- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο σκιτσογράφος Κίνο - Δημιούργησε τη Μαφάλντα
Σε ηλικία 88 ετών - Αφήνει παρακαταθήκη ένα κόμικ που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, που δημιούργησε τη Μαφάλντα, πέθανε σε ηλικία 88 ετών - Ποιος ήταν ο «μπαμπάς» της κόρης με τις πόλλες και στοχευμένες απορίες.
Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο σκιτσογράφος Κίνο, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν δημιούργησε τη Μαφάλντα, την πανέξυπνη μικρή κόρη με τις πολλές και «στοχευμένες» απορίες.
Τη δυσάρεστη είδηση ότι ο «μπαμπάς» της Μαφάλντας, ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, πέθανε, γνωστοποίησε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 ο εκδότης του, Ντάνιελ Ντιβίνσκι.
«Ο Κίνο είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρωποι της χώρας και του κόσμου ολόκληρου θα τον θρηνήσουν» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Γεννήθηκε το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα. Σταμάτησε, όμως, πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: Τη γελοιογραφία και το σκίτσο.
Το διασημότερο δημιούργημα του Κίνο ήταν η «ασεβής» Μαφάλντα, η οποία γεννήθηκε από το πενάκι του το 1964: Η μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της φέρνει συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της.
Η Μαφάλντα ζητά εξηγήσεις για τα πάντα: Για την κατάσταση των γυναικών, τη δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του 1960.
Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Κίνο λογοκρίθηκαν, καθώς η Μαφάλντα δεν σταματούσε να ζητά απαντήσεις σε «καυτά» και αρκετές φορές «ενοχλητικά» θέματα για τα καθεστώτα των χωρών αυτών.
Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Κίνο έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο με τη Μαφάλντα να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».
Πρόσφατα ο Κίνο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του κατόπιν επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο σκιτσογράφος Κίνο, ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Μαφάλντα, αφήνει πίσω μια σπουδαία παρακαταθήκη με ένα κόμικ που αγαπήθηκε όσο λίγα και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.