Εικαστικα

«Σημειώσεις φροντίδας» της Ειρήνης Βουρλούμη στη State of Concept

Μια έκθεση για την πολυπράγμονα δημιουργό λίγους μήνες μετά τον θάνατό της

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο της Ειρήνης Βουρλούμη
Έργο της Ειρήνης Βουρλούμη από την έκθεση "Σημειώσεις φροντίδας" στην State of Concept © Παραχώρηση της οικογένειας Βουρλούμη

Ειρήνη Βουρλούμη: έργα της στην έκθεση «Σημειώσεις φροντίδας» στην State of Concept

Hθοποιός, σκηνογράφος, γλύπτρια, ζωγράφος, αλλά και σχεδιάστρια κοσμημάτων, η Ειρήνη Βουρλούμη διοχέτευσε τη ροπή της στη δημιουργία μέσα από διαφορετικές ατραπούς της καλλιτεχνικής έκφρασης. Από τις 23 Φεβρουαρίου η έκθεση με τίτλο «Σημειώσεις φροντίδας» έρχεται στη State of Concept να «συναρμολογήσει τα κομμάτια ενός σπάνιου εικαστικού αφηγήματος», όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη.

Η ίδια έμαθε για το έργο της Βουρλούμη το 2020, όταν κάλεσε την θεωρητικό Υπατία Βουρλούμη να επιμεληθεί μια ημερίδα για τον φεμινισμό και εκείνη πλαισίωσε την εκδήλωση με εικόνες από ζωγραφικά έργα της θείας της, Ειρήνης. Έτσι γεννήθηκε η επιθυμία στην γνωστή επιμελήτρια να εξερευνήσει το έργο της. Μια συνάντηση που λόγω της πανδημίας αλλά και του αιφνίδιου θανάτου της ζωγράφου δεν κατέστη δυνατή, μετατρέποντας την παρούσα έκθεση σε μια «μεταγενέστερη, ετεροχρονισμένη πράξη φροντίδας στο σύνολο του έργου της Βουρλούμη». Σε συνεργασία με την οικογένεια της δημιουργού, η Φωκιανάκη μελέτησε όλο το αρχείο της Βουρλούμη που υπήρχε στο εργαστήριο και σπίτι της στην Αίγινα.

«Με ένα μεγάλο κομμάτι του έργου της να παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό, η έκθεση επιχειρεί να εστιάσει στη συνολική διαδρομή της πολιτιστικής παραγωγής της και περιλαμβάνει μια σειρά έργων που δεν έχει παρουσιαστεί ως τώρα. Παράλληλα, όμως, επιχειρεί να περιγράψει ίσως την πρώτη ιστορική στιγμή οικονομικής χειραφέτησης των Ελληνίδων γυναικών εικαστικών, οι οποίες κατάφεραν να βιοπορίζονται μέσα από το έργο τους», σημειώνει η επιμελήτρια.

Έργο της Ειρήνης Βουρλούμη
Έργο της Ειρήνης Βουρλούμη από την έκθεση "Σημειώσεις φροντίδας" στην State of Concept © Παραχώρηση της οικογένειας Βουρλούμη

Έως τις 19 Μαρτίου στον χώρο της State of Concept στο Κουκάκι, γλυπτά, μικροαντικείμενα, κομμάτια από τα εκατοντάδες μπλοκ σημειώσεων και σχεδίου της εικαστικού παρουσιάζονται μαζί με ζωγραφικά της έργα αλλά και στιγμιότυπα από την ζωή της.

Έκθεση για την Ειρήνη Βουρλούμη: Ο καλλιτέχνης και η διαχείριση της κληρονομιάς του

«Η έκθεση εστιάζει σε δύο βασικά ερωτήματα: μπορεί ο ρόλος του αρχείου να αποτελεί χειρονομία φροντίδας και ποιος φροντίζει για την κληρονομιά του έργου τέχνης μετά το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη; Το έργο της Ειρήνης Βουρλούμη συνιστά ιδανικό παράδειγμα για να αναλογιστούμε τα παραπάνω ερωτήματα», υπογραμμίζει η Φωκιανάκη.

Οι «Σημειώσεις φροντίδας», άλλωστε, αποτελούν την εισαγωγή για την δεύτερη φάση της θεματικής ενότητας του ινστιτούτου «Γραφείο Φροντίδας» (The Bureau of Care), που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Υπό τον τίτλο «Συμμαχίες Φροντίδας» εγκαινιάζει συνεργασίες με εικαστικούς, επιμελητές και δημιουργούς και θα διαρκέσει ως το

2024. Το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίζεται από το European Cultural Foundation και είναι μέρος του project «European Pavilion».

Ποια ήταν η Ειρήνη Βουρλούμη

Κόρη του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη και ανιψιά του γλύπτη Γιάννη Παππά, η Ειρήνη Βουρλούμη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1941. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρείες (στο περίφημο γραφείο του Φρέντι Κάραμποτ). Υπήρξε βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη και μέσω της συνεργασίας τους αγάπησε την υποκριτική και αποφοίτησε από την Σχολή Θεάτρου του Π. Κατσέλη. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1979 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου και αφοσιώθηκε στην ζωγραφική και τη μικρογλυπτική ξεκινώντας την δημιουργία κοσμημάτων. Κατά την περίοδο 1979-1985 πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις των κοσμημάτων και των ζωγραφικών έργων της στον Καναδά και στις Η.Π.Α.. Παράλληλα, δημιούργησε σχέδια για την Χρυσοθήκη Ζολώτα. Τη δεκαετία του ’90 επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 1995 ζούσε μόνιμα στην Αίγινα. Εκθέσεις της έχουν λάβει χώρα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, την Gallery of Wearable Art NY, τη Vitti Gallery, την Gallery Skoufa, την Kouros Gallery NY, τα Γραφεία ΕΟΤ Μόντρεαλ, την γκαλερί Λαβύρινθος, το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, την Αστρα Γκαλερί κ.α.


INFO:
Ειρήνη Βουρλούμη, Σημειώσεις φροντίδας
State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 21 3031 8576,
Εγκαίνια: 23 Φεβρουαρίου, 19:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου 2022 - 19 Μαρτίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή, 16:30-20:30 & Σάββατο 12:00-17:00

Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ