1821 Digital Gallery
Δείτε τους πίνακες του Van Gogh να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας

Δείτε τους πίνακες του Van Gogh να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας

Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην πρώτη animated ταινία με πίνακες του Vincent Van Gogh 

Έννατη χρονιά φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων στην πιο όμορφη, αρτίστικη και απογειωμένη μορφή τους, στο animasyros στη Σύρο, από 21-25 Σεπτεμβρίου, 2016.

Ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα ξεχωρίζει ένα 12λεπτο screening για ένα πολυαναμενόμενο φιλμ, το «Loving Vincent».

Πολυαναμενόμενο όχι μόνο για το παντοτινά δημοφιλές θέμα του –το έργο και οι τελευταίες μέρες της ζωής του ζωγράφου Vincent Van Gogh- αλλά και την τεχνική του που, κυριολεκτικά, ζωντανεύει τους πίνακες του μεγάλου ζωγράφου.

Η παραγωγή του «Loving Vincent» ανήκει στο βραβευμένο στούντιο Breakthru films και στην Trademark Films. Είναι η πρώτη ταινία στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική της πραγματικής ζωγραφικής με λάδια και του live action για να δώσει αυτό το γοητευτικό αποτέλεσμα. Ζωντανεύοντας τα κλασικά τοπία και τους ήρωες των πινάκων του Van Gogh δεν είναι μόνο εξαιρετικό δημιουργικά αλλά προσφέρει και μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση βλέποντας κάτι τόσο εξαίσιο ιστορικά να συνδυάζεται με μία τόσο προωθημένη εφαρμογή της τεχνολογίας. 

Σχετικα
Λίλα Μπελιβανάκη: Ζωντανές ιστορίες σε καρέ
Λίλα Μπελιβανάκη: Ζωντανές ιστορίες σε καρέ

Η ταινία κυλάει σαν ένα θρίλερ μυστηρίου στο οποίο τη ζωή και τον αμφιλεγόμενο θάνατο του ζωγράφου αφηγούνται οι ίδιοι οι πίνακες και οι χαρακτήρες που απεικονίζονται σε αυτούς. Ένα μεταμοντέρνο whodunit με δραματική αναπαράσταση γεγονότων και συνεντεύξεων.

Η ζωγράφος και animator Dorota Kopiela (γνωστή από το Little Postman, και το Chopin’s Drawings) υπογράφει τη σκηνοθεσία. Το σενάριο που συνέγραψε η  Kopiela μαζί με τον Hugh Welchman βασίζεται στα 800 γράμματα που έγραψε ο ζωγράφος. Στην ταινία, χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 12 ελαιογραφίες ανά δευτερόλεπτο, ενώ μία ώρα από την ταινία ισούται με 43.200 έργα. Στη δημιουργία των έργων δούλεψαν 100 ζωγράφοι που μπορούσαν να μιμηθούν το στιλ του Van Gogh αλλά και να το ζωντανέψουν σε κίνηση animation.

Και μία ευχάριστη λεπτομέρεια: Το 20% των σχεδίων της ταινίας έχουν δημιουργηθεί από έλληνες καλλιτέχνες και μάλιστα σε ένα στούντιο στο Κορωπί.

Σχετικα
Υπότροφοι της ARTWORKS στην έκθεση AthenSYN II: GOING VIRAL
Υπότροφοι της ARTWORKS στην έκθεση AthenSYN II: GOING VIRAL

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, για την ταινία θα μιλήσει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος της StudioBauhaus.

Όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα:

«Μπορούμε να παράξουμε υψηλής ποιότητας high concept animation και στην Ελλάδα. Πως μια απλή επίσκεψη της βρετανο-πολωνικής Breakthru Films στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015, κατέληξε στην ανάμιξη της χώρας μας στη παγκόσμια πρώτη - και πολυαναμενόμενη - ταινία amimation ζωγραφισμένη αποκλειστικά στο χέρι Loving Vincent. Το 20% της ταινίας για τη ζωή και το θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκόχ, του βραβευμένου με Όσκαρ Hugh Welchman, και της Dorota Kobiela, θα είναι ζωγραφισμένη από ελληνικά χέρια. Αυτό μεταφράζεται σε 15,000 μοναδικά ζωγραφισμένα animation frames, 1000 ώρες εργασίας, και αμέτρητα σωληνάρια λαδομπογιάς!

Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος της StudioBauhaus θα σας μιλήσει για αυτό το ταξίδι, τη μοναδική αυτή συνεργασία, αλλά και για το “μετά". Η ομιλία θα συμπεραμβάνει δείγματα δουλειάς των ζωγράφων-animators, παρουσίαση της τεχνική του rotoscope, behind-the-scenes βίντεο, live skype συζήτηση με τους ζωγράφους μας από το στούντιο στο Κορωπί, και με το Gdansk της Πολωνίας. Θα υπάρξει 12 λεπτή αποκλειστική για το AnimaSyros προβολή από τη ταινία.»

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο ο σκηνοθέτης/παραγωγός Hugh Welchman, περιγράφει το making off της ταινίας:

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5