Κινηματογραφος

Ξεκινάει το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Σαν Σεμπαστιάν

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ που από το 1999 γίνεται στο εντυπωσιακό κτίριο του Ισπανού αρχιτέκτονα Ραφαέλ Μονέο, το γνωστό ως Kursaal

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν

69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, 17-25/9: Οι ταινίες & τα αφιερώματα που θα προβληθούν, οι ηθοποιοί που θα παρευρεθούν και η ελληνική παρουσία.

Αρχίζει την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στη χώρα των Βάσκων. Το φεστιβάλ, γνωστό και ως Zinemaldia, θα φιλοξενήσει στα διάφορα παράλληλα προγράμματα 173 ταινίες και προσωπικότητες όπως ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Πενέλοπε Κρουζ, o Τζόνι Ντεπ, o Λουί Γκαρέλ, o Στάνλεϊ Τούτσι, η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Mαριόν Κοτιγιάρ, η Σαρλότ Γκενσμπούρ και η Τζέσικα Τσάστεϊν. Στο τμήμα Made in Spain θα προβληθούν ισπανικές ταινίες, ενώ προβλέπεται ξεχωριστό τμήμα για τις ταινίες από τη λατινική Αμερική και για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Γεωργία, Τουρκία, Ουκρανία, Μολδαβία). Φέτος θα προβληθούν ταινίες γύρω από τη μαγειρική, μια ρετροσπεκτίβα νοτιοκορεατικού κινηματογράφου, ταινίες για παιδιά, πειραματικές και σπουδαστικές. Στο επίσημο πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο βετεράνος Ζανγκ Γιμού, ο 90χρονος Κάρλος Σάουρα (εκτός συναγωνισμού), ο Τέρενς Ντέιβις (με τη βιογραφική ταινία «Ευλογία»), ο Ισπανός Χoνάς Τρουέμπα (γιος του Φερνάντο Τρουέμπα), η Δανέζα Τέα Λίντεμπουργκ (με την ταινία «Όπως στον παράδεισο»), η Ρουμάνα Αλίνα Γκριγκόρε (με το «Γαλάζιο φεγγάρι»), ο Κινέζος Ζανγκ Τζι που παρουσιάζει το «Φωτιά στον κάμπο» μετά από έξι χρόνια απουσίας. Πέρυσι, με το Χρυσό Κοχύλι είχε βραβευτεί η γεωργιανή ταινία «Το ξεκίνημα» και πρόπερσι το «Pacified» του Aμερικανού Πάξτον Γουίντερς.

Το Kursaal Palace στην Ισπανία, όπου διεξάγεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστια
Το Kursaal Palace στην Ισπανία, όπου διεξάγεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν © Carlos Alvarez/Getty Images

Το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν εγκαινιάστηκε το 1953 και τα δυο πρώτα χρόνια ήταν αφιερωμένο στον ισπανικό κινηματογράφο. Παρότι έγινε διεθνές και απέκτησε σιγά-σιγά παγκόσμιο κύρος, το 1980 έχασε το καθεστώς του φεστιβάλ «κατηγορίας Α» (που έχουν οι Κάννες, η Βενετία, το Βερολίνο, το Κάιρο, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι κ.ά.) περνώντας υπαρξιακή και οικονομική κρίση που διήρκεσε πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή η Διεθνής Ομοσπονδία Παραγωγών Ταινιών (FIAPF) να το ξαναβάλει στην κατηγορία των μεγάλων διεθνών φεστιβάλ.

Από το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν έχουν αναδειχθεί νέοι σκηνοθέτες –όπως ήταν ο Βίκτορ Έριθε με το «Πνεύμα του μελισσιού» το 1973 και η Μαριάνα Ροντόν με το «Pelo Malo» το 2013– ενώ με το βραβείο Donostia για το σύνολο του έργου τους έχουν τιμηθεί συντελεστές του κινηματογράφου από τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Γκλεν Φορντ μέχρι τον Μάικλ Κέιν, την Τζούλι Άντριους, τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ανάμεσα στους βραβευθέντες με Χρυσό Κοχύλι είναι ο Πέτρο Τζέρμι (για το μελόδραμα «Ο σιδηροδρομικός» το 1956), ο Ελία Καζάν (για το «Αμέρικα, Αμέρικα» το 1964), ο Φ.Φ. Κόπολα (για το «Οι άνθρωποι της βροχής» το 1969), ο Τέρενς Μάλικ (για το «Badlands» το 1974), καθώς και ο Μεξικανός Αρτούρο Ριπστάιν (αγαπημένος του φεστιβάλ) και ο Τσέχος Μποχντάν Σλάμα (γνωστός μας από τους «Τέσσερις ήλιους»). To χαρακτηριστικό του Σαν Σεμπαστιάν είναι ο συνδυασμός mainstream κινηματογράφου και art house: ανάμεσα στους βραβευμένους των περασμένων ετών είναι, για παράδειγμα, ο Στάνλεϊ Ντόνεν για το «Δυο στον δρόμο», ο Κλοντ Σαμπρόλ για το «Rien ne va plus» και ο Ισραηλινο-παλαιστίνιος Μισέλ Χλεϊφί (γνωστός από το «Γάμος στη Γαλιλαία», 1987). Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, αν και Ισπανός που έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ, δεν διακρίθηκε ποτέ και μάλιστα το 1980 πήρε κακές κριτικές για το «Pepi, Luci, Bom»). Το 1982, «Ο λαβύρινθος του πάθους» απέσπασε ελαφρώς καλύτερες κριτικές, χωρίς ωστόσο να βραβευτεί.

69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν

Φέτος η ελληνική παρουσία είναι έμμεση, με την ταινία «Μεσόγειος, ο νόμος της θάλασσας» του Καταλανού Μαρσέλ Μπαρένα, που έχει θέμα τη διάσωση των μεταναστών. Συμμετέχουν η Γιώτα Φέστα, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Γιάννης Νιάρρος, ο Στάθης Σταμουλακάτος, ο Δρόσος Σκώτης και ο Κωνσταντίνος Συμσίρης. To 2012, το Ασημένιο Κοχύλι είχε αποσπάσει η ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος κόσμος» και ο πρωταγωνιστής της, Αντώνης Καφετζόπουλος, είχε αναδειχθεί καλύτερος ηθοποιός.

To φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και την παραθαλάσσια πόλη της χώρας των Βάσκων φωτογράφησε ο Bιτόριο Στοράρο στην τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν, «Το φεστιβάλ του Ρίφκιν».

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΡΙΦΚΙΝ (Rifkin's Festival) - Online Spot

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ