Κινηματογραφος

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού

Ο Πίτερ Τζάκσον και το χρυσορυχείο του franchise

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
© 2001 - New Line Productions, Inc.

Τι Να Δω Σήμερα: “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” του Πίτερ Τζάκσον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ποιος θυμάται την εισαγωγή αυτής της επικών διαστάσεων και ρεκόρ ταινίας, η οποία μας ειδοποιεί πρώτα από όλα ότι είναι 22η ημέρα του Σεπτεμβρίου του έτους 1400 (κατά το μέτρημα του Σάιρ) στο Μπαγκ Εντ, Χόμπιτον, στη Δυτική Μοίρα του Σάιρ της Μέσης Γης; Την ίδια ημέρα φυσικά είναι και τα λογοτεχνικά γενέθλια του Μπίλμπο Μπάγκινς του Σάιρ και του Φρόντο Μπάγκινς, των δύο Χόμπιτ Δαχτυλιδοκουβαλητών και πρωταγωνιστών πολλών γραπτών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, αλλά και την Ημέρα των Χόμπιτ (ναι, υπάρχει), σήμερα βλέπουμε την πρώτη ταινία της πασίγνωστης τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού» του Πίτερ Τζάκσον.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
© 2001 - New Line Productions, Inc.

Ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον δημιουργεί το Δαχτυλίδι που κυβερνά όλα τα Μεγάλα Δαχτυλίδια του κόσμου τα οποία κατέχουν τα Ξωτικά, οι Νάνοι και οι Άνθρωποι και που φέρουν τη δύναμη για την κυριαρχία κάθε φυλής, το οποίο μετά από άλλους κατόχους καταλήγει στον Φρόντο (Ελάιτζα Γουντ). Με τη βοήθεια άλλων οκτώ συντρόφων, τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, ο Φρόντο αναλαμβάνει το καθήκον να φτάσει στη χώρα της Μόρντορ, το μόνο μέρος που το Δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

Τεράστια επιτυχία του 2001 (της χρονιάς της «Οδού Μαλχόλαντ» και του «Ντόνι Ντάρκο»), με την ανωτερότητα της τελευταίας λέξη της εποχής όσων αφορά στα ειδικά εφέ, τέσσερα κερδισμένα Όσκαρ και αμέτρητες υποψηφιότητες και από ότι έδειξε η ιστορία πια, μια εναλλακτική θρησκευτική εμπειρία για αμέτρητους φανς των μυθιστορημάτων φαντασίας του Τόλκιν ανά τον κόσμο, οι οποίοι σίγουρα ικανοποιήθηκαν με την επιμονή στην πολλή λεπτομέρεια και τη ζωντανή ενέργεια της ταινίας. Οι παραγωγοί της ταινίας είδαν με το πρώτο αυτό επεισόδιο να δημιουργείται ένα χρυσορυχείο από sequels και prequels τα όποια πέταξαν σε τόσο υψηλά επίπεδα που έθεσαν τον πήχη του στάνταρντ και έγιναν το σημείο αναφοράς για τις τριλογίες και τα franchise των επόμενων ετών. Οι σινεφίλ τώρα που δεν είναι απαραίτητα φανς του Τόλκιν, θα εντοπίσουν την ελαφρότητα μιας παλαιότερης πιο αθώας εποχής του Χόλιγουντ και ίσως και την απογοήτευση σε σχέση με τον διδακτισμό πάνω στον ηρωισμό και τη θυσία, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως η πρώτη ταινία χτίζει αδιαμφισβήτητα υψηλές προσδοκίες και αναμονή για τα επόμενα δύο επεισόδια που ολοκληρώνουν την τριλογία, θυμηθείτε πως το Γκόλουμ (Άντυ Σέρκις) ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας σε όλο τον «Άρχοντα», δεν έχει εμφανιστεί κανονικά ακόμη.

Η ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies, Cosmote Movies Club και YouTube.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία 2001, Έγχρωμη
Δράμα / Δράσης / Περιπέτεια, 178’
Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον
Σενάριο: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (μυθιστόρημα), Φραν Γουόλς, Φιλίππα Μπόγιενς, Πίτερ Τζάκσον
Πρωταγωνιστούν: Ελάιτζα Γουντ, Ίαν ΜακΚέλεν, Ορλάντο Μπλουμ, Βίγκο Μόρτενσεν, Άντυ Σέρκις, Σον Μπιν, Σον Άστιν, Κέιτ Μπλάνσετ, Λιβ Τάιλερ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ