1821 Digital Gallery
Εις την μικρή μου ηλικία

Εις την μικρή μου ηλικία

H νέα ομαδική εικαστική έκθεση στην καινούργια πτέρυγα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης από την Alpha Trust
Παιχνίδια, έργο του Στέφανου Δασκαλάκη

Αυτό το μικρό κομμάτι, μιας φράσης από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη, του πιο σημαντικού, κατά τον Γεώργιο Σεφέρη, πεζογράφο της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, μέσα σ’ ένα πολύ όμορφο κλίμα,  στην καινούργια πτέρυγα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, - «πτέρυγα Μακρυγιάννη» - στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων της Alpha Trust.

Εβδομήντα δύο σημαντικοί Ελληνες εικαστικοί αποτυπώνουν μέσω των έργων τους – πινάκων ζωγραφικής αλλά και γλυπτών – προσωπικές σκέψεις, βιώματα  και αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία δίνοντας ταυτόχρονα στον θεατή το έναυσμα για ένα όμορφο ταξίδι πίσω στα χρόνια  που όλοι συχνά ευχόμαστε να μπορούσαμε να ζούσαμε ξανά.   Στα χρόνια  της ανεμελιάς και της αθωότητας, όπου ο πεζός κόσμος των μεγάλων φάνταζε απλά μαγικός στα παιδικά μας μάτια. Στα χρόνια που πάντα κατέχουν μία  ιδιαίτερη θέση στη μνήμη και τη καρδιά μας μας και συχνά αναπολούμε  με την νοσταλγία του ξενιτεμένου για την  πατρίδα που άφησε πίσω..., γιατί όπως γράφει και ο Ρολάν Μπαρτ, «η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία». Η έκθεση αυτή, έρχεται δέκα χρόνια μετά τον «Γενέθλιο Τόπο», έκθεση που διοργανώθηκε από την Alpha Trust στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο πλαίσιο του εορτασμού της πρώτης της εικοσαετίας.

Εις την μικρή μου ηλικία
Παιχνίδια κάτω από το νερό, έργο της Μαρίας Φιλοπούλου - Αντίγραφο

«Είναι αδύνατον κοιτώντας τα έργα, να μην αναλογιστεί κανείς τι συνέβη στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία. Πόσα σχέδια και διαδρομές ακυρώθηκαν, πόσοι άνθρωποι ηττήθηκαν, πόσοι ανέφελοι τόποι μικρής ηλικίας εγκαταλείφθηκαν. Και δεν θα ήταν άτοπο, ίσως, εισχωρώντας στο μεδούλι των έργων αυτών να συμπεράνει κανείς ότι λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο όχι μόνον ως θύλακες ανακεφαλαιωτκής μνήμης αλλά και ως αυτοσχέδιοι διασώστες μιας ταραγμένης ή απωλεσθείσας κανονικότητας», γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης κα Ίρις Κρητικού, δίνοντας τροφή για ακόμη περισσότερη σκέψη και προβληματισμό στον θεατή που περιηγείται στον υπέροχο χώρο της αίθουσας με όλα αυτά τα έργα γύρω του.

Εις την μικρή μου ηλικία
Απάγκιο, έργο του Διονύση Καμπόλη - Αντίγραφο

Και λίγα λόγια την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος, η οποία διαθέτει πάνω από 100.000 τόμους. Οφείλει το όνομά της στον διπλωμάτη και λόγιο Ιωάννη Γεννάδιο ο οποίος δώρισε τη τεράστια συλλογή βιβλίων του στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, με όρο η συλλογή αυτή να φυλαχθεί και να στεγαστεί χωριστά και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σ’αυτήν. Το ελληνικό δημόσιο κράτος παραχώρησε το οικόπεδο και το ίδρυμα Carnegie ανέλαβε την οικοδόμηση του κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου του 1926.


Facebook: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5