1821 Digital Gallery
Το Βερολίνο αποκτά Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Βερολίνο αποκτά Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Hellas Filmbox Berlin στοχεύει να ενώσει δυο λαούς μέσα από την 7η τέχνη

Η πρώτη δραστηριότητα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συνδέσμου «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.» είναι η δημιουργία ελως Ελληνικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Βερολίνο. Το Hellas Filmbox Berlin, θα προβάλλει καλές ταινίες, θα προάγει την 7η τέχνη και στοχεύει να αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Εε, μάλλον θα γίνει και θεσμός. 

Το Hellas Filmbox Berlin (HFBB) ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2015, με στόχο τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις. Εκεί που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υψώνουν τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, η Τέχνη μπορεί να τους φέρει ξανά μαζί γεφυρώνοντας τις διαφορές.

Το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας και πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης.

image

Σχετικα
To «Donnie Darko» θα σου ανατινάξει το μυαλό
To «Donnie Darko» θα σου ανατινάξει το μυαλό

Το HFBB σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το “Νέο Ελληνικό Σινεμά” και κατ αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζική ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο.

Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί. Σε αυτά τα πλαίσια, το HFBB θέτει ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά, δημιουργώντας γι αυτά ένα νέο ξεχωριστό τμήμα, “Νέα Οράματα / New Visions”.

Σκοπός του Φεστιβάλ: 

Σχετικα
«Η Τραγωδία του Μάκβεθ»: το απόλυτο φιλμ-νουάρ
«Η Τραγωδία του Μάκβεθ»: το απόλυτο φιλμ-νουάρ

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού κοινού και του γερμανικού Tύπου ειδικότερα, τις εξαιρετικά επίκαιρες και καλλιτεχνικά συναρπαστικές δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να διευρύνει συνολικά τη ματιά, κοινού και ΜΜΕ, πάνω στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Το Φεστιβάλ θέτει ως αφετηριακό σημείο το γερμανικό κοινό – θεατές και δημοσιογράφους, με πολλή συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση τη δική τους συλλογική και εξατομικευμένη νέα προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και της συγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

• Επιπρόσθετα, παράλληλος σκοπός της διοργάνωσης είναι να επωφεληθεί από το αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, το οποίο αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του λεγόμενου «Griechenland-Bashing» – δηλαδή της καταιγιστικής αρνητικής δημοσιότητας γύρω από την Ελλάδα –, κάνοντας μια αναδρομή στην πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

• Το φεστιβάλ αποτελεί επίσης μια πλατφόρμα με στόχο να προκαλέσει, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος (πολιτικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και εφήβους, ομιλίες ακαδημαϊκών, διαδραστικές συζητήσεις), την απαρχή μιας εκ νέου τοποθέτησης γύρω από την Ελλάδα, ως «σφάλμα συστήματος» (system error) στην Ευρώπη.

INFO: - Η υποβολή ταινιών θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2015.

- Το πρώτο Φεστιβάλ θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016, στον κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο του Βερολίνου.

- Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών, θα προβληθούν περίπου 35 ταινίες.

- Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης. Επίσης, έχε τη στήριξη των: Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, Σύλλογος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βερολίνου Βρανδεβούργου κ.α.

- Περισσότερες πληροφορίες, στο: http://www.hellasfilmbox.de/el/

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5