαση παρατηρήσεων και εμπειριών μέσα από μεταλλαγές ταυτότητας βιώνοντας τις ρευστές σημερινές συνθήκες.

Πώς ερμηνεύετε live το album στη σκηνή; Το βίντεο από την performance του  «Unfolding Yoni» στο H3K (House of Electronic Arts)  της Βασιλείας είναι καταπληκτικό.

Και πάλι σας ευχαριστώ! Το  H3K σαν στέγη της ηλεκτρονικής σκηνής ήταν το τέλειο σκηνικό για την πρώτη παρουσίαση  του «Liquify». Η νέα οπτικοακουστική performance έχει στηθεί σε συνεργασία με την video artist ARIA και θα διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με το χώρο και το πλαίσιο.

Τι είναι η τέχνη για σας;

H διαδικασία της δημιουργίας είναι για μένα ένας τρόπος να αποβάλω, να παρατηρώ, να αντανακλώ και να απελευθερώνω συγκεκριμένες αισθήσεις, ένα καταφύγιο όπου ο κόσμος μπορεί να μείνει ερμητικά κλειστός.

Πως έρχεται το καινούργιο στον κόσμο;

Δεν είναι σίγουρη αν αυτό είναι το ζήτημα. Ίσως έχει να κάνει περισσότερο με το κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να εκθέσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Θεωρώ πως η ατέλεια είναι που καθιστά κάτι τόσο  μοναδικό και για αυτό νέο στον κόσμο.

Σε ποια εποχή ή μουσικό είδος θα τοποθετούσατε τις μουσικές σας επιρροές;

Πραγματικά ακούω όλα τα είδη της μουσικής. Περισσότερο από ένα συγκεκριμένο είδος θα προσδιόριζα τις επιρροές μου στον ήχο του πιάνου, το πρώτο μουσικό όργανο που με γοήτευσε.

Πως βλέπετε σαν νέα δημιουργός αυτή τη ασταμάτητη ανάγκη για την ανακάλυψη νέων «μεγάλων» ονομάτων με μικρή όμως διάρκεια ζωής;

Θεωρώ ότι στο τέλος η επιμονή αποκαλύπτει το αληθινό πάθος. Και το αληθινό πάθος χωρίς συμβιβασμούς πάντα ακολουθείται από μια αντίδραση, είτε θετική, είτε αρνητική. Πόσο θορυβώδης ή έντονη είναι δεν έχει πολύ σημασία.

Τι σας εμπνέει σήμερα;

H σιωπή.

IOKOI - Absolitude from Naro Watanabe on Vimeo.

IOKOI - Absolitude

from the debut album "Liquefy" on -OUS (12" vinyl / CD / digital)

Release date: September 23, 2016

video: Naro Watanabe

ous.ooo | iokoi.net

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Mία από τις καλύτερες περφόρμανς που είχα την τύχη να δω φέτος ήταν το «Breadwoman» της Anna Homler. Θα ήθελα πολύ να τη συναντήσω για ένα τσάι και κουβέντα, και ποιος ξέρει, ίσως προκύψει και κάποια συνεργασία.

Κάτι που πρέπει να ξέρουμε για σας;

Μου αρέσουν οι χαρουπιές.

Τι ακολουθεί;

Μια περιοδεία με το «Liquefy» και η ολοκλήρωση μιας διαδραστικής εγκατάστασης για την  ενισχυμένη πραγματικότητα (augmented reality) με την καλλιτέχνη και φίλη Μaria Guta.

Πέντε αγαπημένοι μουσικοί ή τραγούδια...

  1. Ravi Shankar, για τα πρωινά
  2. Niesennenmondai - Fan, για τις ηλιόλουστες μέρες
  3. Portishead - Dummy, για την αιωνιότητα
  4. Anna Homler - Breadwoman, ως η καλύτερη performance του 2016.
  5. Francesco Cavalieri - Gancio Cielo, ως η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μου ανακάλυψη από την ιταλική σκηνή

Το άλμπουμ της IOKOI «Liquefy» κυκλοφορεί από το νέο δισκογραφικό label Ous

tracklist

01. Absolitude

02. Petallike

03. Body_Head

04. Lost

05. Unfolding Yoni

06. Realien

07. Through the Looking Glass

08. Son of Fire

09. Touchreel

10. Silence

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5