Εικαστικα

Comicdom CON Athens 2022: Τι θα δούμε στη φετινή αθηναϊκή γιορτή των κόμικς

Οι μυημένοι στις πολύχρωμες σελίδες ετοιμάζονται για το τριήμερο 15 με 17 Απριλίου

yannis-papadopoulos.jpeg
Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Comicdom CON Athens 2022 - «Οι ιστορίες μας μας έφεραν εδώ»
Comicdom CON Athens 2022 - «Οι ιστορίες μας μας έφεραν εδώ»

Comicdom CON Athens 2022: Το φεστιβάλ Comicdom επιστρέφει για 16η χρονιά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Οι κομιξάκηδες όλων των ηλικιών ετοιμάζονται για την 16η διοργάνωση του Comicdom CON Athens 2022, της μακροβιότερης πλέον διοργάνωσης για τα κόμικς στην Αθήνα. Όταν λέμε ετοιμάζονται, εννοούμε πως έχουν ήδη ετοιμοπόλεμες τις λίστες αγορών τους κι οι cosplayers σιδερώνουν τις στολές τους. Μυημένος ή αμύητος, σ’ αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να βρεις όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τη φετινή διοργάνωση. Δες το και σαν οδηγό επιβίωσης. 

Όπως και πέρυσι, ο χώρος των εκδοτών, καταστημάτων κόμικς και καλλιτεχνών θα βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και νομίζουμε πως είναι καλύτερα τόσο από υγειονομικής άποψης όσο και από μετεωρολογικής: η Αθήνα είναι υπέροχη τον Απρίλιο. 22 εκδότες και 36 κομίστες και πολλοί - πολλοί νέοι καλλιτέχνες με τις αυτοεκδόσεις τους θα σας περιμένουν για αγορές, γνωριμίες, υπογραφές και συζητήσεις για κόμικς και όχι μόνο. 

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης είναι ο κομίστας και σκιτσογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, ο οποίος φιλοτέχνησε και το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης. Ο Κωνσταντίνος θα ανθολογήσει σε μία μικρή αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του.

Η έκθεση θα “τρέχει” για όλο το τριήμερο στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Έκθεσης. Παράλληλα workshops και panels από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, ο Θανάσης Πέτρου, ο Θανάσης Καραμπάλιος κ.ά., θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.  

Η έναρξη του Comicdom CON Athens 2022, θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, 14 Απριλίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με την Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. 

Comicdom CON Athens 2022 - Μη χάσετε: 

Την έκθεση «Οι ιστορίες μας μας έφεραν εδώ»
Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η έκθεση αφηγείται με συναρπαστικά πρωτότυπο τρόπο το ταξίδι μεταναστών και προσφύγων από χώρες όπως  το Τσαντ, η Γουατεμάλα, η Τζαμάικα, το Καζακστάν, η Λιθουανία, το Μεξικό, η Μιανμάρ (Ροχίγκια), ο Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Υεμένη και σήμερα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέσα από τα έργα τους, αναδεικνύουν περίπλοκα και προκλητικά ζητήματα φυλής, θρησκείας, τάξης, εκπαιδευτικής ανισότητας, συστηματικής εκτόπισης και διακρίσεων, ψυχικής υγείας, αναπηρίας, ακτιβισμού και πολλά άλλα, για την ανάκτηση μιας αφήγησης που τόσο συχνά έχει διαμορφωθεί από το μίσος, τον φόβο, και την ξενοφοβία.
Επιμέλεια Έκθεσης: Λήδα Τσενέ, Λίλα Μανιώτη 

Comicdom CON Athens 2022 - «Οι ιστορίες μας μας έφεραν εδώ»

Το panel «War (What Is It Good For?) – Πόλεμος και Comics»
Παρασκευή, 14:30 - 16:00, Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το δυστυχώς επίκαιρο θέμα του πολέμου και της απεικόνισής του στα κόμικς είναι το θέμα αυτού του panel, το οποίο θα απαρτίζουν ο κομίστας Θανάσης Πέτρου, ο εκδότης Πάνος Κρητικός και ο συντάκτης του comicdom.gr Αριστειδης Κώτσης. Μάθετε περισσότερα για τη σχέση των κόμικς με τον πόλεμο και τις διαφορετικές σχολές απεικόνισης αυτού του φαινομένου που δεν θα πάψει ποτέ να μας απασχολεί.

Την έκθεση The Window Comics Project
Όλες τις Μέρες, Ελληνοαμερικανική Ένωση

Καλλιτέχνες comics από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, σχεδιάζουν σε μία σελίδα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον τους.
Επιμέλεια Έκθεσης: Eva Hilhorst, Judith Vanistendael  

Την έκθεση «Ο Θρύλος Της WonderWoman»
Όλες τις Μέρες, Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η φετινή κεντρική διεθνής έκθεσή μας, γιορτάζει τα 80 χρόνια της εμβληματικής αμαζόνας της DC Comics και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Ογδόντα χρόνια τώρα, η Wonder Woman είναι αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη υπερηρωίδα. Καμία άλλη ηρωίδα από τα comics, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση ή τη σύγχρονη μυθοπλασία δεν είναι τόσο γνωστή – οπτικά – όσο αυτή, καθώς το αποτύπωμα της στην ψυχαγωγία εκτείνεται όχι μόνο σε πολλές γενιές, αλλά και υπερβαίνει τα γλωσσικά εμπόδια και τις ηλικίες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης, χειραφέτησης και ενδυνάμωσης για εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο.
Η έκθεση περιλαμβάνει comics, αντικείμενα και πρωτότυπες εικονογραφήσεις πολλών από τους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της Wonder Woman, στην πλούσια 80χρονη ιστορία της.
Επιμέλεια Έκθεσης: Andrew Farago, Λήδα Τσενέ 

Comicdom CON Athens 2022 - «The Legend Of Wonder Woman»

Comicdom CON Athens 2022 - «The Legend Of Wonder Woman»

Το event: «The Legend Of Wonder Woman»
Σάββατο, 12:00 - 13:00, Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με αφορμή τη φετινή κεντρική διεθνή έκθεση του Comicdom Con Athens, η οποία γιορτάζει τα 80 χρόνια της εμβληματικής αμαζόνας της DC Comics, ο curator του Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο, Andrew Farago, κάνει μια αναδρομή στην Ιστορία της πιο διάσημης υπερηρωίδας των comics και παραθέτει λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα.
Παρουσίαση: Andrew Farago

Comicdom CON Athens 2022

* Οι τρεις έξτρα εκθέσεις της διοργάνωσης, δύο αποκλειστικά ψηφιακές και η αναδρομική του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη από το Comicdom, βρίσκονται ήδη διαδικτυακά στο Ελληνικό Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς www.comicsmuseum.gr


Στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού  ή νόσησης για τους ενήλικους, ή με δήλωση self test από γονέα ή κηδεμόνα για τους ανήλικους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ