Κινηματογραφος

Η Δράμα τρελαίνεται για «μικρομηκάδες»

Ρεκόρ συμμετοχής στο 39ο Φεστιβάλ Δράμας με «μεγάλες» ταινίες μικρού μήκους 

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324605-669380.png

Το 39o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιστρέφει γι’ ακόμη έναν Σεπτέμβρη στη Δράμα. Αυτή τη χρονιά οι ταινίες είναι περισσότερες από ποτέ. Για την ακρίβεια 225 ταινίες από 58 χώρες. Ρεκόρ αιτήσεων και στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους Έλληνες μικρομηκάδες, αλλά και τους φανατικούς σινεφίλ.

Φέτος το φεστιβάλ κλείνει 39 χρόνια, ενώ συμπληρώνει 22 από τη δημιουργία του διεθνούς τμήματος. Γι αυτό, στήνει μια μεγάλη, νεανική κινηματογραφική γιορτή που ξεκινά νωρίς το μεσημέρι στο αίθριο του Φεστιβάλ, κορυφώνεται το απόγευμα και το βράδυ εισβάλλει στις αίθουσες με τις δεκάδες πρεμιέρες του διαγωνιστικού και τα παράλληλα προγράμματα. Τελικός προορισμός τα μπαράκια της πόλης, όπου ξενύχτηδες στήνουν ε ένα ατέλειωτο πάρτι με στοιχήματα για τους νικητές , που δίνουν και παίρνουν. Υποστηρικτής για δεύτερη χρόνια η Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) και η Βουλή των Ελλήνων, με απονομή και δικών τους βραβείων, ενώ φέτος προστίθενται και οι εταιρείες Stefilms και Enjoy Fashion.

Η Άλλη, της Αναστασίας Ρίζου

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος  «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών –κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος  μεγάλων  πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Οι περισσότερες ταινίες που διαγωνίζονται στο ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ είναι μικρές ανεξάρτητες παραγωγές με «μεγάλη» όμως θεματολογία. Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, αλλά και πολλά ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation, όπου συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι με διακρίσεις στο φεστιβάλ, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι.

Κύβος, του Αλέξανδρου Σκούρα

Επιπλέον κίνητρο για να βρεθείς στη Δράμα είναι οι αγαπημένοι ηθοποιοί των επιλεγμένων ταινιών: Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου. Σπουδαίοι επαγγελματίες απαρτίζουν την κριτική επιτροπή αποτελείται με πρόεδρο τον Ανδρέα Πάντζη.

Εξωστρέφεια στο Διεθνές Τμήμα

Το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ θα σε μεταφέρει σε μακρινούς προορισμούς, αφού φιλοξενεί 52 ταινίες από 50 χώρες (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν.Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).

Zero

Στη φετινή διοργάνωση θα πάρεις και λίγο αέρα από Hollywood, χάρη σε ταινίες όπως το ισπανικό «Zero», παραγωγής των Ρίντλεϊ Σκοτ και Μάικλ Φασμπέντερ. Στην ιρλανδική «Violet» την αφήγηση κάνει ο Αϊνταν Γκίλε, γνωστός από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις ή του Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Μορίς Τζόις, που έχει στο ενεργητικό του τα «Χελωνονιντζάκια». Σκηνοθέτης του αμερικάνικου «The Scarecrow» είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, ενώ πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.

A Short Film about Wong Kar Wai, Τουρκία

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey's Anatomy», «The Mentalist», κ.ά, καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss' Son» , και «Independence Day».

Ραντεβού (και) στην Αθήνα

Για τους σινεφίλ που έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Δράμα, τέλη Οκτώβρη το Φεστιβάλ θα «κατέβει» στην Αθήνα, όπου θα προβληθεί το ελληνικό πρόγραμμα και οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς τμήματος. Τα ταξίδια θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις του κόσμου με στόχο να  αναδείξουν τη δύναμη του ελληνικού σινεμά.

DRAMA PITCHING LAB

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο  πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί  και φέτος εργαστήριο  παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Pitching Forum).

Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 19-22 Σεπτεμβρίου, ενώ το Pitching Forum στις 23.

Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του  Athens Script Club).


Info: 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 19-24 Σεπτεμβρίο, Ολύμπια & Δημοτικό Ωδείο

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

*Κεντρική φωτογραφία: Η Αλίκη στο Καφέ, του Δημήτρη Νάκου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ