Εικαστικα

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια επιστρέφει στο Αίγιο

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με έντονη «κινητικότητα»

marina-andriotaki.jpg
Μαρίνα Ανδριωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
francescokiais_artwork.jpg

Το δεύτερο Φεστιβάλ Πριμαρόλια έρχεται στο Αίγιο στις 12-30 Σεπτεμβρίου με μια σύγχρονη εικαστική έκθεση και πολλά άλλα δρώμενα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και η Πριμαρόλια ΑΜΚΕ, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, που θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο Αίγιο. Η έκθεση στεγάζεται στο πετρόκτιστο κτήριο «Κανελλοπούλου-Κριτσωταλάκη», στο λιμανάκι του Αιγίου, όπου παλιά ήταν και μια από τις σημαντικότερες αποθήκες σταφίδας και αποτελεί σταθμό της βιομηχανικής ιστορίας και του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης. Το κτήριο χτίστηκε στις αρχές του 1900 και αποτέλεσε σκηνικό για τις ταινίες του παγκόσμιου φήμης, Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Μελισσοκόμος» και «Θίασος». Όπως είναι ευρέως γνωστό, το Αίγιο φημίζεται για την παραγωγή σταφίδας και παλιά το εμπόριο σταφίδας ήταν το μέσο βιοπορισμού όλης της πόλης. Από εκεί έφευγαν όλα τα καράβια φορτωμένα με σταφίδα προς όλη την Ευρώπη, και εκείνα με την νέα σοδειά τα έλεγαν «Πριμαρόλια», εξού και το όνομα του Φεστιβάλ.

Yiannis Kranidiotis
Yiannis Kranidiotis

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται σειρά εικαστικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων γύρω από τη θεματική ενότητα «Κινητικότητες» με κορωνίδα την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» (Images of a Floating World). Η θεματική του Φεστιβάλ προέρχεται από το όνομα της περιοχής που λαμβάνει χώρα, το Αίγιο, και από το ομηρικό ρήμα αΐσσω που σημαίνει ότι "κινούμαι ορμητικά". Η έννοια της κινητικότητας είναι σύμφυτη με το Αίγιο γιατί η πόλη θεμελίωσε και επέκτεινε τους υδάτινους διαύλους μεταξύ των λιμανιών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Susan Collins
Susan Collins


Στη φετινή έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν εννιά σύγχρονοι εικαστικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν στην έκθεση έργα που προέκυψαν από την συνομιλία τους και επαφή με τον τόπο του Αίγιου. Ψηφιακή τέχνη, διαδραστικά γλυπτά, performance art, εγκαταστάσεις και film θα είναι οι κατηγορίες έργων την έκθεσης, οι οποίες πραγματεύονται τις έννοιες του ταξιδιού, του νερού, της καρποφορίας και της συλλογικής μνήμης.

fransescokiais.jpg

Στην έκθεση θα συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Susan Collins, Francesco Kiais, Κατερίνα Αθανασοπούλου, Θόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Βασίλης Μπαλάσκας, Λήδα Παυλή, Βασίλης Ψαρράς.

Fransesco Kais
Fransesco Kais

Παράλληλα με τη έκθεση προσφέρεται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ομιλιών για τη μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για την Πελοπόννησο, σε συνεργασία με το ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης η παράσταση «Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο» και το εργαστήριο «Σώμα και αντικείμενο» πραγματοποιούνται στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη. 

Bill Psaras
Bill Psaras

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Πριμαρόλια: Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στον χρόνο» (2019, 72’) σε σκηνοθεσία του Παν. Κακαβιά, παραγωγή της KFilms και συμπαραγωγή των ΕΡΤ Α.Ε. και COSMOTE TV. Η ταινία, η οποία επιλέχθηκε να συμμετέχει στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματεύεται το ταξίδι της μαύρης σταφίδας, του ελληνικού «μαύρου χρυσού», μέσα στον χρόνο, ενώ καταγράφει και την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 στο Αίγιο.

Zafeiropoulos
Zafeiropoulos

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, το Facebook και το Instagram

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ