Visual Browsing
Η μεγάλη στιγμή της Documenta 14 έφτασε για την Αθήνα

Η μεγάλη στιγμή της Documenta 14 έφτασε για την Αθήνα

Γ. Καμίνης: «H αντίστροφη μέτρηση μας οδηγεί ταχύτατα στις 6 Απριλίου»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, Άνταμ Σίμτσικ, οι δημόσιοι χώροι της πόλης και τα ιδρύματα τα οποία θα φιλοξενήσουν στους εκθεσιακούς τους χώρους τα εκατοντάδες έργα τέχνης ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκθεση.

Οι Αθηναίοι, όσο και χιλιάδες τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη μας, θα έχουν την ευκαιρία να τα δουν από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017, που είναι η διάρκεια της έκθεσης.

«Η Αθήνα υποδέχεται την documenta 14 και η διεθνούς ακτινοβολίας εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στα χρόνια της διοργάνωσης της, στην Αθήνα και αργότερα, 10 Ιουνίου, στην έδρα της στο Κάσελ» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώ επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα συναρπαστικό δίκτυο καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικότητας και διαλόγου, με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, με θεματικές και ζητήματα που αφορούν , διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και μειονότητες, ηλικίες, κουλτούρες και εθνικότητες».

Η διαδικασία προετοιμασίας και συνεργασιών που κράτησε περίπου δυόμιση χρόνια κορυφώνεται με τις τριήμερες εκδηλώσεις των εγκαινίων. Οι πληροφορίες μιλούν για περισσότερους από 6.500 χιλιάδες ξένους δημοσιογράφους και επαγγελματίες που θα φτάσουν τις μέρες αυτές στην Αθήνα, καθώς και για χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται στην πόλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου. «Η Αθήνα θα γίνει ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι. Μια γιορτή τέχνης και λόγου θα απλωθεί και θα αγκαλιάσει την πόλη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.190 κρούσματα - 531 στην Αττική
Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.190 κρούσματα - 531 στην Αττική

«Η documenta 14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση» δήλωσε ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Άνταμ Σίμτσικ

Ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2016 το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο Ελευθερίας, όπου και υλοποιούνται τα Δημόσια Προγράμματα της documenta 14. Από τον Μάρτιο θα εγκατασταθούν έργα και θα παρουσιαστούν δράσεις της έκθεσης στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Αυδή, στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Βικτωρίας, στον δημοτικό κινηματογράφο Στέλλα, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας λέγοντας ότι «εδώ και λίγους μήνες ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα Athens Culture Net -Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας, με έμφαση στις συνέργιες, τη δικτύωση, το διάλογο και την πρόσβαση στην πληροφορία.

Σχετικα
EuroMed 9: H «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή»
EuroMed 9: H «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή»

«Αρχές Φεβρουαρίου μαζευτήκαμε σε αυτή εδώ την αίθουσα επικεφαλής και εκπρόσωποι από 34 πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας μαζί με τον Άνταμ Σίμτσικ. Σήμερα κρατάμε στα χέρια μας ένα από τα πρώτα δείγματα συνεργασίας του Δικτύου Πολιτισμού: ένα ενημερωτικό, δίγλωσσο φυλλάδιο και χάρτη, με όσα προσφέρει η Αθήνα στον επισκέπτη της documenta 14, εκτός από την ίδια την έκθεση. Μαζί και οι ελληνικοί φορείς που φιλοξενούν εκθέματα της documenta 14» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Καμίνης μίλησε για τη σημαντική συμβολή της AEGEAN, επίσημο αερομεταφορέα της documenta 14, που έμπρακτα δείχνει τη συνεισφορά της στην προσπάθεια να τοποθετηθεί η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, με την πρωτοβουλία της να ενώσει την Αθήνα με το Κάσελ τόσο με δρομολόγιο που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση, όσο και στηρίζοντας τις μετακινήσεις δημιουργών και μελών της οργανωτικής ομάδας. Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η επισκεψιμότητα στην πόλη μας και αναδεικνύεται περαιτέρω η πολιτιστική της αξία».

Ο δήμος Αθηναίων ήδη έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με την Aegean και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Athens Tourism Partnership,με σκοπό την από κοινού προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό. Από τις αρχές του έτους είναι σε εξέλιξη καμπάνια προβολής της Αθήνας ως city-break προορισμό για όλο τον χρόνο.

Οι εκθεσιακοί χώροι της documenta 14 στην Αθήνα είναι:

 • Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) – Κτήριο οδού Πειραιώς / Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»
 • Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου
 • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
 • Πλατεία Κοτζιά
 • Δημοτικός Κινηματογράφος Στέλλα
 • Ωδείο Αθηνών
 • Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας
 • Πλατεία Αυδή
 • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Κήπος)
 • Ελπίδος 13
 • Ταινιοθήκη της Ελλάδος
 • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 • Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη)
 • Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη)
 • Πεδίον του Άρεως
 • Πολυτεχνείο, Συγκρότημα Πατησίων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) & Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), Αίθουσα Πρεβελάκη
 • Πάρκο Ριζάρη
 • ·Ρομάντσο
 • Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5