Εικαστικα

Πέθανε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης

Σε ηλικία 89 ετών - Πίνακά του είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης
Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης/ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Ξενάκη - Έφυγε από τη ζώη σε ηλικία 89 ετών.

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης.

Ο διεθνής, κοσμοπολίτης εικαστικός της ελληνικής διασποράς γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική.

Σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, και ζωγραφική. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία (1969, Sôdertalje Konsthal). Δίδαξε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1973. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα το 1971, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια «τολμηρή παρέμβαση» σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν, η προσωπική του ποιητική σημειολογία δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη ζωή, αλλά και από συστήματα γραφής παλιών πολιτισμών. Ήδη πριν από το τέλος της δεκαετίας του 1960 είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του: Τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Ο κόσμος των ιερογλυφικών, το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο αλλά και το ιαπωνικό και το λατινικό διαμορφώνουν την προσωπική εκφραστική του γλώσσα.

Πίνακα του Κωνσταντίνου Ξενάκη είχε τοποθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της  χώρας - Στο βάθος ο πίνακας «Εντολές ΗΗΒ»
© EUROKINISSI

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επισκέψεις του στην Ελλάδα πυκνώνουν και, βαθμιαία, αρχίζει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Το 1996, τιμώντας την καταγωγή του από την Αίγυπτο, παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η Επιστροφή του Καλλιτέχνη, 1958-1996».

Στην Ελλάδα εκθέτει σε τρία μέρη την αυτοβιογραφική σειρά με τίτλο «Το βιβλίο της ζωής» (1995, 1997, 2003), ενώ το 2003 γίνεται και αναδρομική παρουσίαση έργων του της τελευταίας 20ετίας (Κ.Μ.Σ.Τ., Θεσσαλονίκη).

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες για το έργο του, το 1995 και το 2009.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ