1821 Digital Gallery

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Δούναι και Λαβείν» για τον Χαλεπά

Γιαννούλης Χαλεπάς
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς στον κήπο του σπιτιού του στον Πύργο (φωτό από ιδιωτική συλλογή)
Περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
  • A-
  • A+
0
Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν - Τα εγκαίνια της αφιερωματικής έκθεσης για τον σπουδαίο Τηνιακό γλύπτη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη.

Στην ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα του σπουδαίου Τηνιακού γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά, καθώς και στην αποκατάσταση και επανέκθεση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις δηλώσεις της για τον Γιανούλη Χαλεπά η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ ανάφερε ότι «πρόκειται για έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, κατά πολλούς ισάξιο με τον Ροντέν. Συνάμα, έναν άνθρωπο, που οι συγκλονιστικές μεταπτώσεις και ανατροπές της πολυτάραχης ζωής του, τον κατέστησαν προσωπικότητα συγκρίσιμη με αυτή ενός τραγικού ήρωα του αρχαίου δράματος, και ως εκ τούτου προσωπικότητα διαχρονική και πάντα επίκαιρη. Η οικογενειακή καλλιτεχνική παράδοση, το έμφυτο ταλέντο, οι λαμπρές σπουδές, η γρήγορη επιτυχία και η αναγνώριση. Και μετά, το προσωπικό αδιέξοδο, η ψυχική κατάρρευση, η απόλυτη απόρριψη και απαξίωση στον έρωτα, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος και η ταπείνωση, η δόξα και η περιφρόνηση αποτέλεσαν βιώματα που εναλλάχθηκαν με βίαιο και δραματικό τρόπο, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τόσο τη ζωή, όσο και το έργο του Χαλεπά. Ζωή και έργο πορεύτηκαν αλληλένδετα μέσα στην οδύσσεια της προσωπικής του αναζήτησης, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των εσωτερικών δαιμόνων και παθών, της μεγαλοφυίας και της παραφροσύνης, ώσπου με οδηγό την τέχνη και την πίστη στις βαθύτερες δυνάμεις της ψυχής να καταλήξει στην κατάκτηση της ωριμότητας, στην κάθαρση και στην αυτογνωσία, στην απελευθέρωση της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης από δεσμεύσεις και φραγμούς, και εν τέλει στη δικαίωση και την αυτοπραγμάτωση».  

Επανέκθεση στην οικία Χαλεπά στην Τήνο

Η υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου ανέλαβε, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αποκατάσταση και επανέκθεση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο, όπως και την κτηριακή επέκταση και την συνολική αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στον Πάνορμο της Τήνου. «Το τελευταίο θα αφιερωθεί στην μνήμη του Χαλεπά, στην μνήμη και το έργο του δικού μας Ροντέν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Η έκθεση, που ανοίγει για το κοινό αύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και του Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Σχετικα
Πόσες αφορμές θέλεις για να συναντήσεις τα Plasmata στο Πεδίον του Άρεως;
Πόσες αφορμές θέλεις για να συναντήσεις τα Plasmata στο Πεδίον του Άρεως;

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών της θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και της δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου είναι της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Γενικής Διευθύντριας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμης Καθηγήτριας Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., ενώ ο σχεδιασμός της έχει γίνει από τον σκηνογράφο Παύλο Θανόπουλο. Θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5