Κινηματογραφος

Kick-Ass: μια ξεκαρδιστική ταινία δράσης

Γιατί κανείς ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να γίνει σούπερ ήρωας;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
“Kick-Ass” του Μάθιου Βον

Τι Να Δω Σήμερα: “Kick-Ass” του Μάθιου Βον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ακόμη κι αν μας αρέσει ο Μίκι Μάους, ο οποίος σαν σήμερα το 1930 εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ, επιτρέψτε μας με την παραπάνω αφορμή να αφιερώσουμε τη σημερινή επιλογή σε έναν άλλο αγαπημένο μας και λίγο νεαρότερο ήρωα, βγαλμένο από κόμικς. Μοναδικοί DIY σούπερ ήρωες, αναφορές στην κόμικ κουλτούρα για τους λάτρεις του είδους, γέλιο μέχρι δακρύων, ένα εφηβικό love story λουσμένο τεστοστερόνη και το δωδεκάχρονο Hit Girl που μοιάζει να ‘χει βγει από ταινία του Ταραντίνο, συνθέτουν αυτή την ταινία δράσης, ακαταμάχητης και αληθινής διασκέδασης. Προσοχή, δεν είναι παρωδία. Ο σκηνοθέτης λατρεύει τα κόμικς και κάνει μια από τις καλύτερες μεταφορές comic book που έχεις δει, στη μεγάλη οθόνη. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Kick-Ass» του Μάθιου Βον.

KICK-ASS (2010) - Official Trailer #1

Το μοναδικό αληθινό love story εδώ, είναι αυτό μεταξύ Μαρκ Μίλαρ («Wanted») και κόμικς. Ο Σκωτσέζος κομικογράφος, που είχε ήδη κυκλοφορήσει τα τρία πρώτα τεύχη του «Kick-Ass» πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας (το σύνολο οκτώ), γράφει την ιστορία ενός τυπικού κατά τα άλλα, έφηβου μαθητή του Ντέιβ Λιζέφσκι (Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον) που ξεκινά να γίνει σούπερ ήρωας χωρίς να διαθέτει καμία υπερδύναμη, μετά από την εύλογη προσωπική απορία του: «γιατί κανείς ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να γίνει σούπερ ήρωας;».

Η πορεία αυτή θα είναι εξαντλητική, επώδυνη, ξεκαρδιστική καθώς και επικίνδυνη, αφού ο Kick-Ass θα πολεμήσει το έγκλημα, οργανωμένο και μη, με συμμάχους, τι άλλο; Άλλους σούπερ ήρωες που δεν πετάνε, δεν μεταμορφώνονται, δεν γίνονται αόρατοι και δεν διαβάζουν τη σκέψη. Είναι ήρωες ακραίοι, μακριά από το mainstream και τους κώδικες των σούπερ ηρώων που έχεις συνηθίσει, οι οποίοι όμως βρίσκουν κι αυτοί τον χώρο τους στο μωσαϊκό της ποπ κουλτούρας, κι όλο αυτό μέσα από τη σύγχρονη κινηματογράφηση, με πολύ τολμηρή και συχνά πυκνά χωρίς ντροπή ματιά, της τρίτης ταινίας του Μάθιου Βον («Αστερόσκονη»). Το δίδυμο Big Daddy (Νίκολας Κέιτζ) και Hit Girl (Κλόι Γκρέις Μορέτζ) είναι ο πιο σοβαρός λόγος του ψυχαναγκασμού που δημιουργεί το «Kick-Ass»: δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Η αφίσα της ταινίας “Kick-Ass” του Μάθιου Βον


Kick-Ass
Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Δράσης / Κωμωδία / Εγκλήματος, 117’
Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον
Σενάριο: Τζέιν Γκόλντμαν, Μάθιου Βον, Μαρκ Μίλαρ (κόμικ), Τζον Ρομίτα Τζ. (κόμικ)
Πρωταγωνιστούν: Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Νίκολας Κέιτζ, Μαρκ Στρονγκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ