Visual Browsing
Όψη της Μυκηναϊκής Αίθουσας του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι θεματικές περιηγήσεις που διοργανώνει είναι μια καλή αφορμή για να επιστρέψουμε στο πρώτο μουσείο της χώρας. Δωρεάν την Τρίτη 18/5 και με το εισιτήριο εισόδου το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Όψη της Μυκηναϊκής Αίθουσας του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ
Θεματικές ξεναγήσεις και δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)

Πώς ζούσαν οι Μυκηναίοι και οι Κυκλαδίτες χιλιάδες χρόνια πριν; Ποιες οι δραστηριότητες και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους; Πώς φθάσαμε στη δημιουργία των πρώτων πόλεων στον ελλαδικό χώρο και πού βρίσκεται το θεωρούμενο ως το αρχαιότερο «βουλευτήριο»; Τα μουσεία γιορτάζουν την Τρίτη 18/5 και στην «κιβωτό» της ελληνικής αρχαιολογίας στην οδό Πατησίων στη Αθήνα οι αρχαιολόγοι έχουν πληροφορίες και εντυπωσιακό υλικό να μοιραστούν. Όχι ψηφιακά, όπως μας «έμαθε» η συνθήκη της πανδημίας, αλλά επιτέλους ξανά διά ζώσης, μέσα από παρουσιάσεις για μικρές ομάδες των 5 ή 8 συμμετεχόντων. H πρωτοβουλία των θεματικών ξεναγήσεων και λοιπών δράσεων γίνεται με το συντονισμό και την οργάνωση της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρος Άννας - Βασιλικής Καραπαναγιώτου. Δείτε τις θεματικές που σας ενδιαφέρουν και δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 2132144800 - 4856- 4858 και 4889.

Κυκλαδικό ειδώλιο τύπου Πλαστηρά
Κυκλαδικό ειδώλιο τύπου Πλαστηρά © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ

Νεολιθική επανάσταση και πρώιμη αστικοποίηση στην Ελλάδα
Στην αίθουσα 3 του ισογείου, ο Κωνσταντίνος Νικολέντζος, προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, μας συστήνει τα εκθέματα που προέρχονται από τις ανασκαφές του Χρήστου Τσούντα στο Σέσκλο και το Διμήνι της Θεσσαλίας, τις έρευνες του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία και των Ιταλών αρχαιολόγων στην Πολιόχνη της Λήμνου. Μια διαδρομή που θα ιχνηλατήσει την περιπέτεια από την μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου και την ανακάλυψη της κεραμικής έως τη δημιουργία των πρώτων πόλεων και τη χρήση των μετάλλων (18/5 στις 13.30 & 15:30. Στις 23/5, 11:00).  

ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΩΝ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσειό
ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΩΝ. Το νοικοκυριό ενός νεολιθικού σπιτιού © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ
Σχετικα
Τα «Αντίδωρα» του 1821 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Τα «Αντίδωρα» του 1821 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Οι Κυκλάδες στην 3η και 2η Χιλιετία π.Χ.
Κέρος, Σύρος, Αμοργός, Νάξος, Πάρος, Μήλος, Σαντορίνη: Η αρχαιολόγος Κάτια Μαντέλη μας «βάζει» στη ζωή των Κυκλαδιτών του απώτερου παρελθόντος σε μια διαδρομή από την αίθουσα 6 του ισογείου έως τον πρώτο όροφο του μουσείου. Στις προθήκες την προσοχή μας θα κεντρίζουν ευρήματα από τα νεκροταφεία στις πρώιμης εποχής του Χαλκού, τηγανόσχημα ειδώλια, μαρμάρινες καντήλες, αγγεία από πηλό, αλλά και οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες στις Θήρας, και στην αφήγηση ιστορίες για τα επαγγέλματα που ασκούσαν, τον ρόλο του εμπορίου και την δομή των κοινωνιών (18/5 στις 14:00 & 16:00).

Τοιχογραφία Άνοιξης - Λεπτομέρεια, Ακρωτήρι Σαντορίνης
Τοιχογραφία Άνοιξης - Λεπτομέρεια, Ακρωτήρι Σαντορίνης © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ

Τα Μυκηναϊκά ανάκτορα: Ακμή και πτώση
Προτιμάτε μια περιήγηση στα ανάκτορα των Μυκηνών και της Τίρυνθας, ακόμα κι αν είναι να μπλεχτείτε στα… γρανάζια της γραφειοκρατίας; Με πλοηγό την αρχαιολόγο Αικατερίνη Βουτσά και όχημα τις περίφημες πινακίδες της γραμμικής Β΄ έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον μυκηναϊκό κόσμο στις… καλές αλλά και στις τελευταίες μέρες του, να δούμε πώς εκφράστηκε η ακμή του και να μάθουμε για τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην πτώση του (18/5 στις 15:00. Στις 22/5, 10:40 & 12:00).

Σχετικα
Nintendo: Ετοιμάζεται το πρώτο μουσείο στο Κιότο της Ιαπωνίας
Nintendo: Ετοιμάζεται το πρώτο μουσείο στο Κιότο της Ιαπωνίας

ΕΑΜ 340 Δίωτος Χρυσός Κάνθαρος, Μυκήνες ταφικός κύκλος Α, τάφος IV
ΕΑΜ 340 Δίωτος Χρυσός Κάνθαρος, Μυκήνες ταφικός κύκλος Α, τάφος IV © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ

Η γένεση του Μυκηναϊκού Κόσμου
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Και πώς μπορεί να σχετίζεται η αυγή του μυκηναϊκού πολιτισμού με την ενασχόληση των Μυκηναίων με την παραγωγή και την εμπορία όπλων και αρωματικών ελαίων ή και την παρουσία τους ως μισθοφόρων στην Αίγυπτο; Ο Κώστας Πασχαλίδης και η Βάσω Πλιάτσικα μας δίνουν ραντεβού μπροστά σε κάποια από τα πλέον διάσημα εκθέματα του ΕΑΜ, τα εντυπωσιακά χρυσά ευρήματα της μυκηναϊκής αίθουσας. Για να ξετυλίξουμε το νήμα αυτού του πολιτισμού από την αρχή, να «ξεκλειδώσουμε» τις ιστορίες των αντικειμένων καθώς και της ανακάλυψής τους (22/5 στις 10:00 & 11:20. Στις 23/5 στις 10:40 & 12:10).

Ο αποκαλούμενος αρπιστής της Κέρου
Ο αποκαλούμενος αρπιστής της Κέρου © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ

Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία
Ονοκέφαλοι δαίμονες αλλά και θεότητες που απεικονίζονται πάνω σε σπαράγματα τοιχογραφιών, κεραμικά και δαχτυλίδια δίνουν το έναυσμα για μια θεματική περιήγηση που εστιάζει στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Μυκηναίων. Όσοι… πιστοί, θα την ακολουθήσετε παρέα με την αρχαιολόγο Αικατερίνη Κωστάντη (23/5, στις 11:30 & 12:40).

Ζεύγος χρυσών ενωτίων (σκουλαρίκια) από την Πολιόχνη της Λήμνου (2450-2200 π. Χ)
Ζεύγος χρυσών ενωτίων (σκουλαρίκια) από την Πολιόχνη της Λήμνου (2450-2200 π. Χ) © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ ΟΔΑΠ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5