1821 Digital Gallery
Pandemic Collection: Η έκθεση ζωγραφικής της γλύπτριας Kelly

Pandemic Collection: Έλα να δεις τους εφιάλτες μου

Η ζωγράφος Kelly εκθέτει άγρια κι ωμά τη ζωή της τον καιρό της πανδημίας
Λεπτομέρεια έργου της έκθεσης Pandemic Collection, της γλύπτριας Kelly
Pandemic Collection: Η έκθεση ζωγραφικής της Kelly (Κέλλυ Αθανασιάδου) δημιουργήθηκε στην Αθήνα κατά την περίοδο του εγκλεισμού του 2020 λόγω του ιού Covid.

Στο ολοκαίνουργιο (νέα είσοδος στην εικαστική σκηνή της Αθήνας) Art Place, η Κέλλυ Αθανασιάδου παρουσιάζει την πρώτη ατομική ζωγραφική της έκθεση, που ο τίτλος της μαρτυρά και το περιεχόμενο: Pandemic Collection-η συλλογή αυτών των έργων δημιουργήθηκε στην Αθήνα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού του 2020 λόγω του ιού Covid 19.

Η γλύπτρια, βγαίνοντας από τις οικείες τεχνικές επεξεργασίας του ατσαλιού που συνηθίζει, εργάστηκε με ακρυλικά και σινική μελάνη σε μαύρους καμβάδες, δημιουργώντας μια σειρά ζωγραφικών πινάκων που αποτυπώνουν τον ψυχισμό της κατά τη διάρκεια της απόλυτης εσωτερίκευσης.

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης μοιάζει να έχει σταματήσει, η καλλιτέχνης εστιάζει στο μόνο πράγμα που κινείται, τη συν-αίσθηση, όπως λέει. Τα χρώματά της αναμειγνύονται και περιχύνονται στον καμβά δημιουργώντας κάθε φορά ένα ξεχωριστό περιβάλλον με έντονες ροές (όλα μεταβάλλονται).

Pandemic Collection / © Κέλλυ Αθανασιάδου
Σχετικα
Τι τέχνη βγαίνει από τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ;
Τι τέχνη βγαίνει από τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ;

Εσύ ως θεατής καλείσαι να εντοπίσεις τα προσωπικά σου σημεία αναφοράς μέσα από τις εύπλαστες φόρμες που δημιουργούνται, άλλες στην επιφάνεια κι άλλες στο υπερβάθος της εικόνας, μα προσοχή: Οι όποιες εντυπώσεις μορφών που μπορεί να σου δημιουργηθούν είναι απολύτως τυχαίες, η Αθανασιάδη επιλέγει την πλήρη απουσία αναπαράστασης. Το μόνο της ενδιαφέρον είναι η αποτύπωση της εκάστοτε πνευματικής δόνησης και ψυχικής ποιότητας στην οποία βρισκόταν η ίδια κατά τη δημιουργία του κάθε έργου τον καιρό της πανδημίας.

Pandemic Collection / © Κέλλυ Αθανασιάδου

Μια καθαρόαιμη διαλογιστική διαδικασία, δηλαδή, με εργαλείο το χρώμα, είναι η πρώτη ατομική έκθεση της Kelly, μια πασίγνωστη γλυπτική υπογραφή στον χώρο του πολιτισμού: από το 2017 είναι η ψυχή του #Rest@rt Contemporary Art Platformf που ειδικεύεται στον πολιτιστικό τουρισμό. Εδώ όμως, που υπογράφει ως Κέλλυ Αθανασιάδη σκέτο, μου μοιάζει να απογυμνώνεται συνειδητά από κάθε άλλη ιδιότητα.

Σχετικα
Παναγιώτης Αλεξίου: Η «τελειότητα» της ζωής στην έκθεση FOS
Παναγιώτης Αλεξίου: Η «τελειότητα» της ζωής στην έκθεση FOS

Pandemic Collection / © Κέλλυ Αθανασιάδου

Η πανδημία ακύρωσε ταυτότητες και υπογραφές, εκδημοκράτησε βίαια την πιθανότητα του θανάτου, ο ιός απογυμνώνει χωρίς να κάνει διακρίσεις, στον εγκλεισμό όλοι μεταβλήθηκαν σε ίσες μονάδες τηλεθέασης ενώπιον των δεκτών που καθημερινά λειτουργούσαν ως αγγελτήρια θανάτου. Λογικό ήταν ο καθένας να διαχειρίζεται τον φόβο του με διαφορετικό τρόπο: επιδεικνύαμε τις μαγειρικές μας ικανότητες στο ίνσταγκραμ, βγαίναμε στα μπαλκόνια χειροκροτώντας για να μη νιώθουμε μόνοι, κάποιοι βρήκαμε τον χρόνο να πατήσουμε φρένο, κάποιοι όμως ένιωσαν τα μέσα και τα έξω τους να γίνονται ένα. Αυτό θα πει απογυμνωμένος, when you got nothing you got nothing to lose.

Pandemic Collection / © Κέλλυ Αθανασιάδου

Κέλλυ Αθανασιάδου
Αυτοψυχοθεραπεία, αυτοψυχανάλυση, αυτοδιαχείριση: το χύμα, το τυχαίο, το αλλοπρόσαλλο, το κυκλοθυμικό και το αναταραγμένο, είναι κάτι που η γλύπτρια συνειδητά το αφήνει να περιρέει σ' αυτά τα έργα κι εδώ θεωρώ πως βρίσκεται και το μήνυμα της έκθεσής της. Όπως δηλαδή οι περισσότεροι από εμάς, η Kelly είδε κάθε βεβαιότητα να καταρρέει, η κοινή ιερή γεωμετρία-δόνηση που μας βάιμπραρε ως υπαρξιακές μονάδες σε ένα κοινό ρυθμό ζωής και δημιουργίας αποδομήθηκε λόγω του ιού σε έγκλειστους, αμήχανους, μοναχικούς ανθρώπους που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πρώτιστα τον εαυτό μας. Εξού νομίζω πως η γλύπτρια, τεχνίτης με εγνωσμένη δεξιότητα στο σμίλεμα του ατσαλιού και άλλων δύσκολων υλικών, εδώ μοιάζει να προβαίνει στην απόλυτη απέκδυση κάθε τι ακαδημαϊκού ή πρότερου ένδοξου ταυτοτικού της. Ο εντέχνως ατημέλητος εξπρεσιονισμός της Αθανασιάδη απεικονίζει τη διάρρηξη του είναι της με όλες τις παλιές «αρμονίες» που υπηρετούσε ως καλλιτέχνης.

Το ψυχικό της αντικαθρέφτισμα στον καιρό της πανδημίας φαντάζει με freak out. Με εντυπωσιάζουν αυτά τα ωμής έντασης έργα, τα απαλλαγμένα από κάθε φτιασίδι, που μόνο στόχο άλλον δεν έχουν παρά να σε κάνουν να δεις την καλλιτέχνη κι όχι κάτι από σένα. Στην Pandemic Collection (έξοχα ειρωνικός τίτλος, παραπομπή και σε ντεφιλέ του τρόμου!) η Kelly μας ξεναγεί στους εφιάλτες της, προσκαλώντας πιθανόν αν θέλουμε να τους συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους δικούς μας. Έως εκεί με τις τυχόν συνάψεις...

Pandemic Collection / © Κέλλυ Αθανασιάδου

Info
Εγκαίνια: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 12:00 - 15:00
Διάρκεια: 3 – 24 Οκτωβρίου 2020 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 21:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 15:00
Art Place: Σκουφά 27 / Αθήνα
​Υπενθύμιση: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα στον εσωτερικό χώρο είναι έξι.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5