Εικαστικα

Είναι ο Ai Weiwei αντιεμβολιαστής;

«Η κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» λέει ο διάσημος καλλιτέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ai Weiwei
Ο Κινέζος διάσημος καλλιτέχνης Ai Weiwei το 2016 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσής του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Πάρις Ταβιτιάν

Ai Weiwei-κορωνοϊός: αντιδράσεις για την ανάρτηση του καλλιτέχνη σχετικά με τα εμβόλια στο Instagram

Δηλώνει εμβολιασμένος αλλά συνάμα ότι ταυτίζεται απόλυτα με αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό. «Εάν οι άνθρωποι αναγκαστούν να εμβολιαστούν λόγω της κοινωνικής πίεσης και της κοινής γνώμης, θα είναι μια πολύ επικίνδυνη κοινωνική τάση» ανάφερε σήμερα στην διεθνή ηλεκτρονική έκδοση του The Art Newspaper ο Ai Weiwei.
Μια δήλωση που έρχεται μετά από ανάρτησή του στο Instagram η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Ai Weiwei: το βίντεο στο Instagram που προκάλεσε αντιδράσεις

Σε βίντεο που πόσταρε νωρίτερα, μια ομάδα ανθρώπων στην εξοχή χορεύει στον ρυθμό κρουστών και ενός ακορντεονίστα. Την ανάρτηση συνοδεύει με τη λεζάντα «Εγώ και οι φίλοι μου ζώντας εκτός δικτύου αφού αρνηθήκαμε να κάνουμε το εμβόλιο».

 

 

Τάσσεται, λοιπόν, ο Ai Weiwei στο στρατόπεδο των αντιεμβολιαστών κατά της Covid-19; Ο ίδιος στις δηλώσεις του θέτει ζήτημα πολιτικής ελευθερίας. «Το να είναι κάποιος υπέρ ή κατά του εμβολίου θα πρέπει να αποτελεί αυτόνομη απόφαση που ο καθένας παίρνει για τον εαυτό του και ανάλογα με την κοινωνική του αλληλεπίδραση. Η κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό». Και συνεχίζει: «Ανεξάρτητα από το είδος της κοινωνίας, οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ακριβή πληροφόρηση και στη συνέχεια μπορούν να συνεργαστούν εθελοντικά με την κυβέρνηση ή όχι. Αυτή η απόφαση πρέπει να ανήκει στο κάθε άτομο».

Παράλληλα ο Weiwei συμπληρώνει την ανάρτησή του στο Instagram με την φράση «#RunForOurRights #treadmill In defence of freedom of press and human rights» θέτοντάς τη στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και υποστηρίζοντας τον συνιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, o οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ με κατηγορίες κατασκοπείας.

Οι αντιδράσεις των followers του Ai Weiwei

«Χάκαραν οι αντιεμβολιαστές τον Ai Weiwei;» αναρωτιέται ένας από τους ακολούθους του στα social media. «Στα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται και το να μην πεθαίνεις από κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό όλων» και «Δεν πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ζήτημα ευθύνης» υποστηρίζουν άλλοι, ενώ σε ένα άλλο σχόλιο αναφέρεται: «Η τέχνη σου πάντα έδινε φωνή στις ευάλωτες κοινότητες, τι γίνεται με τις ομάδες που είναι ευάλωτες στον νέο κορωνοϊό»;

Δεν λείπουν, βέβαια, και αυτοί που τάσσονται υπέρ της στάσης του διάσημου καλλιτέχνη: «Σας ευχαριστούμε που μιλήσατε – ακόμα κι αν η άποψή σας είναι διαφορετική από αυτή εκείνων που σας ακολουθούν. Δεν πρόκειται απλά για το εμβόλιο, αλλά για τις διαταγές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ