Βιβλιο

Τα πρακτικά μιας... σύγκρουσης

Εκλογές 2015, Ιανουάριος/ Η σύγκρουση, Τα εργαλεία της σύγκρουσης, Μετά τη σύγκρουση (εκδ. Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 534
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102038-227483.jpg

«...Δεν είναι τυχαίο ότι συνθήματα που ακούστηκαν προεκλογικά στα μπαλκόνια μεταφέρθηκαν αυτούσια όχι μόνο στο βήμα της δική μας Βουλής αλλά και στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα και στις διεθνείς επαφές από την κυβέρνηση. Όροι όπως “εθνική αξιοπρέπεια”, “λαϊκή εντολή και εξουσία”, χρησιμοποιήθηκαν ως τα μοναδικά αξιώματα, λες και αρκούσαν για να κερδηθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις…» Τάκης Καμπύλης

«Η συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσον τα μέσα μαζικής επικοινωνίας –όποια μορφή και εάν έχουν σήμερα, έντυπα μέσα, διαδίκτυο, τηλεόραση– καθορίζουν την εκλογική αναμέτρηση. Η δική μου απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ελάχιστα καθορίζουν την εκλογική αναμέτρηση, γιατί η ήδη συντελεσθείσα ροή των πραγμάτων, δηλαδή η μεταβολή που έρχεται από μακριά στο βαθμό που μιλάμε για μια φάση κίνησης, κανένα μέσο επικοινωνίας δεν είναι ικανό να διαμορφώσει την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά…»

Λευτέρης Κουσούλης

image

Δεν πρόκειται για κείμενα που γράφτηκαν μετά το Δημοψήφισμα, αλλά για τοποθετήσεις δύο ομιλητών σε συζήτηση που διοργάνωσε η «Λέγειν & Πράττειν» τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια συζήτηση για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, που αποτέλεσαν την «…“επισφράγηση” των αλλαγών που άρχισαν να συντελούνται μετά την αναγνώριση της χρηματοδοτικής αδυναμίας της χώρας που οδήγησε στο Μνημόνιο». Επιστήμονες, αναλυτές της κοινής γνώμης, επαγγελματίες της πολιτικής επικοινωνίας, πολιτικοί και δημοσιογράφοι καταθέτουν απόψεις και επιχειρούν να καταγράψουν μεταξύ άλλων τα δεδομένα της εποχής αλλά και τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών οι Παύλος Τσίμας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πάνος Σταθόπουλος, Γιώργος Στεφανόπουλος κ.ά., ενώ το συντονισμό των συζητήσεων είχε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης (και την επιμέλεια των κειμένων η Μαρία Μπουτζέτη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ