Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Χαρακτηριστικά γνωρίσματα (Identifying Features)

Στα σύνορα της φρίκης

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 801
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Χαρακτηριστικά γνωρίσματα (Identifying Features)

Κριτική για την ταινία «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα (Identifying Features)» της Φερνάντα Βαλαντές με τους Μερσέντες Χερνάντεζ, Ντέιβιντ Ιλέσκας.

Η Μαγκνταλένα αναζητεί τον γιο της, που εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα του Μεξικό. Ο Μιγκέλ έχει μόλις απελαθεί από τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Μεξικό, λαχταρώντας να ξαναδεί τη μητέρα του. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς καθώς και Χρυσός Αλέξανδρος στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το βραδυφλεγές δράμα της Φερνάντα Βαλαντές που περιγράφει μια ασυνήθιστη όσο και τρομακτική πραγματικότητα στο σύγχρονο Μεξικό. Με αργές εναλλαγές πλάνων που άλλοτε αναδύουν μια αίσθηση μελαγχολίας κι άλλοτε μια μεταφυσική χροιά («ο διάβολος πήρε τον γιο σου» λέει ο γέροντας στη Μαγκναλένα), τα «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα» αποκαλύπτουν έναν αθέατο στους πολλούς κόσμο όπου η απύθμενη βία και η ανομία στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ και τα γύρω μεξικανικά χωριά είναι ο μόνος νόμος. Μια αγωνιώδης κραυγή για την επίκληση του καλού σε έναν κόσμο απόλυτου σκότους, που κορυφώνεται με ένα συγκλονιστικό φινάλε.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ