- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Natural Presence: Το νέο βιβλίο του φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα
Μια συνολική δουλειά 15 ετών με θέμα το πορτρέτο σε σύνδεση με το περιβάλλον
Το «Natural Presence» του βραβευμένου φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα αποτελεί βιβλίο-σπουδή πάνω στο πορτρέτο
«Κατά τη διαδικασία λήψης ενός πορτρέτου εμπλέκονται δύο έμψυχοι παράγοντες, το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο και ο φωτογράφος. Η διαλεκτική σχέση αυτών των συνιστωσών δίνουν τη συνισταμένη της προσωπογραφίας». Αυτό διάβασα ψάχνοντας μετά την ανάγνωση του «Suspended Time: A Cuban Portrait», το φωτογραφικό βιβλίο του Χάρη Κακαρούχα. Το βιβλίο του με σύνδεσε με την Κούβα σαν πραγματικό ταξίδι. Με έκανε να καταλάβω την σημαντικότητα της βαθιάς σπουδής. Από τότε περίμενα την κάθε του καινούργια δουλειά και άκουγα τα σχόλιά του πάνω στη φωτογραφία.
Ο ίδιος θα πει κάποια στιγμή: «Η φωτογραφία για μένα είναι χαρά, είναι μια "κυψέλη" ζωής. Είναι ένα ήσυχο μυστήριο γεμάτο νόημα. Η εικόνα δεν είναι μόνο φόρμα και περιεχόμενο, όπου μέσα από αυτό το μοτίβο πολλοί θεωρούν ότι κατάλαβαν μια φωτογραφία. Εγώ δεν τις καταλάβαινα τις φωτογραφίες και, όταν τις καταλάβαινα, έπαυαν να είναι φωτογραφίες. Μάλιστα, όσες φωτογραφίες με "ακουμπούσαν" με έβαζαν σε μια κατάσταση σιωπής».
Η προσωπογραφία θέτει ευθέως το ερώτημα της «ταυτότητας»: πώς φαίνομαι, πού ανήκω, ποιος είμαι. Φυσικά, το ερώτημα δεν τίθεται μόνο για τον «φωτογραφιζόμενο» αλλά και για τον φωτογράφο, αφού είναι σαφές ότι το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης μας.
Οι ποιότητες και η ενέργεια μιας φωτογραφικής εικόνας, ιδιαίτερα στην προσωπογραφία, αναδύονται μέσα από την ειλικρινή επαφή με τον εαυτό μας αλλά και με τον φωτογραφιζόμενο. Αν δεν συναντήσουμε τον «εαυτό» μας, δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον «άλλον». «Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε μέσα μας, τόσο έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άλλον».
Όλη η φιλοσοφία του Χάρη Κακαρούχα έχει μετουσιωθεί στο νέο του βιβλίο «Natural Presence». Τα μαγνητικά του πορτρέτα, εναλλασσόμενα με τοπία της ίδιας συχνότητας και ψυχισμού, περνάνε μέσα σου χωρίς να το καταλάβεις. Νιώθεις ζωή και ήρεμη ένταση, τυπωμένη πάνω σε χαρτί. Εξέχουν σαν ανάγλυφα από την φωτογραφική επιφάνεια. Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα σε μια σχέση συνύπαρξης.
Σε αυτή τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.
Το βιβλίο είναι μια συνολική δουλειά 15 ετών και παρουσιάζει την εσωτερική ουσία των ανθρώπων χωρίς να στέκεται στην εξωτερική τους ταυτότητα.
Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο «Suspended Time: A Cuban Portrait», για το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαίων Εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004). Το βιβλίο «Natural Presence» αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της γκαλερί Luminous Eye.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Χάρη Καραρούχα εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.