Βιβλιο

«Το κορίτσι από τη Γερμανία». Γιατί να το διαβάσεις;

Το πρώτο μυθιστόρημα του Armando Lucas Correa αναβιώνει την τραγική ιστορία του υπερωκεάνιου Σεντ Λούις (εκδ. Διόπτρα)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
605.jpg

Υπόθεση: Η εντεκάχρονη Χάνα ζει με τους γονείς της στο Βερολίνο του 1939. Λατρεύει να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης με τον μοναδικό της φίλο, τον Λέο. Όμως οι Ναζί αναγκάζουν  τις εβραϊκές οικογένειες να φύγουν. Ο πατέρας της παλεύει να βρει ασφαλή τρόπο διαφυγής. Η μοναδική τους ελπίδα είναι να επιβιβαστούν στο υπερωκεάνιο Σεντ Λούις, με σκοπό να φτάσουν στην Αβάνα. Το Σεντ Λούις μεταφέρει 937 επιβάτες, τους οποίους η κυβέρνηση της Κούβας έχει υποσχεθεί να δεχτεί. Αλλά όταν το υπερωκεάνιο φτάνει στον προορισμό του, οι Κουβανοί αρνούνται την αποβίβασή τους. Η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στη Χάνα προκαλώντας την να αντέξει τις ραγδαίες, τραγικές εξελίξεις.
Η Αννα Ρόζεν είναι η δεύτερη ηρωίδα, που ζει στη Νέα Υόρκη εν έτει 2014. Έχει χάσει τον πατέρα της στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και η μητέρα της δεν έχει καταφέρει να αποδεχθεί το γεγονός. Ένα παράξενο δέμα από την Κούβα θα αναστατώσει τη ζωή της και θα σημάνει την αρχή ενός μοναδικού ταξιδιού στο παρελθόν της οικογένειας του πατέρα της.
Δύο ιστορίες που διαδέχονται η μία την άλλη, ρίχνοντας φως σε μια ακόμα τραγική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

koritsi-germania.jpg
Συγγραφέας: Ο Armando Lucas Correa, με είκοσι χρόνια εμπειρίας στα ισπανόφωνα ΜΜΕ, είναι βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο People en Espanol, το κορυφαίο σε πωλήσεις ισπανόφωνο περιοδικό των ΗΠΑ, ενώ του έχουν απονεμηθεί πλήθος τιμητικών διακρίσεων για εξέχουσες επιδόσεις από την Εθνική Ένωση Ισπανόφωνων Εκδόσεων και την Εταιρεία Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.
Η γιαγιά του, κόρη ισπανών μεταναστών, ήταν έγκυος τη μαμά του όταν το Σεντ Λούις έφτασε στην Αβάνα. Αυτό που συνέβη εκεί - και αφού το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Αβάνας - την έπληξε βαθιά, και ποτέ δεν κουράστηκε να του λέει καθ 'όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ότι για τα επόμενα εκατό χρόνια η Κούβα θα πληρώνει ακριβά για αυτό που είχε κάνει στους Εβραίους πρόσφυγες (όπως δήλωσε ο συγγραφέας σε συνέντευξή του).

Σε ποιους απευθύνεται: Αν ενδιαφέρεσαι να διαβάσεις αληθινές ιστορίες που αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία, αλλά και όπου αναζήτησαν απάγκιο, «το κορίτσι από τη Γερμανία» θα σου τις διηγηθεί.

Θα σε συνεπάρουν:

  1. Η συνταρακτική ιστορία του υπερωκεάνιου Σεντ Λούις και των επιβατών του. Οι μικρές, ανθρώπινες ιστορίες κάποιων από τους δεκάδες ανθρώπους που επιβιβάστηκαν με ελπίδα και όνειρα, θα σε συγκινήσουν και θα σου θυμίσουν για ακόμα μια φορά τις θηριωδίες που συνέβησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  2. Ο εύστοχος συνδυασμός των αληθινών γεγονότων με στοιχεία μυθοπλασίας. Μέσα από την αφήγηση  της Χάνα θα μπορέσεις να κατανοήσεις την απόγνωση των Εβραίων, την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, τον φόβο τους για το άγνωστο, τον εμπαιγμό τους και το στίγμα που τους συνόδευε σε κάθε τους κίνηση.
  3. Τα κοινά στοιχεία του τότε με το σήμερα, των ιστοριών της Χάνα και της Άννας με εκείνες χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν μια χώρα για να στεριώσουν και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.
  4. Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το υπερωκεάνιο Σεντ Λούις, οι υπογραφές όλων των επιβατών και οι αναλυτικές πληροφορίες στο σημείωμα του συγγραφέα.
  5. Κορυφαία στιγμή:  Οι σκέψεις της Χάνα για το τι συνέβη στον μοναδικό της φίλο Λέο, καθώς και η ημέρα των ογδοηκοστών έβδομων γενεθλίων της.

Φράσεις που ξεχώρισα:
«Ξέχνα το όνομά σου».
«Αυτό που μισούσα στην ιδέα του θανάτου ήταν το να μην μπορείς να πεις αντίο, να φύγεις χωρίς αποχαιρετισμό».
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Την αργή εξέλιξη της ιστορίας αρχικά. Οι περιγραφές των καταστάσεων που βίωνε η Χάνα στη Γερμανία αλλά και της καθημερινότητας της Άννας στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσαν να έχουν δοθεί με λιγότερες λεπτομέρειες γιατί καθυστερούν άνευ λόγου την ανάπτυξη της πλοκής.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Η τραγική ιστορία των επιβατών του υπερωκεάνιου Σεντ Λούις, που ξεκίνησε στις 13 Μαίου 1939 από το λιμάνι του Αμβούργου με προορισμό την Αβάνα της Κούβας, είναι ένα θέμα που απουσιάζει από τις σχολικές τάξεις και από τα βιβλία ιστορίας της Κούβας. Αντιθέτως, το 2011 έγιναν στο Χάλιφαξ του Καναδά τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, γνωστό ως “The Wheel of Conscience” («Ο τροχός της συνείδησης), το οποίο μνημονεύει και αποδοκιμάζει την άρνηση της χώρας να δεχτεί τους πρόσφυγες του Σεντ Λούις.
Μετάφραση: Ανήκει στη Φωτεινή Πίπη, και το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιόλογο.

Διαβάστε ένα απόσπασμα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ