Κινηματογραφος

«Ο Διάβολος Φοράει Prada» και η Μέριλ Στριπ το ίδιο

Υποφέροντας για τη μόδα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο Διάβολος φοράει Prada»

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Διάβολος Φοράει Prada (The Devil Wears Prada)» του Ντέιβιντ Φράνκελ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κατοικεί στον ίδιο πλανήτη με τη Μπέτι Ντέιβις, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τη Τζέιν Φόντα. Με τον αστρονομικό αριθμό των 21 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ στο ενεργητικό της και με τρία κερδισμένα στη φαρέτρα της, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη ηθοποιός όλων των εποχών και από ακόμη περισσότερους η καλύτερη ηθοποιός εν ζωή, αυτή τη στιγμή. Σαν σήμερα 22 Ιουνίου, γεννιέται στο Νιού Τζέρσεϋ το 1949, η μοναδική Μέριλ Στριπ. Μπορεί να ήταν πιο σωστό να μιλήσουμε για κάποια ταινία για την οποία, οι πένες των κριτικών έχουν στάξει μέλι, όπως «Η Εκλογή της Σόφι», το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» ή ακόμη και «Ο Ελαφοκυνηγός», με τον αγαπημένο της Τζον Καζάλ. Ωστόσο φαίνεται πιο ταιριαστό, η σημερινή πρόταση να γεμίσει, με μια επιλογή η οποία χάρισε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες και απολαυστικές ερμηνείες της σε εμάς και μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ σε εκείνη, φυσικά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada» του Ντέιβιντ Φράνκελ.

The Devil Wears Prada (2006) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Η Άντι (Αν Χάθαγουεϊ) είναι μια νεαρή και ξύπνια δημοσιογράφος, η οποία πιάνει δουλειά σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας της Νέας Υόρκης, ως βοηθός της αυταρχικής και παντοδύναμης διευθύντριας Μιράντα (Μέριλ Στριπ), η οποία πετάει πράγματα στο γραφείο της και εκτοξεύει απίθανες διαταγές προς πάσα κατεύθυνση. Οι απαιτήσεις και τα ακατόρθωτα καθήκοντα που καλείται να βγάλει εις πέρας καθημερινά μόνο αυξάνονται ενώ η προσωπική της ζωή εξανεμίζεται και η Άντι, σύντομα θα βρεθεί μπροστά στην πιο κλισέ πρόκληση κάθε ανθρώπου, που σκλαβώνεται για την καριέρα του.

Ας το παραδεχθούμε πως στην κινηματογραφική εμπειρία μιας ταινίας στην οποία συμμετέχει η κα Στριπ, η συζήτηση μετακινείται στο αν η ταινία θα σταθεί στο ύψος της γενεθλιάζουσας σήμερα και πολυαγαπημένης μας, Μέριλ. Είναι κάποιοι ηθοποιοί (οι περισσότεροι) που είναι όσο καλοί τους επιτρέπει ο σκηνοθέτης, ή η ταινία. Η Μέριλ Στριπ είναι η περίτρανη εξαίρεση αυτού του κανόνα. Είναι η ηθοποιός που ό, τι και να γίνει θα κρατηθεί πάνω από το ύψος των περιστάσεων κι ακόμη και σε μια μέτρια (όπως αυτή εδώ) ή και κάτω του μετρίου ταινία, θα την υπερβεί και θα βγει αλώβητη στην άλλη πλευρά. Με άνεση. Βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Λόρεν Γουάιζμπεργκερ και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μία για τη Μέριλ και μία για τα ρούχα, φυσικά.

Η ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+, Google Play Movies και Disney+.

«Ο Διάβολος φοράει Prada» - Η αφίσα της ταινίας

Ο Διάβολος Φοράει Prada (The Devil Wears Prada)
Η.Π.Α., Γαλλία, 2006, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 109’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φράνκελ
Σενάριο: Αλίν Μπρος Μακίνα, Λόρεν Γουάιζμπεργκερ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Αν Χάθαγουεϊ, Έμιλι Μπλαντ, Άντριαν Γκρενιέρ, Στάνλεϊ Τούτσι, Σάιμον Μπέκερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ